Categorized | Educatie

De la un liceu din Oradea, la Coventry University, la doar 19 ani!

Tinerii din zona Transilvaniei au devenit tot mai interesați de oportunitățile de studiu în străinătate. Alexandra Romansk este o tânără din Oradea care a decis să-și urmărească pasiunea pentru artă și dorința de a avea o carieră în acest domeniu încă din timpul liceului. Fata a plecat la 19 ani în Anglia, unde studiază artele la Coventry University.

Prin intermediul târgurilor educaţionale, tot mai mulţi tineri pleacă la studii în ţările recunoscute pentru calitatea educaţiei. Un exemplu îl reprezintă aici Alexandra Romansk, o tânără din Oradea care a decis să-și urmărească pasiunea pentru artă și dorința de a avea o carieră în acest domeniu așa că, încă din timpul liceului, a luat în calcul studiile universitare în străinătate.

În prezent, orădeanca studiază în Anglia, la Coventry University. Este în anul doi de studii la licenţă şi mai are încă un an de petrecut la Coventry.

„Am decis să încerc studiile în străinătate fiindcă am realizat că nu prea aveam ce face cu o diploma de arte obținută în România. În plus, întotdeauna mi-a placut să înteleg alte culturi și mi-am dorit să cunosc oameni din alte țări.

Nu e ușor, mai ales pentru persoanele introvertite, cum sunt eu. Dar, personal, am fost binecuvantată să întâlnesc oameni buni care m-au ajutat fără să aștepte nimic în schimb. Bineînţeles, plecarea mea a însemnat că trebuie să înfrunt lumea aproape de una singură, ceea ce m-a maturizat mult și rapid, dar în sensul bun”

povesteşte Alexandra.

„Îmi caut de lucru și sper să îmi găsesc o slujba bună!”

 

Tânăra spune că a fost impresionată în Anglia de felul în care oamenii de culturi diferite reuşesc să convieţuiască şi că se implică mult în activităţile de voluntariat, ca asistent de profesor în școli.

„Pe mine până acum m-au întreținut părinții. Asta a însemnat că a trebuit să fiu foarte atentă la fiecare banuț cheltuit aici și ei au fost nevoiți să facă sacrificii acasă. Dar ne-am descurcat și acum, cum nu mai e nevoie nici de „yellow card”, îmi caut de lucru și sper să îmi găsesc o slujba bună.

În zona în care trăiesc eu, prețurile nu sunt mai mari ca în România”

spune Alexandra, care mai adaugă că

„în domeniul meu, sistemul de educaţie românesc şi cel englez nu au aproape nimic în comun. Aici se pune mult accent pe tine ca artist, designer, etc. În domeniul de arte vizuale, eu stabilesc proiectele pe care vreau să le realizez iar profesorii și tehnicienii sunt acolo pentru a mă ajuta să realizez ceea ce îmi doresc. La lecțiile de ilustrație pe care le iau e puțin diferit sau cel puțin a fost. Primeam teme de la profesori dar restul era la alegerea noastră.

Notarea în sine nu se face pe cât de „bună” este o lucrare din punct de vedere estetic, ci pe progresul meu ca artist independent. O caracteristică generală este că ceea ce se predă este strict legat de viața reală, de situații practice cu care te vei confrunta în viitorul apropiat, după absolvire. Deși nu a fost floare la ureche de la început, nu regret nicio clipă că am facut alegerea să vin aici la facultate.

Pe lângă o educație mult mai realistă, am câștigat multe experiențe și aptitudini pe care probabil nu le-aș fi câștigat niciodată acasă. Ştiu că pentru mulți, gândul că vor lăsa comfortul de acasă pentru nesiguranța unei alte țări este înspăimântător.

Şi pentru mine a fost, dar pot spune sigur că dacă aș fi dat înapoi, acum aș regreta”.

Ordeanca are şi sfaturi pentru cei care vor să urmeze acelaşi drum:

„visați cât se poate de măreț. Orice e posibil. Nu vă lăsați doborâți de frică și orice ați alege dați tot ce e mai bun din voi, atât pentru studii și viitorul loc de muncă, dar mai ales pentru oamenii din jur. Veți fi uimiți de ce vă va da viața înapoi”.

Informații detaliate despre bursele acordate studenților internaționali, dar și despre procedura de aplicare pot fi găsite la târgul pentru studenţi care se organizează la Cluj-Napoca pe 18 martie, sau de pe site-ul riuf.ro.

La târg, vizitatorii pot beneficia de consiliere educațională gratuită și pot participa la workshopurile și seminariile susținute de reprezentanții instituțiilor educaționale internaţionale și de români absolvenți ai universităților de top.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult