Categorized | Cultură

Selecţie din poezia lui Michelangelo Buonarroti, la Teatrul Arcadia

Teatrul Regina Maria va organiza marţi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, în sala Arcadia (Pasajul Vulturul Negru), spectacolul „Pe-un om ferice ani în şir…”, o selecţie din poezia lui Michelangelo Buonarroti la celebrarea a 450 de ani de la intrarea acestuia în eternitate.

Astfel, marţi, în spectacolul Teatrului Regina Maria, orădenii vor avea posibilitatea de a asculta versurile nemuritoare ale lui Michelangelo, în traducerea lui C.D. Zeletin, rostite de actorul Eugen Țugulea. Evenimentul va beneficia de participarea actriţei Zentania Lupşe, muzica urmând a fi asigurată de Florian Chelu Madeva iar scenografia de Vioara Bara.

Biletele pentru premiera spectacolului s-au pus în vânzare la agenţia teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10.00 şi 19.00, sâmbătă şi duminică între orele 10.00- 13.00 sau online, pe site-ul www.biletmaster.ro. Acestea mai poz fi procurate şi cu o oră înaintea începerii spectacolului, de la casieria Teatrului Regina Maria. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Elevii, studenţii şi pensionarii vor beneficia de reducere, biletele costând pentru ei 15 lei.

teatrutext

Michelangelo Buonarroti a fost, alături de Leonardo da Vinci, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. Genialitatea lui Michelangelo reflectată în artele plastice își găsește corespondența și în creația literară.

Sentimentele, trăsăturile profunde și gândurile maestrului Michelangelo și-au găsit expresia, de-a lungul vieții sale, într-o serie de compoziții lirice și în multe scrisori adresate familiei și prietenilor. Fără a fi un literat prin definiție și fără a avea intenția de a-și publica poeziile, Buonarroti a lăsat în urmă multe compoziții în versuri inspirate de Petrarca, așa cum o cereau uzanțele vremii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult