Categorized | Oradea

Poliţia bihoreană, în cifre!

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bihor şi-a prezentat miercuri, 29 ianuarie, în prezenţa a peste 150 de poliţişti, bilanţul pe anul trecut. Un bilanţ care în ciuda dotărilor foarte limitate (doar 18 maşini care lucrează „pe bune”) şi investiţii minime, a avut şi câteva realizări importante.

La evenimentul care a avut loc la sediul IPJ Bihor, de la ora 12.00, au participat prefectul Claudiu Pop, preşedintele Consiliului Judeţean – Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan, reprezentantul Curţii de Apel – Laura Soare, prim-procurorulul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor – Vasile Popa şi şefulul Parchetului Curţii de Apel Oradea – Aurel Mascaş. Moderator a fost însuşi şeful IPJ Bihor, Liviu Popa, care a început prin a-i felicita şi a le oferi câte o plachetă şi un portofel (ca să aibă în ce să-şi pună pensia) poliţiştilor cu o vechime de peste 30 de ani.

Au urmat premii speciale, sub forma unor scrisori de mulţumire, pentru Lăcrămioara Fărcane care a fost lăudată pentru misiune pe care a desfăşurat-o în Camerun, pentru Alexandru Toncea şi Lucian Nicola care ducând acasă o femeie cu probleme psihice, au descoperit că aceasta a uitat să închidă butelia, în locuinţă acumulându-se gaz.

Cei doi poliţişti au aerisit locuinţa şi i-au avertizat pe vecinii care au făcut acelaşi lucru, evitând în acest fel un dezastru. Un alt premiu i-a fost acordat lui Daniel Purtan care i-a alertat pe colegi, reuşind să-l imobilizeze pe escrocul care aborda vârstnici ca să ceară bani în numele unor rude grav bolnave (cazul „nepotul”).

O intervenţie la fiecare 19 de minute

 

Din bugetul de 19 milioane de euro pe 2013, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pe salariile personalului, investiţiile fiind în scădere faţă de anul trecut.

„Avem un parc auto învechit cu 297 mijloace de transport dintr-un necesar de 622 şi funcţionăm „pe bune” cu doar 18 maşini în teren. Bugetul alocat Poliţiei Bihorene pentru mentenanţa parcului auto, a reprezentat 25% faţă de necesarul estimat. Serviciul Logistic a asigurat efectuarea a 310 revizii și 407 reparații curente realizând astfel importante economii.

Cu toate acestea am reuşit să reducem dinamica de personal la doar 8% şi să ne asigurăm că specialiştii sunt mulţumiţi în posturile pe care le au. Au fost acordate 21 de sancţiuni disciplinare (doi ofiţeri şi 19 agenţi).

Cele mai puţine infracţiuni rezolvate au fost în domeniul judiciar, acolo unde ocupăm locul 40 în ţară, fiind urmate de infracţiuni de altă natură (locul 32 pe ţară) şi infracţiuni economico-financiare (locul 18 din România). În total suntem pe locul 39 la capitolul infracţiuni rezolvate dar majoritatea acestora au fost minore, furturi de tomberoane, biciclete sau arbori tuia.

În ceea ce priveşte ordinea şi siguranţa publică, s-a constatat o creştere uşoară a infracţionalităţii în mediul rural la infracţiunile de  furt din locuinţe şi furt de păsări dar a predominat infracţiunea stradală, acolo unde cele mai multe cazuri constatate (85%) au fost cele de furt. În 2013 au fost  organizate 82 de razii, 2.808 acţiuni cu efective lărgite şi 10.108 de controale directe. Au fost astfel descoperite 6.053 de fapte penale, din care 1104 în flagrant şi au fost aplicate 109.493 sancţiuni contravenţionale”

a spus şeful IPJ, Liviu Popa care a mai spus că la acelaşi compartiment au fost înregistrate 74 de intervenţii zilnice ale poliţiştilor, adică o intervenţie la fiecare 19 de minute.

Performanţe importante în combaterea spălării banilor, evaziunii şi corupţiei

 

Poliţiştii de la siguranţa traficului rutier au aplicat 74.351 de sancţiuni contravenţionale, la fiecare 7 minute fiind constatată câte o abatere la regimul circulaţiei. Au fost reţinute 3.006 permise de conducere, din care 461 pentru depășirea cu peste 50km/h a vitezei legale, 790 pentru neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor şi 1.755 pentru alte situaţii. Cauzele principale ale accidentelor de circulație au fost în 2013 viteza, neacordarea de prioritate vehiculelor şi pietonilor şi indisciplina pietonilor.

Rezultate deosebite au fost obţinute în combaterea evaziunii fiscale, acolo unde poliţiştii bihoreni au ocupat locul 1 pe ţară la combaterea spălării banilor şi locul 2 la combaterea evaziunii fiscale. Aici au fost aplicate 180 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 373.800 de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 366.450 de lei, fiind identificateşi destructurate opt grupări infracționale.

Şi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, poliţiştii bihoreni au ocupat în 2013 locul 2 pe ţară, fiind declinate 42 de dosare penale şi 147 de infracţiuni şi cercetate 126 de persoane.

O veste bună este că numărul tâlhariilor s-a redus cu 38% anul trecut.

Au fost eliberate în medie 200 de caziere zilnic, câte unul la fiecare trei minute, fiind încasaţi 634.992 de lei. Din aceștia, 529.16 lei au intrat în Bugetul Național iar 105.832 de lei au intrat în Bugetul Local.

An nou, obiective ambiţioase!

 

În Centrul de Reținere și Arest Preventiv au fost încarcerate 718 persoane, din care 240 condamnate penal, 218 arestate preventiv şi 383 cu ordonanţă de reţinere.

Tot în 2013 au fost realizate 1.683 activităţi de prevenire în toate instituţiile de învăţământ din judet, 21 de campanii de prevenire a criminalităţii şi 59  de activităţi de informare în comunităţi multi-etnice.

La compartimentul juridic au fost soluţionate 1.828 de cauze, din care 1.515 plângeri contravenționale (1.010 pe circulație, 443 pe ordine publică şi 280 de acțiuni au fost transformate în amenzi în muncă în folosul comunității).

În prezent se află în lucru 3.660 de cauze din care 2.944 plângeri contravenționale.

În ceea ce pribveşte cooperarea internaţională, cele mai multe acţiuni au fost realizate cu poliţiştii din Ungaria şi Germania.

Ca obiective pe 2014, IPJ Bihor îşi propune creșterea gradului de siguranță și protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră și siguranța transporturilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, contrafacerii de mărfuri, a infracțiunilor din domeniul achizițiilor publice, precum și prin protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene, consolidarea preocuparilor pentru implementarea Codului Penal și de procedură penală şi asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale și financiare necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale a Poliției Bihorene.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4425 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult