Categorized | Oradea

Primăria Oradea și ONG-urile fac front comun pentru dezvoltarea unei zone de biodiversitate protejată pe malul Peței

În cursul acestei săptămâni, Primăria Oradea a semnat un acord de parteneriat cu trei organizații non-guvernamentale cu privire la dezvoltarea proiectului „Cărarea Verde Ovidiu” în Oradea. Acesta prevede dezvoltarea unei zone de biodiversitate protejată pe malul Peței, prin plantarea a 700 de arbori și arbuști și a cel puțin 20 de specii de flori mieliflore, amplasarea a 100 de căsuțe pentru păsări și curățarea albiei râului.

Parteneriatul este primul de acest fel din România, acorduri asemănătoare, care să vizeze crearea unei zona de biodiversitate protejată urbană, existând doar la nivel european.

Scopul proiectului îl reprezintă crearea unui model de zonă verde urbană destinată recreerii și turismului pe biciclete și pietonal în Oradea, zona urmând să cuprindă pista de biciclete și malurile Peței dintre podul din dreptul străzii Ronald Reagan și statuia lui Dimitrie Cantemir, respectiv continuarea pe Peța de la podul din dreptul statuii lui Dimitrie Cantemir și până la podul unde strada Ion Bradu traversează Peța și se întâlnește cu str. Iancu de Hunedoara.

În cadrul proiectului se are în vedere crearea unui cadru natural care să permită pietonilor și bicicliștilor utilizarea trotuarului și a pistei de biciclete frecvent pentru recreere, îmbinarea principiilor conservării și protejării biodiversității cu principiile planificării urbane a zonelor verzi, pentru a crea în Oradea o zonă destinată recreerii și turismului pentru pietoni și bicicliști.

Organizațiile non-guvernamentale implicate în proiect doresc ca acesta să fie implementat cu sprijinul comunității Oradea și, pentru aceasta, vor atrage și alte ONG-uri și voluntari.

Activitățile care se vor derula în cadrul proiectului prevăd plantarea unui număr de 500 de arbori, 200 de arbuști, construirea și amplasarea a cel puțin 100 de căsuțe sau cuiburi pentru adăpostirea păsărilor, construirea și montarea a 20 de hrănitoare pentru păsări, plantarea a cel puțin 20 de specii de flori mieliflore, curățarea albiei,  udarea și întreținerea arborilor plantați, monitorizarea zonei și altele.

Proiectul are și o latură esențială educațională oferind cadrul unde organizațiile implicate vor derula în cooperare cu alte ONG-uri, cu școli și licee din comunitate, cu Universitatea din Oradea, diferite activități de educare și cercetare.

„Primăria Oradea și partenerii ei doresc ca proiectul „Cărarea Verde Ovidiu”  să devină un model de proiect verde urban ce să poată fi replicat și de către alte primării”

se afirmă într-un comunicat al municipalității.

Organizațiile non-guvernamentale semnatare ale acordului de colaborare sunt: Fundația Life Tineret, Fundația Ecotop Oradea, Asociația Learning Communities, iar durata acordului este din 2 februarie 2014 până în 30 iunie 2016.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult