Categorized | Educatie

Universitatea din Oradea – mai multe programe de studii și propuneri de șefi la Spitalul CFR

A doua ședință a Senatului Universității din Oradea din 2014 a adus mai multe noutăți decât prima. Universitarii au aprobat înființarea a noi programe de studii, au aprobat numirea unor șefi de secție la Spitalul CFR, au decis ca o sală a Facultății de Istorie să poarte numele regretatului istoric Barbu Ștefănescu și au votat decernarea a trei noi titluri de Doctor Honoris Causa, pentru Maria Manuela de Bastos Tavares Ribeiro, Jan Wendt și Daniel Corteix.

Membrii Senatului Universităţii din Oradea s-au întîlnit în prima zi a săptămânii, la a doua ședință plenară din 2014. Cu această ocazie, senatorii  au aprobat înființarea a noi programe de studii.

Astfel, pentru ciclul de licență, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării va avea specializarea „Comunicare și relații publice”, în vreme ce Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial, Departamentul de Inginerie și Management Industrial în Textile și Pielărie a solicitat organizarea de sine stătătoare, pentru a putea crește capacitatea de școlarizare, a programului de studii „Tehnologia tricotajelor și confecțiilor”, axat numai pe inginerie, spre deosebire de Inginerie economică industrială, cu care coabita, unde curricula include și discipline economice și juridice.

La nivelul studiilor masterale, Departamentul de „Finanțe – Contabilitate” din cadrul Facultății de Științe Economice va gestiona două noi programe, forma de învățământ cu frecvență: „Analiză financiară și restructurare economică” (domeniul Contabilitate), respective „Finanțarea și gestiunea proiectelor prin fonduri europene” (domeniul Finanțe).

Laurean Pop s-ar putea întoarce la Municipal

La propunerea Facultății de Medicină și Farmacie, Senatul Universității din Oradea a aprobat luni numirea a noi șefi de secție la Spitalul Clinic CF Oradea: dr. Gabriel Dan Sirca, şef de lucrări, medic primar medicină internă – șef la Secţia Clinică de Medicină Internă, dr. Sorina Emilia Magheru, asistent universitar, medic primar cardiolog – șef Secţia Clinică de Cardiologie și dr.Gelu Cristian Vrabie, medic primar chirurg – șef Secția Clinică de Chirurgie Generală.

Dr. Ovidiu Pop (șef de lucrări) ar putea îndeplini funcția de șef al Serviciului de Anatomie Patologică la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, după a ce a fost câțiva ani manager al unității medicale.

Toate aceste numiri se vor putea materializa doar în cazul în care Consiliile de Administraţie ale Spitalelor vor fi de acord cu propunerile.

Trei titluri noi de Doctor Honoris Causa, aprobate

Senatul Universităţii din Oradea a aprobat decernarea titlului de Doctor Honoris Causa pentru trei universitari de la instituții partenere din străinătate. Este vorba despre prof.univ.dr. Maria Manuela de Bastos Tavares Ribeiro (Universitatea din Coimbra, Portugalia) – domeniul Relații Internaționale, prof.univ.dr. Jan Wendt (Universitatea din Gdansk, Polonia) –  domeniul Geografie și prof.univ.dr. Daniel Corteix (Universitatea din Clermont – Ferrand, Franța) – domeniul Educație fizică și Sport.

Tot luni, în unanimitate, membrii Senatului Universităţii din Oradea au decis ca o sală consacrată activităților didactice din patrimoniul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării să poarte – în semn de aducere aminte – numele regretatului istoric și universitar Barbu Ștefănescu, fost prorector al instituției de învățământ superior orădene, trecut în neființă anul trecut.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4286 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult