Categorized | Social

Fostul ministru al Sănătăţii, Mircea Cinteză a vorbit la Oradea despre hipertensiunea arterială

Medicii bihoreni au avut ocazia vineri, 15 noiembrie 2013, să afle mai multe despre noul ghid european din 2013 privind hipertensiunea arterială. Conferinţa s-a vrut a fi un fel de update cu privire la metodele de tratare a tensiunii arteriale, beneficiind de prezenţa fostului ministru al Sănătăţii, doctorul Mircea Cinteză.

Aproximativ 100 de medici au participat vineri, de la ora 9.30, la Hotelul Ramada, la conferinţa „Hipertensiunea arterială: să analizăm ghidurile”. Evenimentul a beneficiat de prezenţa a 14 medici printre care şeful Grupului de lucru de hipertensiune arterială a Societăţii Române de Cardiologie – prof. dr. Mircea Cinteză, şeful Institutului Inimii din Iaşi – prof. Cătălina Arsenie-Georgescu, şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului de Urgenţă Pantelimon din Bucureşti – prof. dr. Marius Vintilă şi şeful sectiei de Clinică Medicină Internă a Spitalului de Urgenţă Floreasca din Bucureşti – prof. dr. Daniela Bartoş.

Alături de ei au mai participat şi reprezentanţi ai instituţiilor medicale bihorene, şef. Lucr. dr. Florin Maghiar, prof. Mircea Popescu şi conf. Adrian Sălăjan.

„Bolile inimii trebuie tratate după rezultatele ultimelor studii clinice iar în acest domeniu avem foarte multe ghiduri. Cursul pune în discuţie cel mai nou ghid în acest domeniu, ghidul european din 2013. Comparativ cu ghidurile precedente, acesta este mult mai lax, nefiind la fel de sever în determinările terapeutice ca cele de dinaintea lui.

Era nevoie de un ghid de acest fel pentru că s-a constatat că bolnavii nu prea urmează tratamentele care li se prescriu, deoarece sunt foarte stricte, rezultatul fiind o rată mai mare a deceselor. Prin urmare, obiectivul cursului îl reprezintă updatarea cunoştinţelor medicilor după ultimul ghid şi atingerea ţintei terapeutice”

a spus profesorul Mircea Cinteză.

Acesta a mai adăugat:

„la acest curs se vorbeşte şi despre cum afectează tensiunea arterială celelalte organe interne şi cum trebuie evaluate, la persoana care are aceste probleme, arterele, inima şi rinichii, de către medicul practician.

O altă temă importantă de discuţie o reprezintă rolul tabletelor combinate şi cum trebuie medicamentele asociate pentru tratarea persoanelor cu tensiune arterială”.

Mircea Cinteză este medic și om politic, fiind ministru al Sănătății în perioada 2004 – 2005. Din 1978 este cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în 2004 fiind ales decan al acestei instituţii.

A publicat 3 lucrări științifice, precum și comunicate în tratate, monografii și articole științifice în țară și străinătate. În 1987 a obținut Premiul național de cercetare științifică „Victor Babeș” al Academiei Române.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4362 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult