Categorized | Oradea

Inedit. Parlamentari bihoreni din trei partide diferite fac front comun împotriva desființării unei instanțe!

La sfârșitul lunii ianuarie 2014, pe site-ul Ministerului Justiției a fost publicat un proiect de Lege care viza desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea. Nemulțumiți că printre ele se află și Judecătoria Salonta, deputatul Sorin Ioan Roman (PSD), senatorul Valeriu Boeriu (PNL) și senatorul Gavrilă Ghilea (PDL) au făcut o solicitare tuturor celorlalți parlamentari din județ să nu susțină proiectul de lege.

Parcurgând documentele, cei trei parlamentari au constatat că demersurile lor anterioare, printre care interpelarea adresată ministrului Justiției de către Găvrilă Ghilea, la data de 25.06.2013, memoriul primarilor mai multor localități arondate Judecătoriei Salonta, depus la Ministerul Justiției de Valeriu Boeriu și întrebarea adresată ministrului Justiției de Ioan Sorin Roman, la data de 26.09.2013, nu au fost luate în seamă, printre cele 30 de judecătorii și parchete propuse pentru desființare fiind menționate și cele din Salonta.

„În aceste condiții, întrucât ne menținem punctele de vedere exprimate anterior cu privire la inoportunitatea desființării Judecătoriei și Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, al doilea municipiu ca mărime din județul Bihor, nu putem asista pasivi cum accesul la justiție al zecilor de mii de cetățeni domiciliați în localitățile arondate va fi limitat din motive financiare și geografice, în contradicție flagrantă cu recomandările Raportului Comisiei Europene Pentru Evaluarea Justiției-ediția 2012”

se afirmă într-un comunicat remis presei și semnat de toți cei trei parlamentari.

Așadar, cei trei politicieni solicită tuturor parlamentarilor bihoreni să nu susțină proiectul de lege în varianta elaborată de Ministerul Justiției și să depună toate diligențele pentru amendarea acestuia în sensul menținerii în activitate a Judecătoriei și Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, venind astfel în sprijinul justițiabililor din sudul județului care, altminteri, începând de pe 1 mai 2014, vor fi puși pe drumuri și obligați să se adreseze exclusiv instanțelor din Beiuș și Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult