Categorized | Social

Statistici îngrijorătoare: Anul trecut, 44 de bihorence sub 15 ani au adus pe lume copilaşi!

La sfârşitul acestei luni, pe 29 noiembrie, se va trage linie în campania demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor „Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!”. Scopul campaniei îl reprezintă informarea elevilor din şcoli despre existenţa mijloacele contraceptive şi a cabinetelor de planing familial, demersul medicilor fiind justificat de statistici conform cărora România este una dintre ţările cu cea mai ridicată rată de avorturi din Europa.

Numărul de avorturi în rândul tinerelor cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani a atins cote alarmante în 2010, dar nici în ultimele statistici, stuația nu se prezintă cu mult mai bine.

În 2009, în județul Bihor s-au înregistrat în total 2.593 de întreruperi de sracină, dintre care 9 cazuri la tinere de sub 15 ani și 248 la tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. În 2010 s-au înregistrat 2.550 de avorturi, dintre care 4 au fost făcute de fete care nu împliniseră 15 ani și 345 de către fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

În 2011 s-a înregistrat o scădere a numărului de avorturi, dar o creștere a numărului de avorturi la categoria de vârstă de sub 15 ani. În total, în 2011 s-au făcut 2.009 avorturi dintre care 11 la categoria de vârstă de sub 15 ani și 173 la fete cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

„Comparativ cu anii precedenţi, la o rată de 6.041 de naşteri pe an în 2012, am avut 1.849 de avorturi, în scădere faţă de 2011.

Îngrijorător este însă că în 2011 am avut 33 de mame sub 15 ani care au născut, în 2012 numărul acestora a crescut la 44, iar în primul semestru al anului 2013 avem deja 8 astfel de cazuri.

Ceea ce înseamnă că este nevoie de mai multă educaţie sexauală în rândul tinerilor”

a spus Călin Sonea, coordonatorul Departamentului de Sănătate Publică din cadrul DSP Bihor.

În paralel cu aceste cazuri, înregistrate în sistemul de stat, sunt alte sute de avorturi făcute în sistemul privat, acolo unde nu există statistici și unde fetele preferă să meargă pentru că vor să țină „la secret” incidentul sau se așteaptă la condiții de tratament mai bune.

36% dintre femei declară că au avut cel puţin un avort

 

Toate aceste statistici pot fi schimbate în bine cu ajutorul educaţiei sexuale, capitol la care româncele nu stau prea bine. Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) în perioada 28 februarie – 10 martie 2012, la care au participat femei cu vârsta între 18 şi 49 de ani, 49% dintre femeile fertile din România au declarat că nu au beneficiat de vreo formă de educaţie sexuală sau a reproducerii, iar 46% din ele pretind că nu ar fi îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate fără să îşi dorească.

„În locul asumării de responsabilităţi pe baza accesării cât mai multor informaţii, ele aşteptă ca statul să facă mai mult”, atrag atenţia reprezentanţii IPP, completând mai apoi că, în acest context, „36% dintre femei declară că au avut cel puţin un avort, iar o femeie din patru din grupul celor de peste 33 de ani a făcut cel puţin un avort (numărul femeilor cu vârste cuprinse între 18 – 32 de ani ce au realizat întreruperi de sarcină este totuşi în scădere faţă de cercetări similare din anii precedenţi)”.

Educaţia trebuie însă să pornească de pe băncile şcolilor, acolo unde medicii alături de reprezentanţii DSP Bihor au ajuns în cadrul proiectului „Tinerilor le place să încerce. Ia atitudine!”.

Deşi mai mereu într-o astfel de campanie se întâmpină dificultăţii, părinţii preferând să amâne pentru o vârstă mai înaintată educaţia sexuală a copiilor lor, medicii bihoreni au mers în şcoli şi au împărţit pliante fiind ajutaţi şi de doctorii şi psihologii din cabinetele şcolare.

Primele concluzii ale campaniei vor fi trase în decembrie urmând ca rezultatele propriu-zise să se vadă în comportamentul tinerilor în următorii ani.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4326 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult