Categorized | Cultură

Sufletul Coreei a vibrat prin sunetul muzicii la Liceul de Arte din Oradea!

Concert inedit, miercuri, la Liceul de Arte din Oradea. În faţa unei săli pline, ediţia a III-a a Festivalului de Muzică Coreeană, devenit festival internaţional, a smuls ropote de aplauze şi i-a ridicat pe spectatori în picioare de mai multe ori.

În Oradea, în ultimii ani, au devenit de tradiţie două festivaluri de muzică clasică, oarecum exotice, Festivalul de Muzică Braziliană organizat de Turzo Sandor şi Festivalul de Muzică Coreeană, organizat anual de Rethi Brigitta.

Cel de-al doilea a avut loc miercuri, de la ora 18.00, la Liceul de Arte în prezenţa unui public meloman numeros. Chiar dacă a fost un festival tematic, organizatorul Rethi Brigitta a îmbinat într-un mod inedit muzica clasică cu muzică de film şi cântece naţionale coreene, pe parcursul a aproape două ore.

Au impresionat piesele „Winter sonata – Only You”, în interpretarea la pian a organizatoarei şi la vioară a artistei Costin Eva, „Secret Garden” a lui Rolf Loveland, interpretate de aceleaşi Costin Eva, Rethi Brigitta şi a sopranei Cristina Macaveiu şi „Wild Flower” a lui Hwan Jin Yi, interpretată de Cvartetul „Ad Hoc” (Costin Eva – vioară, Olah Boglarka – vioară 2, Iulia Horvath Mateş – violă, Ichim Beata – voloncel şi Rethi Brigitta – pian).

O pată de culoare au oferit-o Ha Geun Hee – soprană şi Lee Kyung Seon – chitaristă, ambele din Coreea de Sud, care au cântat trei cântece tradiţionale, „Long hair girl”, „White scraf” şi „Wedding cake”.

De foarte multe aplauze s-a bucurat şi grecul Giorgos Konstantinou din Atena, profesor de pian la Universitatea din Oradea.

Au mai cântat, alături de cei deja precizaţi, Ioana Ianc – clarinet şi Diana Rad – flaut.

„La acest concert s-a lucrat două luni şi anul acesta festivalul a devenit unul internaţional. Sper ca anul viitor să reuşim să-l organizăm într-o sală mai spaţioasă pentru că a devenit unul de tradiţie, fiind apreciat de publicul orădean”

a spus organizatoarea Rethi Brigitta.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult