Categorized | Social

Pricopie, fă-te că depolitizezi şcolile!

După ce şi-au pus directorii cu carnet de membru de partid la conducerea şcolilor, Ministerul Educaţiei continuă să simuleze depolitizarea şcolilor din România. Conform unui Ordin de ministru din 2011, profesorii care vor să aibă funcţii de conducere sunt obligaţi să facă parte din Corpul naţional de experţi în managementul educaţional. Pentru că punerea în practică a acestei Legi ar fi depolitizat şcolile, Ministerul a preferat şi în 2013 să tragă de timp.

Doar cei care fac parte din Corpul naţional de experţi în managementul educaţional, se vor putea înscrie la concursurile de selecţie ale directorilorilor din învăţământ, miza fiind aici depolitizarea funcţiilor de directori.

Conform noii Legi a Educaţiei, directorii vor fi selectaţi de o comisie numită de Consiliul de Administratie al şcolii, şi nu de Inspectorate, ale căror şefi sunt numiţi de ministrul Educaţiei. Aceste Consilii nu mai pot fi politizate pentru că vor fi formate, în egală măsură, din profesori, părinţi şi reprezentanţi ai Consiilor Locale.

Conform Ordinului nr. 5549 al ministrului Educatiei,  din 6 octombrie 2011, candidaţii pentru corpurile de experţi trebuie să aibă 60 de credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educațional, să aibă calificativul „foarte bine” în ultimii patru ani, să nu fi fost sancționaţi disciplinar în anul școlar curent, să nu fie lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcție de conducere sau de îndrumare și control în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.

În judeţul Bihor, în 2013 s-a organizat a doua serie a concursului pentru Corpul naţional de experţi în managementul educaţional la care au participat 77 de cadre didactice. Conform unui comunicat postat pe site-ul Inspectoratului şi semnat de preşedintele comisiei, Nicolae Ioan Avram, 62 de profesori au promovat, obţinând între 70 şi 95 de puncte, iar 15 au picat concursul.

Deşi se spera ca în 2012 profesorii să poată ajunge în funcţii de conducere pe bază de examen, Ministerul Educaţiei a tot amânat punerea în practică a Legii, organizând mai multe serii de concursuri pentru Corpul naţional de experţi în managementul educaţional.

Este limpede de ce, dacă ne uităm la schimbarea pe criterii politice a directorilor din şcolile bihorene din această vară. Iar Bihorul nu este singurul judeţ în care s-a procedat în acest fel.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4347 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult