Categorized | Cultură

Oana Lianu a încântat la Festivalul „Maria Lătăreţu”!

Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Târgu Jiu au organizat, în perioada 4 – 7 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu, cea de-a XX-a ediţie a Festivalului cântecului popular românesc „Maria Lătăreţu”. Judeţul Bihor i-a avut ca reprezentanţi pe Lavinia Chifor şi pe Radu Tîrb, care au luat locul III, respectiv menţiune şi pe artista Oana Lianu care i-a încântat pe toţi cei prezenţi.

Festivalul s-a adresat soliştilor vocali şi instrumentişti neprofesionişti, respectiv celor neangajaţi într-o instituţie profesionistă de spectacole. Fiecare judeţ a putut participa cu doi solişti vocali şi cu doi solişti instrumentişti (băieţi/fete), cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani. Judeţul Bihor i-a avut ca reprezentanţi pe Lavinia Chifor, secţiunea vocală, de la Liceul de Arte din Oradea, şi pe Radu Tîrb, la secţiunea instrumentală-vioară cu goarnă, student în anul I la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea.

Lavinia a obţinut locul III, iar Radu Tîrb, menţiune. În serile de 5 şi 6 noiembrie, după spectacolele-concurs, s-au desfăşurat recitaluri oferite de Ansamblul folcloric „Maria Lătăreţu”, de Şcoala populară de artă Târgu Jiu şi de Ansamblul artistic profesionist „Doina Gorjului”.

Gala Laureaţilor din seara de 7 noiembrie a avut-o ca invitată pe Oana Lianu, conf. univ. dr. la Universitatea din Oradea, artista fiind totodată şi membru al juriului celui mai mare festival de acest gen din ţară. Din juriu au mai făcut parte: Elise Stan – preşedinte, Dumitru Fărcaş, Gelu Stan, Aurel Mustăţea, Roxana Gibescu, Pompiliu Ciolacu etc.

Joi, 14 noiembrie, Oana Lianu a susţinut un concert la Hotel Ramada, cu ocazia Zilei Internaţionale a diabetului, concert organizat de clubul Lions în sprijinul copiilor cu diabet.

Agendă plină şi pe sfârşit de an

 

În 26 noiembrie, va avea loc un Simpozion Naţional coordonat de Asociaţia România Pro Europeană, cu ocazia Zilei Naţionale a României, eveniment care se va încheia cu un recital de cântece patriotice susţinut de Ansamblul folcloric al Facultăţii de Arte din Oradea, dirijat de conf. univ. dr. Oana Lianu.

Spre sfârşitul lunii, pe 28 noiembrie, Oana Lianu este invitată într-un recital special la emisiunea „O dată-n viaţă”, de la TVR1.

Luna decembrie este, de asemenea, plină de evenimente, în 2 decembrie artista va concerta la Academia de Muzica „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, în 5 decembrie, Ansamblul folcloric al Facultăţii de Arte este aşteptat la Marghita, într-un spectacol dedicat zilei de 1 Decembrie, iar în 13 decembrie, Oana Lianu va avea din nou un recital în direct la TVR1, fiind invitat special la Gala Crucii Roşii România.

În perioada 17-21 decembrie, artista se va afla în Germania, unde va reprezenta România la Conferinţa Internaţională a Institutului pentru Diplomaţie Culturală ţinută anul acesta la Berlin. Oana Lianu va conferenţia şi va susţine un concert extraordinar alături de alţi mesageri diplomatici, distinse personalităţi politice, culturale, precum şi din mediul academic internaţional.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult