Categorized | Oradea

Protest la Suplacu de Barcău pentru salarii şi respectarea drepturilor sindicale!

Protest marţi, 18 februarie 2014, la Suplacu de Barcău. 200 de muncitori ai OMV Petrom au ieşit în stradă pentru a scanda împotriva discriminării sindicale şi a nerespectării drepturilor muncitorilor. Reprezentanţii a cinci sindicate independente, care s-au rupt din Sindicatul Naţional Petrom-Energie, îi acuză pe reprezentanţii acestuia că fac jocurile patronatului în detrimentul angajaţilor şi că doar cei care aparţin acestui sindicat au primit măriri salariale şi prime.

După ce au ieşit de la muncă ,marţi, la ora 15.30, aproximativ 200 de muncitori s-au oprit în faţa clădirii administrative de la Suplacu de Barcău, pentru a protesta. Aceştia purtau cu ei pancarte pe care era scris „Reguli „de aur” la OMV – Petrom: discriminare, minciună, instabilitate, intrigă”, „Firmele sindicaliştilor trădători, căpuşeală OMV Petrom”, „Ne-am săturat de minciuni, vrem adevărul!”, „OMV+Liviu Luca = şomaj asigurat”, „OMV – Petrom susţine sindicaliştii trădători”, şi au scandat „Liviu Luca nu uita nu suntem averea ta!”, „Ruşine să vă fie!” şi „Vrem egalitate!”.

Un „tratament” aparte l-a avut reporterul Realităţii TV care a fost huiduit de protestatari pentru că la televiziunea pe care o reprezenta lucrează unul dintre oamenii de bază ai sindicalistului Liviu Luca şi pentru că aceştia au tratat într-un anumit fel informaţiile legate de protest.

După scandări, o delegaţie a sindicaliştilor a dus conducerii OMV Petrom de la Suplac o listă cu revendicări printre care se numărau respectarea contractului colectiv de muncă, salarizarea egală în funcţie de munca prestată, respectarea libertăţii de opinie a salariaţilor şi respectarea independenţei sindicale.

Ne-am săturat de abuzurile şi trădarea lui Liviu Luca!

Din cei 18.000 de sindicalişti ai Petrom, în jur de 2.500 au decis la începutul lui 2013 să se rupă de Sindicatul Naţional Petrom-Energie şi să se constituie în sindicate independente care să lupte pentru drepturile muncitorilor.

Cauza o reprezintă faptul că nu se simţeau reprezentaţi de acesta pentru că, susţin ei, liderul de sindicat Liviu Luca a pactizat cu patronatul, adică exact cu cei în faţa cărora trebuia să le reprezinte interesele.

„Ne-am săturat de abuzurile şi trădarea lui Liviu Luca şi am decis să spargem monopoulul pe care sindicatul lui îl avea asupra muncitorilor. Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vântu au devalizat Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA cu 12 milioane de euro, lucruri care au fost dezvăluite de DNA. Noi nu am mai vrut un astfel de sindicat”

a spus George Mareş, preşedintele executiv al Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac-Marghita, unul dintre cele cinci sindicate care s-au rupt din Sindicatul Naţional Petrom-Energie.

Această situaţie a dus, conform aceluiaşi lider, la discriminări salariale importante.

„În jur de 100 de angajaţi au primit o majorare salarială cu 100-200 de lei fără niciun criteriu, ci doar apartenenţa la sindicatul lui Liviu Luca. În lunile octombrie şi noiembrie 2013, 95 % dintre angajaţii OMV Petrom Suplac au primit prime de 500 de lei pe acelaşi criteriu iar 5% au fost lăsaţi pe dinafară.

Mai mult, toţi suntem ameninţaţi că vom fi daţi afară. Nu e normal ca o firmă care se laudă că are un astfel de profit în România să ne dea salarii de 450 de euro la un muncitor şi 700-800 de euro la un inginer.

Asta în condiţiile în care un inginer austriac, care face aceiaşi muncă, primeşte 6.000-7.000 de euro”

a spus preşedintele Sindicatului Liber şi Independent Petrom Suplac-Marghita, Lucian Gal.

Un alt argument important pe care l-au spus la megafoane liderii noului sindicat a fost acela că angajaţii au ajuns să se uite urât unii la alţii pentru că unii aparţin unui sindicat şi alţii altuia.

Deşi revolta este abia la început, sindicaliştii spun că tot mai mulţi oameni din gruparea lui Liviu Luca trec în noile sindicate şi că dacă situaţia nu va fi rezolvată vor protesta şi în faţa sediilor centrale ale OMV Petrom de la Bucureşti şi de la Viena.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult