Categorized | Oradea

Primăria Oradea și ONG-urile fac front comun pentru dezvoltarea unei zone de biodiversitate protejată pe malul Peței

În cursul acestei săptămâni, Primăria Oradea a semnat un acord de parteneriat cu trei organizații non-guvernamentale cu privire la dezvoltarea proiectului „Cărarea Verde Ovidiu” în Oradea. Acesta prevede dezvoltarea unei zone de biodiversitate protejată pe malul Peței, prin plantarea a 700 de arbori și arbuști și a cel puțin 20 de specii de flori mieliflore, amplasarea a 100 de căsuțe pentru păsări și curățarea albiei râului.

Parteneriatul este primul de acest fel din România, acorduri asemănătoare, care să vizeze crearea unei zona de biodiversitate protejată urbană, existând doar la nivel european.

Scopul proiectului îl reprezintă crearea unui model de zonă verde urbană destinată recreerii și turismului pe biciclete și pietonal în Oradea, zona urmând să cuprindă pista de biciclete și malurile Peței dintre podul din dreptul străzii Ronald Reagan și statuia lui Dimitrie Cantemir, respectiv continuarea pe Peța de la podul din dreptul statuii lui Dimitrie Cantemir și până la podul unde strada Ion Bradu traversează Peța și se întâlnește cu str. Iancu de Hunedoara.

În cadrul proiectului se are în vedere crearea unui cadru natural care să permită pietonilor și bicicliștilor utilizarea trotuarului și a pistei de biciclete frecvent pentru recreere, îmbinarea principiilor conservării și protejării biodiversității cu principiile planificării urbane a zonelor verzi, pentru a crea în Oradea o zonă destinată recreerii și turismului pentru pietoni și bicicliști.

Organizațiile non-guvernamentale implicate în proiect doresc ca acesta să fie implementat cu sprijinul comunității Oradea și, pentru aceasta, vor atrage și alte ONG-uri și voluntari.

Activitățile care se vor derula în cadrul proiectului prevăd plantarea unui număr de 500 de arbori, 200 de arbuști, construirea și amplasarea a cel puțin 100 de căsuțe sau cuiburi pentru adăpostirea păsărilor, construirea și montarea a 20 de hrănitoare pentru păsări, plantarea a cel puțin 20 de specii de flori mieliflore, curățarea albiei,  udarea și întreținerea arborilor plantați, monitorizarea zonei și altele.

Proiectul are și o latură esențială educațională oferind cadrul unde organizațiile implicate vor derula în cooperare cu alte ONG-uri, cu școli și licee din comunitate, cu Universitatea din Oradea, diferite activități de educare și cercetare.

„Primăria Oradea și partenerii ei doresc ca proiectul „Cărarea Verde Ovidiu”  să devină un model de proiect verde urban ce să poată fi replicat și de către alte primării”

se afirmă într-un comunicat al municipalității.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare ale acordului de colaborare sunt: Fundația Life Tineret, Fundația Ecotop Oradea, Asociația Learning Communities, iar durata acordului este din 2 februarie 2014 până în 30 iunie 2016.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult