Categorized | Social

Bihorenii care au îndurat frigul, foamea şi frica în închisorile comuniste, vor fi omagiați la Oradea

comunismpatratÎn amintirea celor care au pătimit sau au decedat prin închisorile comuniste și cu ocazia „Zilei memoriei victimelor comunismului în România”, Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” și filiala din Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România va înmâna diplome bihorenilor care au îndurat frigul, foamea şi frica în închisorile comuniste și va lansa cartea unui fost deținut politic decedat, din Oradea.

Evenimentul organizat de Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – filiala Bihor va avea loc miercuri, 18 decembrie 2013, de la ora 10:00, în sala „General Traian Moşoiu” a Primăriei Municipiului Oradea și va începe cu simpozionul cu tema „Eroii bihoreni în Gulagul Românesc”.

Totodată, cu prilejul „Zilei memoriei victimelor comunismului în România”,  va avea loc şi lansarea volumului de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil Scenariu de Film – 1951-1952”, carte scrisă de Petru Șereș, fost deţinut politic, din Oradea.

Născut la 19 noiembrie 1928, în Sântandrei, judeţul Bihor, Petru Șereș a executat perioada de detenţie între aprilie 1951 și august 1952. Prin decizia nr. 238/14 iunie 1951 a M.A.I. a fost încadrat în colonia de muncă  timp de 12 luni pentru manifestări duşmănoase contra regimului, executând un an şi două luni. La data arestării era student și a cunoscut detenția la Constanţa, KM 4, Cernavodă și Capul Midia.

A lăsat în manuscris volumul de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil Scenariu de Film – 1951-1952”, a încetat din viaţă pe 30 iulie 2010.

Totodată, în cadrul aceleiaşi manifestări, reprezentanţii Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici” vor înmâna diplome bihorenilor care au îndurat frigul, foamea şi frica, cei 3 „F” ai acestui univers concentraţionar, care a fost Gulagul Românesc.

Evenimentul este organizat de preşedintele filialei din Bihor a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Lucian Silaghi și vicepreședintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”,  Cristina – Liana Puşcaş.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult