Categorized | Sanatate

Frica de depistare a cancerului, moarte sigură!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a organizat miercuri, 26 februarie 2014, o conferinţă în care mai mulţi specialişti au discutat despre cancer, despre efectele şi prevenirea lui. Inedită a fost participarea la eveniment a unei femei care, deşi a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în 2012, a reuşit să învingă boala.

Nu mai puţin de 2005 decese au loc în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Rata de incidenţă este de 31% (de trei ori mai mare decât în restul Europei) şi rata de mortalitate din cauza acestui tip de cancer este de 18,3%, de două ori mai mare decât în Europa de Est şi de patru ori mai mare decât în Uniunea Europeană.

Acestea sunt cifrele de la care au pornit specialiştii din Bihor la întâlnirea de la DSP, cu ocazia Lunii Naţionale de Prevenire a Cancerului şi a campaniei de prevenire a acestuia. Printre invitaţi s-au aflat, şeful DSP Bihor – Daniela Rahotă, adjunctul Zoia Bitea şi doctorii Lucia Daina, Simona Mihuţiu, Carmen Pantiş, Ovidiu Frăţilă, Călin Sonea, Alina Venter şi Edina Szabo Murvay.

„Mesajul cel mai important este că la ora actuală, în Oradea, există posibilitatea depistării precoce a leziunilor canceroase prin teste destul de simple. În stadiile incipiene, aproape toate formele de cancer pot fi tratate şi vindecate. Totul depinde de conştiinţa oamenilor care trebuie să înveţe să aibă grijă de sănătatea lor”

a spus Zoia Bitea.

Aceasta a fost completată de dr. Simona Mihuţiu de la Spitalul Judeţean:

„În condiţiile de penurie financiară, cel mai important lucru este prevenţia. Conform statisticilor internaţionale, numărul de decese cauzate de cancer va creşte în următoarii ani de la 19 la 26 de milioane de oameni. În România, rata de supravieţuire la 30 de ani este de 45%. Aceste statistici pot fi schimbate cu o mai mare implicare în prevenţie”.

În încercarea de a găsi soluţii pentru cancerul de col uterin, Edina Szabo Murvay a spus că în judeţul Bihor ar fi cam 160.000 de persoane eligibile pentru testări şi că dacă s-ar pune la punct un proiect, acestea ar putea fi toate testate în câţiva ani, iar beneficiile ar fi incontestabile.

Testul făcut la timp vă poate salva viaţa

 

Cele mai multe femei se tem de această boală şi evită să îşi facă testele tocmai pentru a nu li se confirma temerea. Struţul care îşi bagă capul în nisip nu este însă ferit de nenorocirile care se întâmplă în jurul lui.

Asta crede şi Cristina, o pacientă care a fost diagnosticată cu cancer şi care a venit la conferinţă pentru a-şi povesti drama.

„La mine, depistarea cancerului s-a făcut întâmplător, la un control de rutină. Când mi s-a pus acest diagnostic am simţit tot ce mi se întâmpla ca o condamnare. A trebuit să treacă ceva timp ca să depăşesc acel moment.

Vrea să le sfătuiesc pe toate femeile care trec prin aşa ceva să ţină cont că nimic din ce le spune medicul, nu este de neluat în seamă. Fiecare detaliu, fiecare indicaţie, contează. Pentru mine, situaţia ar fi putut fi şi mai simplă dacă îmi făceam un test Papanicolau în urmă cu câţiva ani.

Cel mai dificil a fost că am simţit acest subiect ca fiind unul tabu, nimeni nu voia să discute despre cancer, ca şi cum nimic rău nu ni se poate întâmpla. Nu trebuie să simţim că ne doare pentru a merge la medic”

a spus Cristina care a fost diagnosticată cu cancer de col uterin la sfârşitul lui 2012 dar care după câteva săptămâni de radiologie, brahiterapie şi o intervenţia chirurgicală a reuşit să obţină rezultate bune şi să se vindece.

„Cancerul este parşiv. Nu durerea este simptomul principal, ea apare mai târziu. Sunt alte semne la care oamenii trebuie să fie atenţi. Există însă această teamă de confirmare a diagnosticului care îi face pe mulţi să evite doctorul şi care duce la situaţii tragice”

a spus dr Simona Mihuţiu care a fost completată de dr Alina Venter de la Spitalul Judeţean:

„Măsurile de testare nu sunt durearoase iar la Spitalul Judeţean există aparatură digitală performantă, care are o doză extrem de redusă de radiaţii. Eu îi sfătuiesc pe medicii de familie să trimită persoanele de peste 40 de ani să îşi facă aceste teste, chiar dacă ele susţin că nu au probleme”.

Conform medicilor, cele mai multe dintre aceste teste sunt gratuite dar se pot face şi fără trimitere de la medicul de familie. O mamografie la Spitalul Judeţean costă între 80 şi 100 de lei iar un test Papanicolau 50 de lei.

Luna Naţională de Prevenire a Cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului şi are ca scop mobilizarea populaţiei în lupta împotriva bolii.

Ea este coroborată cu obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care vrea să reducă decesele cu 25% până în 2025. Tema principală o reprezintă demolarea miturilor despre cancer şi respingerea concepţiilor greşite despre această boală.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4337 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult