Categorized | Educatie

Centru de cercetare în neuroştiinţe, pe bani europeni, la Universitatea din Oradea

Final de proiect european, miercuri, 29 ianuarie 2014, la Biblioteca Universităţii din Oradea. Prin intermediul lui, Universitatea a obţinut aproape 300.000 de euro, bani cu care au fost achiziţionate echipamente pentru cercetarea bolilor neurodegenerative şi a durerii.

Scopul proiectului l-a constituit dezvoltarea infrastructurii de cercetare în domeniul neuroştiinţelor, prin modernizarea spaţiilor necesare şi amenajarea unui laborator de cercetare, plus achiziţionarea unor echipamente performante noi pentru ambele instituţii, cu scopul de a realiza cercetări de înaltă calitate, competitive pe plan internaţional, în investigarea bolilor neurodegenerative şi a sindroamelor dureroase.

La conferinţă au participat prorectorul Marcela Prada, lectorul dr. Adina Mincic şi managerul de proiect, prof. dr. Antal Miklos, de la Universitatea din Debreţin.

„Colborăm cu Universitatea din Oradea încă din 2010 şi pot să vă spun că vom continua colaborarea şi după încheierea acestui proiect. În momentul actual, sunt peste 100 de milioane de persoane care suferă de boli neurodegenerative în lume, ceea ce ne arată că este mare nevoie de cât mai multe cercetări în acest domeniu.

Colaborarea este una eficientă şi pentru faptul că Universitatea din Debreţin studiază aceste boli la nivel celular în timp ce Universitatea din Oradea s-a axat pe cercetare la nivelul neural, ceea ce înseamnă că rezultatele noastre pot fi complementare”

a spus, în cadrul conferinţei, profesorul Antal Miklos.

Acesta nu s-a sfiit să vorbească şi despre neajunsurile de la Oradea:

„dacă vrem să fim competitivi în acest domeniu trebuie să avem pe de o parte instrumente moderne iar pe de altă parte să ne actualizăm în permanenţă cercetările cu ce s-a reuşit în acest domeniu în alte instituţii europene.

Aici, la Oradea, nu am găsit aceste lucruri aşa că am fost nevoiţi să punem bazele unui Centru de cercetare al neuroştiinţelor şi să dotăm acest Centru cu aparatură modernă. Şi la Debreţin a fost nevoie de îmbunătăţirea infrastructurii, lucru pe care am reuşit să-l facem”.

Proiectul „Dezvoltarea comună a infrastructurii de cercetare pentru optimizarea activităţilor transfrontaliere de investigare a bolilor neurodegenerative şi a durerii” a început pe 1 ianuarie 2013 şi se va încheia pe 31 ianuarie 2014.

Suma totală aferentă acestuia a fost de 760.000 de euro, din care Universităţii din Oradea i-au revenit 296.494 de euro, adică aproximativ 40%.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4348 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Centru de cercetare în neuroştiinţe, pe bani europeni, la Universitatea din Oradea”

  1. Ar fi interesant de aflat mai multe detalii despre aparatura achizitionată. De exemplu dacă s-a cumpărat şi un EEG cu ocazia asta şi în ce măsură ar putea avea studenţii acces la el.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult