Categorized | Social

Bursa Talentelor şi-a desemnat câştigătorii!

La sfârşitul lunii trecute, pe 30 noiembrie, Fundaţia Comunitară Oradea a desemnat câştigătorii concursului de proiecte în cadrul Bursei Talentelor. Printre cei care vor primi bani pentru finanţarea unor proiecte importante se numără şi Cristina Puşcaş, jurnalistul Crişanei.

În cadrul primei ediţii au fost depuse 32 de proiecte, 29 trecând de etapa de preselecţie formală, realizată de membrii Consiliului Director. Motivul respingerii celor 3 proiecte a fost caracterul lor redundant, având în vedere că aceiaşi candidaţi au depus proiecte cu conţinut similar, dar cu o altă abordare, fiind reţinut proiectul cel mai viabil.

Juriul independent, format din Dacian Palladi (consultant în afaceri) – preşedinte, Laura Breb (jurnalist Digi 24 Oradea)

Diana Geambaşu (notar), Diana Năstase (director de Resurse Umane – Plexus), Simona Trip (prorector Managementul Serviciilor Studenţeşti şi Sociale, Universitatea Oradea), Adrian Ciorna (consultant, fondator al asociaţiei Habitat pentru Umanitate), Horaţiu Tănescu (antreprenor IT, membru fondator al Rotaract Club Oradea) a evaluat candidaturile reţinute în vederea selectării celor mai bune 10 proiecte.

În urma evaluării însă au fost selectate 6 proiecte, doar acestea îndeplinind criteriile cerute.

Şase din zece

 

Primul proiect care va primi finanţare este cel al Adelinei Doina Suvergel, „Vreau şi eu să cânt la pian” care se referă la actualizarea metodicii predării pianului sub formă de metodă de studiu, prin intermediul a patru volume cu CD audio. Al doilea proiect este intitulat „Routine” al lui Robert Indrieş, prin intermediul căruia se intenţionează dezvoltarea unei platforme on-line de dezvoltare personală şi profesională.

Al treilea proiect va fi cu siguranţă unul important pentru cei care deţin telefoane inteligente. Intitulat „Oradea QR”, proiectul Anei Miruna Turc şi al Monei Stănescu priveşte promovarea patrimoniului cultural orădean prin codare QR pentru smartphone-uri, în limbile română, maghiară, engleză şi germană.

Alin Luncan va primi bani pentru proiectul „Sistem inteligent pentru sesizări comunitare”, o metodă de sesizare on-line a problemelor comunitare la nivel de stradă, bloc şi cartier şi monitorizarea on-line a rezolvării lor.

În sprijinul şomerilor, Monica Mureşan a conceput un „Atelier de creaţie” prin care se intenţionează organizarea de ateliere pentru persoanele fără loc de muncă în care acestea vor învăţa să confecţioneze decoraţiuni şi accesorii din materiale reciclabile.

Un alt proiect care va primi finanţare este tipărirea volumului „Penitenciarul Oradea în regimul comunist (1945 – 1977)”, teza de doctorat a jurnalistei Cristina Puşcaş, prin care li se vor oferi celor interesaţi detalii importante despre opresiunea comunistă în oraşul de pe Criş.

Proiectul jurnalistei nu priveşte doar publicarea tezei ci şi organizarea în şcolile din Oradea a unor cursuri destinate elevilor prin care se va încerca recuperarea unor pagini importante din istoria recentă, tratată la etc. în manualele de istorie din sistemul de educaţie naţional.

În mod excepţional, cu finanţare alternativă, a fost selectat şi proiectul „Micul Mozart”, prezentat de Estera Forogău, în vârstă de 10 ani, cântăreaţă la opt instrumente şi ureche muzicală absolută, proiect care urmăreşte transcrierea în partitură a creaţiilor muzicale proprii.

Celelalte 22 de proiecte supuse jurizării nu au întrunit criteriile de fond anunţate în Ghidul aplicantului.

În data de 13 decembrie, proiectele vor fi prezentate în cadrul Galei Responsabilităţii Sociale Corporative, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea la Hotel Ramada cu începere de la ora 17:00.

Scopul Bursei Talentelor îl reprezintă încurajarea solidarităţii civice prin finanţarea unor proiecte cu impact comunitar cu câte cel puţin 1.000 de euro fiecare.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult