Categorized | Social

Studenţii orădeni şi-au strigat nemulţumirile în stradă!

Îmbrăcaţi în robe, echipaţi cu portavoci şi ţinând în mâini steaguri şi pancarte, studenţii orădeni au ieşit miercuri, 14 noiembrie, în stradă ca să-şi ceară drepturile purtând în braţe un borcan mare pe care era scris „Chetă pentru educaţie!”. S-a scandat „Educaţia, salvează naţia!”, „Nu vrem bani, nu vrem valută, vrem s-avem 6%” şi „Legea respectaţi, 6 alocaţi!”, pe tot parcursul unui marş care a durat mai mult de o oră.

În jur de 150 de studenţi orădeni au cerut ieri în stradă Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, creşterea finanţării universităţilor, a subvenției pentru cămine şi cantine cu 30%, a fondului de burse cu destinație către bursele sociale și investiții reale în centrele de consiliere și orientare în carieră, plus o metodologie care să definească normele de funcționare ale acestora.

Alături de studenţi, la proteste au putut fi zăriţi şi preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă şi cancelarul general al Senatului, Vasile-Aurel Căuş.

Coloana de studenţi, condusă de preşedintele Asociaţiei „Gheorghe Şincai”, Roland Olah a fost însoţită de 10 jandarmi şi două maşini şi s-a deplasat pe traseul Universitatea din Oradea – Piaţa Unirii – str. Republicii – Parcul Traian – Parcul 1 Decembrie – Piaţa Independenţei (Piaţa Emanuil Gojdu) – Piaţa Unirii – Universitatea din Oradea.

Studenţii au purtat pancarte cu inscripţii precum „Fără educaţie moare orice naţie” sau „Nu vrem să ajungem să furăm, daţi-ne bani să învăţăm!”.

Au existat însă şi mulţi nemulţumiţi, coloana de maşini de pe strada Armatei Române ajungând la un moment dat de la Oficiul de cadastru până mai sus de sediul Universităţii. Prinşi în trafic în autobuzul OTL, mai mulţi studenţi orădeni care nici nu se gândiseră să iasă la protest, s-au declarat nemulţumiţi de viteza cu care circula autovehiculul.

 „Am ieşit în stradă pentru că vrem ca cei care ne conduc să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce, măcar în anul care vine, 6% din PIB.

Subfinanţarea sistemului este o mare problemă atât pentru profesori cât şi pentru noi, universităţile fiind nevoite să crească taxele pentru a se salva. Aşa nu se poate face nimic în acest domeniu!”

a spus Roland Olah, cel care a condus coloana cu demonstranţi.

Protestul a fost organizat de Asociaţiile din Convenţia Organizaţiilor Studenţeşti din cadrul Universităţii din Oradea şi Asociaţia „Gheorghe Şincai”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4338 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult