Categorized | Social

Masă rotundă la Universitatea din Oradea pe tema cooperării transfrontaliere

Timp de două zile, Universitatea din Oradea este gazda unei mese rotunde internaționale Jean Monnet „Cooperarea transfrontalieră – modele de bune practici în Regiunea Carpatica”, în cadrul unui proiect desfăşurat în parteneriat cu instituţii din Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.

Deschiderea evenimentului a avut loc luni, 9 decembrie 2013, de la ora 10.00, în Aula Magna a Universităţii din Oradea în prezenţa rectorului Constantin Bungău, a prorectorului Sorin Şipoş, a decanilor de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane – Floare Chipea şi de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării – Ioan Horga, a conferenţiarului Cristian Miheş de la Facultatea de Drept şi a lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.

„Cooperarea transfrontalieră a devenit un domeniu la care Oradea este deja conoscută atât pe plan naţional cât şi internaţional, datorită numeroaselor proiecte pe care le-am avut în desfăşurare. Sper ca aceste manifestări, la fel ca producţia în cercetarea de vârf, să continue în acest domeniu la Universitatea noastră”

a spus în cuvântul de deschidere al mesei rotunde, rectorul Constantin Bungău.

În cadrul sesiunii din plen, a susținut o prelegere şi Doru Costea, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză.

„Dezbaterile propuse în cadrul evenimentului internaţional au avut în vedere realizarea de legături directe între cercetările fundamentale legate de cooperarea transfrontalieră şi realitățile existente în spaţiul frontalier, crearea de sinergii între cercetătorii din spaţiul carpatic şi cei care pun în aplicare politici de cooperare transfrontalieră, dezvoltarea şi analiza modelelor teoretice care pot fi realizate în spaţiul frontalier din Euroregiunea Carpatică, precum şi analiza dihotomică dintre acestea şi cele care funcţionează în cadrul spaţiului euroregional.

De asemenea, se are în vedere analiza gradului în care modelele de dezvoltare frontalieră existente mai răspund nevoilor comunităţilor frontaliere”

a spus Adrian-Claudiu Popoviciu.

Conferinţa face parte din proiectul european de cercetare Jean Monnet „Frontiera, un spaţiu al inovării şi cooperării în Uniunea Europeană”, care se desfăşoară în perioada septembrie 2011 – august 2014, coordonat de lector univ. dr. Adrian-Claudiu Popoviciu de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4426 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult