Categorized | Cultură

O premieră cu fior metafizic. „Așteptandu-l pe Godot”, vineri, la Teatrul Szigligeti

Săptămâna aceasta orădenii vor avea parte de o nouă premieră la Teatrul Szigligeti. Vineri, 14 februarie, regizorul Szabo K. Istvan va pune în scenă una dintre cele mai importante piese de teatru din secolul XX și, totodată, cea mai cunoscută piesa a dramaturgului Samuel Beckett, „Așteptandu-l pe Godot”. Spectacolul se va desfășura cu publicul pe scenă, în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Prin această premieră, Teatrul Szigligeti își trece în repertoriu un spectacol care se regăsește în cartea de vizită a oricărui teatru important.

„Așteptându-l pe Godot” va avea loc pe 14 februarie 2014, de la ora 19.00, in Sala Mare a Teatrului Szigligeti din Oradea și se va desfășura cu publicul pe scenă. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Scrisă în 1952 și pusă în scenă, pentru prima dată, în 1953, piesa „Așteptându-l pe Godot” este unanim admisă ca direcție de dezvoltare a unui nou tip de teatru, teatrul absurdului.

„Dependența, bătrânețea, așteptarea mortii sunt temele acestei piese. Așteptam explicația, așteptăm pe cineva care să ne dea un răspuns la întrebarea „de ce?”. Știm însă că nu avem scăpare dar ceva, totuși, umple această pustietate, iar acest lucru este dragostea ”

susține regizorul Szabo K. Istvan, de la Teatrul Szigligeti.

O lună plină pentru trupa Szigligeti

Luna februarie va fi una extrem de plină pentru actorii trupei Szigligeti. Pe lângă premieră și deplasările în alte orașe, în program își vor face loc, rând pe rând, celelalte spectacole ale stagiunii în curs, deja familiare publicului orădean: „Caviar și linte”, „Edith Piaf și Agnes”, „Băiatul”, „O lună la țară” și „Întoarcerea acasă”.

Oferta Teatrului Szigligeti va fi completată, în luna februarie, de vizita Teatrului de Nord din Satu Mare (Trupa „Harag György”) care va prezenta orădenilor piesa „Năzdrăvanul occidentului”.

„Încercăm să răspundem cât mai prompt cerințelor publicului orădean, cu o ofertă culturală cât mai bogată.

Spectacolele noastre se adresează tuturor spectatorilor din Oradea, chiar și celor care nu sunt vorbitori nativi de limbă maghiară pentru că traducem în limba română toate spectacolele din Sala Mare a Teatrului”

a spus managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin.

Datele spectacolelor precum și alte informații sunt disponibile pe site-ul teatrului www.szigligeti.ro sau pe conturile oficiale din rețelele sociale online, Facebook, Twitter și Instagram.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4421 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult