Categorized | Cultură

A început „Săptămâna filmului latino-american” la Universitatea din Oradea

De luni şi până vineri, la Biblioteca Universităţii din Oradea se va desfăşura „Săptămâna filmului latino-american”, la care vor putea fi vizualizate gratuit opt filme de colecţie. Startul l-a dat ieri chiar Ambasadorul Republicii Argentina în România, Excelenţa Sa, Claudio Perez Paladino.

În prezenţa a aproximativ 70 de profesori şi studenţi, luni, la ora 15.00, la Biblioteca Universităţii din Oradea a avut loc primul eveniment din cadrul „Săptămânii filmului latino-american”.

Este vorba despre conferinţa „Relaţiile bilaterale dintre Argentina şi România” susţinută de Excelenţa Sa, Claudio Perez Paladino, Ambasadorul Republicii Argentina în România.

Printre participanţii festivităţii de deschidere s-au numărat, rectorul Constantin Bungău, prorectorul Sorin Şipoş şi reprezentantul Senatului Universităţii, Marius Ţepelea iar în sală au putut fi văzuţi fostul director al Muzeului Ţării Crişurilor, Sever Dumitraşcu şi decanul Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga.

„Este pentru prima dată când un Ambsador al Argentinei vine la Oradea şi ne bucurăm că, după ce s-a întîlnit cu reprezentanţii Primăriei Oradea, a venit aici, în mijlocul studenţilor, pentru a ne vorbi despre ţara pe care o reprezintă”

a spus Marius Ţepelea.

Excelenţa Sa, Claudio Perez Paladino a făcut o scurtă prezentare a Argentinei axându-se pe dimensiunea multiculturală a ţării.

„În 1905 mai mulţi fermieri din Basarabia s-au stabilit în Argentina, unde au făcut agricultură învăţându-i şi pe localnici cum se face acest lucru. În prezent, ţara continuă aceeaşi politică a uşilor deschise pentru imigranţi, oferind tuturor egalitate de şanse”

a spus, printre altele, ambasadorul.

Şase zile cu opt filme

 

După conferinţă susţinută de Claudio Perez Paladino, a urmat prezentarea cărţii „Elemente istorico-juridice pentru înţelegerea chestiunii Insulelor Malvine”, lucrare coordonată de Răzvan Victor Pantelimon.

Tot ieri, de la ora 17.00, în aceeaşi locaţie, a fost proiectat primul film din „Săptămâna filmului latino-american”, „Dos hermanos” (Doi frați), o dramă în regia lui Daniel Burman, cu Antonio Gasalla şi Graciela Borges.

Astăzi, de la ora 16.00, vor fi proiectat alte două filme, „El estudiante” (Studentul) şi „Se eu fosse você 2” (Dacă aş fi tu 2) iar miercuri vor rula „La mujer de Iván” (Soţia lui Ivan) şi „Pantaleon y las visitadoras” (Pantaleon şi vizitatoarele).

Joi, de la ora 16.00, va putea fi urmărit filmul cubanez „Hello Hemingway”, iar vineri, de la ora 17.00, filmul uruguaian „Whisky”.

Săptămâna filmului latino-american se va încheia sâmbătă, la ora 11.00, cu filmul venezuelean „Manuela Saenz”, în regia lui Diego Risquez, cu Beatiz Baldes şi Mariana Alvarez.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult