Categorized | Educatie

Un irlandez care s-a îndrăgostit de România, le-a vorbit orădenilor despre valorile şi tradiţiile naţionale

Aula Magna a Universităţii din Oradea a fost vineri, 28 februarie 2014, gazda conferinţei „Cred în valorile şi tradiţiile româneşti”, ocazie cu care Peter Hurley, irlandezul care cinsteşte tradiţia românească şi-a lansat şi cartea „Drumul crucilor”.

Evenimentul a fost moderat de decanul Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, prof. dr. Alexandru Ilieş, iar cartea a fost prezentată de lector dr. Nicolae Hodor, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Am venit în România în urmă cu 19 ani ca să îmi încep o afacere în domeniul publicitar, şi mi-am făcut o echipă împreună cu mai mulţi români.

Am văzut că românii sunt oameni deosebiţi, în contrast cu ce ştiam eu şi cu modul în care sunt ei văzuţi de cei din Europa şi atunci am înţeles că trebuie să fac ceva ca să schimb această percepţie negativă.

De aici a început totul, lucrurile continuând cu descoperirea tradiţiilor şi a frumuseţilor autentice ale plaiurilor Româneşti. M-a impresionat măreţia şi măiestria acestei ţări. Când o străbaţi la pas, zi de zi, nu poţi să nu vezi cât de mare, de sălbatică, de pură şi de proaspătă este”

a spus Peter Hurley.

Acesta a mai adăugat că

„trebuie să deveniţi conştienţi de aceste frumuseţi şi să nu ignoraţi că ele izvorăsc din strădania înaintaşilor, din munca lor. În cartea „Drumul crucilor”, eu doar vă confirm ceea ce aţi bănuit sau aţi ştiut deja, cu poze şi hărţi ca să nu fie nicio îndoială.

Lucrarea este foarte folositoare şi pentru cei din străinătate, să vă înţeleagă mai bine şi să vă respecte cum vi se cuvine.

Dincolo de toate acestea, ca o concluzie, responsabilitatea pentru România de mâine, revine fiecăruia dintre noi, astăzi”.    

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de orădeni, şi a fost parte a „Zilelor culturii”, organizate de Facultatea de Geografie, Turism şi Sport.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4424 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult