Categorized | Oradea

Marş împotriva violenţei în şcoli, la Oradea

Mai mult de 500 de elevi din toate şcolile din Oradea, au mărşăluit joi, 30 ianuarie, pe strada Republicii, împotriva violenţei în şcoală. Tinerii au purtat pancarte şi steguleţe şi au îndemnat trecătorii să găseacă alte soluţii atunci când au de rezolvat o situaţie de criză.

Sub genericul „O adolescenţă fără violenţă”, elevii, însoţiţi de profesori, jandarmi şi reprezentanţi ai IPJ Bihor, au mărşăluit ieri pe strada Republicii, de la colţul cu strada Dunării până la Teatrul Regina Maria. Elevii au purtat pancarte cu mesaje precum „Ridică-ţi cuvântul, nu pumnul”, „Carte în şcoală, bătaie în junglă”, „Stop violenţei”, „A răspunde prin violenţă la violenţă adaugă încă un rău celui existent”, „Fii diferit, răspunde cu toleranţă”, „Violenţa – lipsă de educaţie”, „Nu bate. Ajută, explică”, „Violenţa e tot ceea ce desfigurează condiţia umană”, „Să exmatriculăm violenţa” sau „Educaţia este un vaccin contra violenţei”.

„Mesajul nostru este acela că este mult mai bine să îţi ridici cuvântul decât pumnul, să alegi să îţi exprimi gândul prin cuvânt, decât cu ajutorul muşchilor. Cunosc persoane care au avut un comportament violent dar care şi-au rezolvat aceste excese.

La noi în şcoală nu au fost niciodată astfel de probleme dar există în multe şcoli o doză mare de violenţă verbală şi asta îi marchează de multe ori pe cei mai slabi. Mai ales atunci cânt ea porneşte din familie şi se transmite mai departe. În România suntem de multe ori obişnuiţi să urlăm ca să ne auzim mai bine, în loc să explicăm pentru a ne transmite mesajul”

a spus Oana Gui, elevă la Colegiul National „Iosif Vulcan” din Oradea.

De la violenţă de limbaj se trece uşor la violenţă fizică!

 

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţa în Şcoală de Florica Cherecheş, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) Bihor şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Deputatul a spus că din datele pe care le are, în România încă mai există violenţă în şcoli, mai ales violenţă de limbaj.

„De la violenţa de limbaj se poate trece foarte uşor la violenţa fizică, ceea ce este un lucru foarte rău. La acest marş am invitat toate şcolile din Oradea şi mă bucur să văd că au răspuns atât de prompt, ceea ce înseamnă că acolo unde există astfel de probleme se caută soluţii pentru rezolvarea lor. Trebuie să ne învăţăm copiii, încă de acasă, să găsească alte modalităţi pentru a rezolva situaţiile de criză”

a spus Florica Cherecheş.

La finalul marşului, pe scena Teatrului Regina Maria, câţiva elevi au prezentat două scenete realizate în cadrul concursului „Școala fără violență”, inițiat de IPJ Bihor în anul 2013 şi două eseuri publicate în volumul „Alegerea mea – Eseuri antiviolenţă”, realizat sub coordonarea comisarului Ioana Indrieş şi a profesorului Carmen Tripe.

Elevii au mai putut-o asculta pe scena Teatrului şi pe Natalia Selegean, ofiţerul de poliţie care a ajuns în finala concursului X – Factor”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult