Categorized | Social

Masă rotundă la Universitatea din Oradea pe tema cooperării transfrontaliere

Timp de două zile, Universitatea din Oradea este gazda unei mese rotunde internaționale Jean Monnet „Cooperarea transfrontalieră – modele de bune practici în Regiunea Carpatica”, în cadrul unui proiect desfăşurat în parteneriat cu instituţii din Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.

Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 9 decembrie 2013, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea în prezenţa rectorului Constantin Bungău, a prorectorului Sorin Şipoş, a decanilor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane – Floare Chipea şi de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Ioan Horga, a conferenţiarului Cristian Miheş de la Facultatea de Drept şi a lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

„Cooperarea transfrontalieră a devenit un domeniu la care Oradea este deja conoscută atât pe plan naţional cât şi internaţional, datorită numeroaselor proiecte pe care le-am avut în desfăşurare. Sper ca aceste manifestări, la fel ca producţia în cercetarea de vârf, să continue în acest domeniu la Universitatea noastră”

a spus în cuvântul de deschidere al mesei rotunde, rectorul Constantin Bungău.

În cadrul sesiunii din plen, a susținut o prelegere şi Doru Costea, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză.

„Dezbaterile propuse în cadrul evenimentului internaţional au avut în vedere realizarea de legături directe între cercetările fundamentale legate de cooperarea transfrontalieră şi realitățile existente în spaţiul frontalier, crearea de sinergii între cercetătorii din spaţiul carpatic şi cei care pun în aplicare politici de cooperare transfrontalieră, dezvoltarea şi analiza modelelor teoretice care pot fi realizate în spaţiul frontalier din Euroregiunea Carpatică, precum şi analiza dihotomică dintre acestea şi cele care funcţionează în cadrul spaţiului euroregional.

De asemenea, se are în vedere analiza gradului în care modelele de dezvoltare frontalieră existente mai răspund nevoilor comunităţilor frontaliere”

a spus Adrian-Claudiu Popoviciu.

Conferinţa face parte din proiectul european de cercetare Jean Monnet „Frontiera, un spaţiu al inovării şi cooperării în Uniunea Europeană”, care se desfăşoară în perioada septembrie 2011 – august 2014, coordonat de lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult