Categorized | Cultură

Este nevoie de o mai mare implicare a intelectualilor în societate!

Ce-a de-a treia conferinţă a filosofului Mihai Maci a reuşit ceea ce-şi propusese încă de la început, şi anume să provoace oamenii la un dialog substanţial şi plin de argumente. Cauza a reprezentat-o prezenţa în sală a lui Adrian Hatos, Dacian Palladi şi Sorin Borza, oameni care au înţeles că discursul lectorului universitar este doar un preludiu pentru ceea ce se doreşte cu adevărat.

Mihai Maci a abordat miercuri, 22.01.2014, tema „Intelectualii şi puterea”, un subiect prin care s-a făcut o analiză substanţială a relaţiilor dintre intelectuali şi puterea politică, axată, în principal pe situaţia generată de regimul comunist.

„În prezent intelectualul, atunci când vrea să se implice în viaţa socială este imediat privit ca partizan. Nimeni nu îi ascultă argumentele ci îl priveşte drept omul cuiva.

Lucrul acesta îi face pe cei mai mulţi să renunţe la implicare şi să se retragă într-un turn de fildeş de unde să privească lucrurile”

a spus Mihai Maci în conferinţa care a avut loc miercuri, la Primăria Oradea. Totuşi, „puterea intelectualului este dată de rigoarea problematizării”, a mai spus Mihai Maci care a recunoscut că este dificil să dai o definiţie clară atât intelectualului cât şi noţiunii de putere.

Consultantul în management, Dacian Palladi a spus că intelectualul ar trebui să treacă peste timiditatea de care dă mai mereu dovadă, să nu îi pese de etichete şi să devină mai activ, să se implice mai mult în viaţa socială şi să impulsioneze viaţa culturală a comunităţii. Punctul pe „i”, l-a pus profesorul universitar Sorin Borza care s-a întrebat dacă nu cumva intelectualii sunt prea laşi pentru a se implica, fiind completat cu o observaţie asemănătoare şi de colegul său de catedră, sociologul Adrian Hatos.

Tot pentru a stimula dialogul, preşedintrele Academiei Civice, Eugenia Mitraşca a spus că Mihai Maci intenţionează ca a patra conferinţă să aibă ca temă „Rolul universităţilor în oraş” şi să se desfăşoare sub forma unei mese rotunde la care vor fi invitaţi atât primarul Ilie Bolojan cât şi rectorii celor trei Universităţi din Oradea.

Alături de Adrian Hatos, Dacian Palladi şi Sorin Borza, printre cei aproximativ 40 de participanţi s-au aflat şi rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău dar şi fostul şef al catedrei de Filosofie a Universităţii din Oradea, Florian Filip.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult