Categorized | Social

Bihorenii care au îndurat frigul, foamea şi frica în închisorile comuniste, vor fi omagiați la Oradea

comunismpatratÎn amintirea celor care au pătimit sau au decedat prin închisorile comuniste și cu ocazia „Zilei memoriei victimelor comunismului în România”, Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” și filiala din Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România va înmâna diplome bihorenilor care au îndurat frigul, foamea şi frica în închisorile comuniste și va lansa cartea unui fost deținut politic decedat, din Oradea.

Evenimentul organizat de Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – filiala Bihor va avea loc miercuri, 18 decembrie 2013, de la ora 10:00, în sala „General Traian Moşoiu” a Primăriei Municipiului Oradea și va începe cu simpozionul cu tema „Eroii bihoreni în Gulagul Românesc”.

Totodată, cu prilejul „Zilei memoriei victimelor comunismului în România”,  va avea loc şi lansarea volumului de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil Scenariu de Film – 1951-1952”, carte scrisă de Petru Șereș, fost deţinut politic, din Oradea.

Născut la 19 noiembrie 1928, în Sântandrei, judeţul Bihor, Petru Șereș a executat perioada de detenţie între aprilie 1951 și august 1952. Prin decizia nr. 238/14 iunie 1951 a M.A.I. a fost încadrat în colonia de muncă  timp de 12 luni pentru manifestări duşmănoase contra regimului, executând un an şi două luni. La data arestării era student și a cunoscut detenția la Constanţa, KM 4, Cernavodă și Capul Midia.

A lăsat în manuscris volumul de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil Scenariu de Film – 1951-1952”, a încetat din viaţă pe 30 iulie 2010.

Totodată, în cadrul aceleiaşi manifestări, reprezentanţii Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici” vor înmâna diplome bihorenilor care au îndurat frigul, foamea şi frica, cei 3 „F” ai acestui univers concentraţionar, care a fost Gulagul Românesc.

Evenimentul este organizat de preşedintele filialei din Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Lucian Silaghi și vicepreședintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”,  Cristina – Liana Puşcaş.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4422 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult