Categorized | Cultură

Lucia Hossu Longin vine la Oradea pentru a prezenta cartea Cristinei Pușcaș, „Iadul roșu în orașul de pe Criș”!

Jurnalista Crișanei, Cristina-Liana Pușcaș, își va lansa sâmbătă, 8 martie, în Sala „General Traian Moșoiu” a Primăriei Municipiului Oradea cartea „Iadul roșu în orașul de pe Criș. Penitenciarul Oradea (1945-1977)”. Lucrarea va fi prezentată de realizatoarea documentarului „Memorialul Durerii”, Lucia Hossu Longin și fosta deținută politic (condamnată în Lotul Beiușenilor) Aurora Dumitrescu.

Scrisă de doctorul în istorie Cristina Liana Pușcaș, publicarea cărții a fost sustinută de mediul de afaceri bihorean prin intermediul Bursei Talentelor, desfășurată de Fundația Comunitară Oradea.

Lucrarea vizează restituirea în spațiul istoriografic a unor realități necercetate până acum:

Penitenciarul Oradea în perioada comunistă, cu tot ce a însemnat sistemul concentraționar: mii de deținuți politici, Frig, Foame și Frică, cei „3F” ai universului mizeriei umane.

Îi găsim încarcerați între zidurile pușcăriei de pe Criș pe cel mai mare duhovnic al României, Arsenie Boca, pe episcopii greco-catolici Iuliu Hirțe și Justin Paven, pe episcopul romano-catolic Schubert Joseph, canonicul Coriolan Tamaianu și protopopul ortodox de Vașcău, Aurel Terebentiu.

Alături de ei, liderul Mișcării „Oastei Domnului” Traian Dorz, Arlette Coposu, soția lui Corneliu Coposu, Gheroghe Rizea, soțul Elizabetei Rizea, și alți martiri din Munții Făgărașului, Lucreția Jurj și Roman Onet, executat la Oradea pentru apartenența la Grupul Susman, cărora li se adaugă zeci de membri ai organizațiilor locale anticomuniste.

Printre ele Lotul Beiușenilor, Organizația România Independentă, Organizația G4, Vlad Țepeș II, dar și mii de țărani arestati pentru neplata cotelor.

Pușcăria din Oradea, la mare concurență cu temnițele de la Pitești, Aiud, Sighet sau Jilava

 

Penitenciarul Oradea a știut, din păcate, să se ridice la nivelul așteptărilor generale comuniste, în privinta ingrădirii libertăților cetățenești, asuprindu-i pe toți cei care au militat pentru o societate liberă și democrată.

Temutele temnițe de la Pitești, Aiud, Sighet sau Jilava au avut în recluziunea orădeană un rival pe măsură în privința dezumanizării, infometării și torturării celor care se opuneau imbecilizării forțate și dictaturii roșii.

 „Aceasta carte nu este decât un OMAGIU pe care un tânăr cercetător îl poate aduce unor OAMENI care, timp de 60 de ani, au preferat anonimatul unei vieți de eroi. Sunt MARTIRII ROMÂNI care au suferit in tăcere, nu numai în tenebrele închisorilor comuniste, ci și după eliberare, când s-au văzut umiliți a doua oară, de o societate care nu le-a ințeles sacrificiul.

Ei au plătit pentru curajul lor cu ani grei de temniță, riscandu-și viața pentru a apăra dreptul la liberă exprimare, dreptul de a gândi, de a citi, de a alege, dreptul de a trăi fără catușe, fizice sau mentale. Pentru tot ce am învățat de la ei, le MULTUMESC și le dedic această carte”

a spus autorul, Cristina-Liana Pușcaș.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4273 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Lucia Hossu Longin vine la Oradea pentru a prezenta cartea Cristinei Pușcaș, „Iadul roșu în orașul de pe Criș”!”

  1. Delia spune:

    De unde as putea cumpara cartea?

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult