Categorized | Oradea

Secretul realizărilor din Oradea, proiecte europene de aproape 28 de milioane de euro!

Proiectele de anvergură începute, finalizate sau aflate în curs de implementare în Oradea au, de cele mai multe ori, un numitor comun, și anume banii europeni. La capitolul atragere de fonduri europene, Oradea este al doilea oraș din România, după Iași, cu proiecte de aproape 216 milioane de euro, aflate în implementare.

Meritul este în principal al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI), din Primăria Oradea, condusă de Marius Moș. DMPFI a finalizat din 2008 proiecte cu finanțare UE în valoare de aproape 28 de milioane de euro.

Pentru a sublinia aceste aspecte, miercuri, 12 februarie, la Primăria Oradea, viceprimarul Mircea Mălan și directorul Marius Moș au făcut un scurt bilanț al activității DMPFI.

Viceprimarul a explicat că pentru a obține această performanță este nevoie de o colaborare eficientă între structurile primăriei precum și de o corelare perfectă între proiectele finanțate UE și proiectele administrației locale:

„Lucrurile bune pe care le-am făcut au fost rezultatele unor activități colective, iar la realizarea acestora au contribuit toate entitățile primăriei”

a menționat Mircea Mălan.

Anul 2013 în cifre

 

Directorul Marius Moș a detaliat numeric activitatea DMPFI din 2013. Astfel, Direcția a implementat 34 de proiecte, a transmis 15 dosare de achiziție, iar la finalul anului a avut în portofoliu un număr de 21 de proiecte finalizate, dintre care 10 au fost finalizate în anul 2013.

Cele mai importante proiecte finalizate în cursul anului trecut au fost: amenajarea și modernizarea Grădinii Zoologice, Centru de cercetare mecatronică a siguranței transportului public în comun de călători, Centru non-profit de susținere a afacerilor în județele Hajdu-Bihar și Bihor, Centrul euroregional de intervenție cardio-vasculară invazivă „Viva Anima”, reabilitarea și modernizarea Centrului de Cazare temporară nr. 1 etc.

Valoarea totală a celor zece proiecte finalizate a fost de aproape 19 milioane de euro.

Marius Moș a menționat că activitățile în cadrul direcției sunt permanente, la finalul anului 2013 membrii direcției lucrând deja la proiectele care vor fi depuse în cadrul sesiunii de proiecte 2014-2020, deoarece „sfârșitul unui proiect este începutul altuia”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult