Categorized | Cultură

Eroii bihoreni în Gulagul românesc, poezii din „infernul pământean”!

Eroii bihoreni ai Gulagului românesc au fost sărbătoriţi într-un cadru festiv, prilej cu care cele două asociaţii bihorene care şi-au propus conservarea memoriei celor care au luptat pentru apărarea valorilor democraţiei din România în perioada 1945-1989, le-au înmânat acestora diplome pentru atitudinea curajoasă şi exemplul oferit. În cadrul aceluiaşi eveniment, a fost lansat, post mortem, volumului de poezii „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil scenariu de film – 1951-1952”, autor Petru Şereș, fost deţinut politic din Oradea.

Sala Mare a Primăriei Oradea a fost miercuri, 18 decembrie, gazda premierii bihorenilor care au cunoscut, în perioada comunist, ororile Gulagului românesc, un eveniment desfăşurat în premieră la Oradea. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Cei 40 de Mucenici” şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Bihor. Momentul a fost legat de faptul că pe 21 decembrie se serbează Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România, acest eveniment fiind dedicat martirilor acestui neam care s-au jertfit pentru idealurile de libertate şi democraţie în perioada regimului totalitar din ţara noastră.

Moderatorul simpozionului a fost Lucian Silaghi, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România – Filiala Bihor, care a reamintit obligaţia de a marca acest moment şi de a ne aminti de cei care au înfruntat regimul comunist. Acţiunea de ieri s-a bucurat de sprijinul viceprimarului Ovidiu Mureşan, care a amintit că acest eveniment este un act reparatoriu al comunităţii locale, faţă de cei care au înţeles să lupte pentru idelaurile noatre, ale tuturo.

Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului Judeţului Bihor le-a povestit celor prezeţi în sală de cumplitele momente trăite de familia sa, după ce bunicul ei a fost arestat.

„Trebuie să cunoaştem aceste vremuri pentru ca cei tineri să nu mai perimtă ca astfel de lucruri să se mai repete”

a precizat Claudia Timofte.

Printre invitaţi s-a aflat şi deputaul Florica Cherecheş, care a amintit că, în această săptămână, a a avut o declaraţie politică vizavi de ziua de 21 decembrie. De asemenea, ea şi-a exprimat sprijinul pentru cele două asociaţii care, începând cu anul viitor, şi-au propus să organizeze întâlniri cu elevii din licee, petru a le arăta adevărata faţă a comunismului.

„Trebuie să promovăm aceste modele, care mai sunt printre noi, foştii deţinuţi politici. Mesajul lor este mult mai puternic şi acesta trebuie auzit în rândul elevilor”

a subliniat Florica Cherecheş. Prezent la eveniment, prof.univ.dr. Mihai Drecin a subliniat faptul că istoria trebuie să-şi recapete locul fruntaş în educaţia tinerilor.

„Istoria trebuie să-şi reintre în drepturi, iar profesorul de istorie trebuie să cultive sentimentele patriotice, cele pe care ni le-au lăsat moştenire cei ce care îi omagiem azi”

a precizat Mihai Drecin.

A mai luat cuvântul, prof.univ.dr. Ion Zainea, directorul Şcolii Doctorale în Istorie, respectiv prodecanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Gabriel Moisa. Printre participanţi s-au aflat şi elevii clasei a XII B, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, însoţiţi de profesorul de istorie Cristina Marian.

„Amintiri de groază din infernul pământean”

 

În partea a doua a evenimentului, a fost lansat volumul de poezii carcerale, a fostului deţinut politic, Şereş Petru „Amintiri de groază din Infernul pământean – Posibil scenariu de film – 1951-1952”. Manuscrisul a fost predat dr. Cristina Liana Puşcaş, vicepreşedintele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”, care s-a îngrijit de editarea şi publicarea lui, cu sprijinul Primăriei Oradea.

Petru Şereş s-a născut la 19 noiembrie 1928, în Sântandrei, judeţul Bihor. A fost arestat în aprilie 1951, pe când era student la Constanţa, la Institutul de Piscicultură din Constanţa. După tre luni petrecute în celulele de sub nivelul mării ale Securităţii constănţene, abia pe 14 iunie 1951 a fost emis un act administrativ al M.A.I. de încadrare în colonie de muncă timp de 12 luni pentru manifestări duşmănoase contra regimului.

A executat un an şi 2 luni. La Capul Midia va ajunge în anul 1952, împreună cu un grup de tineri, fiind cu toţii întâmpinaţi de către una dintre brutele regimului concentraţionist, Liviu Borcea. Regimul crunt de detenţie, frugul, foamea, lipsa de medicamente, munca grea au dus la îmbolnăvirea lui Petru Şereş, care într-un an a slăbit 30 de kilograme. A fost eliberat din acest „infern” pe 3 august 1952.

La manifestarea de ieri a fost prezent şi Cristian Culiciu, strănepotul fostului deţinut, Petru Şereş, care a  pus la dispoziţia editorului documente valoroase din arhiva familiei, care au fost incluse în volumul care a văzut lumina tiparului. De asemenea, personalitatea lui Petru Şereş a fost omagiată şi prin amintirile fostului său prieten din Sântandrei, Ioan Filip, profesor de matematică.

Diplome pentru atitudinea curajoasă şi exemplul oferit

 

Un momend deosebit l-a constituit înmânarea din partea celor două asociaţii a mai multor diplome de onoare eroilor bihoreni care au îndurat frigul, foamea şi frica, cei 3 F ai acestui univers concentraţionar, care a fost Gulagul Românesc şi aflaţi încă în viaţă.

Au ptrimit distincţii Ioan Brazdă, Mircea Pârvu, Iosif Petri, Iuliu Papp, Vasile Rusu, Cornel Onaca, Ileana Popovici, Aurora Dumitrescu, Alexandru Şimoca, Eeugen Sarca, Leontin Budar, Kelemen Bela, Alexandru Robu, Traian Bodea, pr. Nicolae Bordaşiu, Cornel Sălişteanu, Maria Tarcea şi Horia Şerban.

Momentul festiv a fost completat de elevii clasei a II-a D, coordonaţi de Laura Ienei David, de la Şcoala Generală „Oltea Doamna”, care au susţinut un mini concert de colinde.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4155 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

Citește mai mult