Categorized | Cultură

Alexandru Sfârlea şi-a lansat volumele „Nume şi Chip” şi „Imprecizia de a fi intrus”

Sala festivă a Baroului avocaţilor Bihor, a fost luni, 17 martie 2014, seara gazda unei duble lansări de carte. Poetul Alexandru Sfârlea şi-a lansat cele mai recente apariţii editoriale, volumele „Nume şi Chip” şi „Imprecizia de a fi intrus”.

Despre cărţi şi despre autorul acestora, au vorbit poetul Ioan Moldovan, director al revistei Familia, dar şi criticul conf. univ. dr. Dan H. Popescu.

„Alexandru Sfârlea este un ins incomod, nu este niciodată mulţumit”, a spus poetul Ioan Moldovan. El îl vede pe Sfârlea ca un „poet neîmpăcat cu sine, cu trecutul sinelui şi cu viitorul său, cu societatea în care trăieşte, cu istoria în care s-a născut”.

„Are o energie atât de puternică, încât i-a rămas suficientă revoltă pentru a scrie cărţi de versuri”, a explicat poetul Moldovan.

În viziunea lui, versurile lui Sfârlea au un „lirism de culori tari”, „în armonie cu propria biografie”.

„Aceste două cărţi pe care le omagiem acum, sunt cărţi de etapă. Sunt doar semne exterioare pentru noi, semne că poetul nu se odihneşte. Este o poezie a renegaţiei, care se naşte dintr-o indignare a creierului şi a sufletului”

a mai spus Moldovan.

În completare, Dan H. Popescu a spus că Alexandru Sfârlea este „zgrumţuros la nivel de discurs, dar crusta îi vine din biografie”. În viziunea lui Popescu, biograficul împarte opera lui Sfârlea în trei categorii.

În prima parte biograficul se aplatizează, în a doua – se himerizează, iar în a treia, biograficul se exprimă în cheie ludic-rurală.

Andreea Costea

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult