Categorized | Cultură

Este nevoie de o mai mare implicare a intelectualilor în societate!

Ce-a de-a treia conferinţă a filosofului Mihai Maci a reuşit ceea ce-şi propusese încă de la început, şi anume să provoace oamenii la un dialog substanţial şi plin de argumente. Cauza a reprezentat-o prezenţa în sală a lui Adrian Hatos, Dacian Palladi şi Sorin Borza, oameni care au înţeles că discursul lectorului universitar este doar un preludiu pentru ceea ce se doreşte cu adevărat.

Mihai Maci a abordat miercuri, 22.01.2014, tema „Intelectualii şi puterea”, un subiect prin care s-a făcut o analiză substanţială a relaţiilor dintre intelectuali şi puterea politică, axată, în principal pe situaţia generată de regimul comunist.

„În prezent intelectualul, atunci când vrea să se implice în viaţa socială este imediat privit ca partizan. Nimeni nu îi ascultă argumentele ci îl priveşte drept omul cuiva.

Lucrul acesta îi face pe cei mai mulţi să renunţe la implicare şi să se retragă într-un turn de fildeş de unde să privească lucrurile”

a spus Mihai Maci în conferinţa care a avut loc miercuri, la Primăria Oradea. Totuşi, „puterea intelectualului este dată de rigoarea problematizării”, a mai spus Mihai Maci care a recunoscut că este dificil să dai o definiţie clară atât intelectualului cât şi noţiunii de putere.

Consultantul în management, Dacian Palladi a spus că intelectualul ar trebui să treacă peste timiditatea de care dă mai mereu dovadă, să nu îi pese de etichete şi să devină mai activ, să se implice mai mult în viaţa socială şi să impulsioneze viaţa culturală a comunităţii. Punctul pe „i”, l-a pus profesorul universitar Sorin Borza care s-a întrebat dacă nu cumva intelectualii sunt prea laşi pentru a se implica, fiind completat cu o observaţie asemănătoare şi de colegul său de catedră, sociologul Adrian Hatos.

Tot pentru a stimula dialogul, preşedintrele Academiei Civice, Eugenia Mitraşca a spus că Mihai Maci intenţionează ca a patra conferinţă să aibă ca temă „Rolul universităţilor în oraş” şi să se desfăşoare sub forma unei mese rotunde la care vor fi invitaţi atât primarul Ilie Bolojan cât şi rectorii celor trei Universităţi din Oradea.

Alături de Adrian Hatos, Dacian Palladi şi Sorin Borza, printre cei aproximativ 40 de participanţi s-au aflat şi rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău dar şi fostul şef al catedrei de Filosofie a Universităţii din Oradea, Florian Filip.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult