Categorized | Social

Gest nobil înainte de Crăciun. Studenţii îşi fac teste pentru a dona celule stem!

Înainte de Crăciun, studenții vor să dea în dar viață. Nora Chifor, o tânără cu leucemie, are nevoie de găsirea unui donator compatibil, motiv pentru care Studenții de la Seminarul Greco-Catolic și de la Colegiul Sf. Familie din Oradea au decis să îşi facă teste pentru un posibil transplant de măduvă.

Pe lângă implicarea presei, care a mediatizat cazul tinerei de 33 de ani care suferă de leucemie și e prinsă într-un hățiș al birocrației, între două sisteme sanitare diferite, există și instituții care s-au hotărât să dea o mână de ajutor.

Studenții de la Seminarul Greco-Catolic și de la Colegiul Sf. Familie din Oradea au decis să se mobilizeze, în aceste zile, pentru a dărui viață Norei Chifor și altor bolnavi de leucemie din România.

Mult prea puțini români știu că pot să își testeze gratuit și ușor compatibilitatea (prin recoltarea a câtorva mililitri de sânge sange) în vederea unui posibil transplant de măduvă – în cazul că rude, prieteni sau chiar necunoscuți ar avea nevoie de așa ceva.

Astăzi, 13 decembrie, începând cu ora 8.00 dimineața, timp de două ore, apoi luni, 16 decembrie, de la ora 7.00 și marți, 17 decembrie, de la ora 8.00, tot pentru două ore, la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea se vor recolta acei mililitri de sânge necesari testării și stabilirii posibilelor compatibilități, în vederea înscrierii în Registrul Donatorilor de celule stem din România.

Demersul este organizat cu ajutorul dr. Ligia Burtă, managerul Centrului de Transfuzii de Sânge din Oradea și împreună cu Centrul Național de Transfuzie a sângelui, coordonat de Ministerul Sănătății.

Cei care doresc să își facă testele pentru a o ajuta pe Nora Chifor, sau pe oricare alt bolnav, sunt invitați alături de studenţi, la sediul din Oradea, str. Gen. Magherul, nr. 25.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult