Categorized | Eveniment

Folclorul şi colindele au scos în stradă oamenii din satele bihorene!

În ciuda problemelor de imagine cu care se confruntă Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Bihor, instituţia a organizat în luna decembrie, sprijinită de Primăriile din mai multe localităţi, evenimente de anvergură la care au participat mii de iubitori de colinde şi folclor.

Debutând pe 1 Decembrie, cu Gala „Vetre folclorice” și Festivalul de colinde, la Sânmartin, respectiv Husasău de Criș, „Zilele Culturii Populare Bihorene” au continuat cu „Festivalul de colinde religioase” (Aleșd, 8 decembrie), pentru ca, în 13 și 15 decembrie, să-și găsească apogeul la Ștei și Roșia, spectacolele „Tradiții și obiceiuri de Crăciun” și „Anul Nou pe Valea Crișului Negru”, unde și-au dat întâlnire formații, cete de colindători și ansambluri din localitățile menționate, plus altele din Căbești, Lazuri de Beiuș, Lazuri de Roșia, Uileacu de Beiuș, Remetea (Ansmblul folcloric maghiar „Keknefelejcs”), Răbăgani, Sohodol, Beiuș, Vadu Crișului și Oradea.

Acestora li s-a adăugat o pleiadă de tineri interpreți, care au adus pe scenă nu numai o variată gamă de colinde, „Capra” („Turca”), „Steaua”, „Viflaimul”, „Țuraleisa”, „Plugușorul” etc, ci și talentul și spiritul viu, autentic tradițional care mai domnește în universul satului bihorean.

Violeta Gherman, Simona Cap, Anca Pavel, Florina Morar, Vlad Ștef, Paula Lezeu, Maria-Alexandra Secan, Raul Leuce, Nicoleta Cuciula, dar și Daniela Rada, Mariana și Simona Tomele au încântat sutele de spectatori prezenți.

Remarcabilă a fost și parada Colindătorilor la Roșia, care a scos lumea din case, atrasă de frumusețea colindelor, a muzicii tarafurilor și de jocul măștilor care s-au întrecut pe sine în ghidușii și glume specifice evenimentului

Manifestările, organizate de C.J.C.P.C.T. Bihor, au fost sprijinite de autoritățile locale din aceste localități, bucurându-se de prezența, în ambele locații, a primarilor Iulian Balaj (Ștei), Nicolae Hanza (Lazuri de Beiuș), Florin Bonca (Roșia), a viceprimarilor Marius Cioară (Ștei), Ioan Simea (Roșia) etc., care și-au însoțit și susținut formațiile, pregătindu-le, în același timp, și câte o mică atenție.

C.J.C.P.C.T. Bihor, la rândul său, a onorat participanții cu diplome de excelență și premii modice în bani, care au compensat, oarecum, cheltuielile de deplasare.

Festival cu sala plină la Luncșoara

În încheierea „Zilelor Culturii Populare Bihorene”, în 22 decembrie, începând cu orele 14:30, a avut loc ultimul „Festival al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă pe valea Crişului Repede” al acestui an, la Căminul Cultural din Luncșoara (comuna Aușeu), unde au participat formații, colindători și ansambluri din Borod, Șuncuiuș, Bălnaca, Luncșoara, Vadu Crișului, Aleșd, Bratca și Tileagd-Tilecuș. Invitați speciali au fost interpreții Corina Lele-Ionescu, Mădălina Ilea, Anca Pavel, Violeta Gherman, Andreea Suciu, Andreea Pușcaș, Maria-Alexandra Secan și Nicoleta Ștef.

În fața unui public numeros, care a umplut până la refuz sala Căminului Cultural, s-a desfășurat un adevărat regal folcloric al obiceiurilor de Crăciun și Anul Nou, pe mai mult de 5 ore, foarte apreciat de cei prezenți.

În toate localitățile, prezentarea de excepție a evenimentelor a fost realizată de Violeta Gherman, o certitudine de-acum în universul cântecului și folcloristicii bihorene.

„Se poate afirma că, în acest an, „Zilele Culturii Populare Bihorene”, beneficiind și de condiții optime, au reprezentat o reușită majoră, punând în evidență valorile culturii tradiționale și spiritul încă viu și nealterat al acestora în lumea satului”

se afirmă într-un comunicat al C.J.C.P.C.T. Bihor.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult