Categorized | Cultură

Un film care trebuie văzut: „Closer to the Moon” în regia lui Nae Caranfil

La începutul acestei luni, pe 7 martie, a fost lansat şi în cinematografele din România filmul „Closer to the Moon” al regizorului Nae Caranfil. Tragicomedia spune povestea jafului din 1959 de la Banca Naţională şi este o coproducţie internaţională România – America – Italia– Polonia– Franţa.

Patru bărbaţi şi o femeie sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte pentru un jaf ingenios realizat în 1959 la Banca Naţională, jaf care, la acea vreme, a zguduit o ţară întreagă. În aşteptarea execuţiei, comuniştii îi forţează pe protagonişti să-şi joace propriile roluri într-o aşa-zisă reconstituire a evenimentelor, în fapt un film de propagandă destinat oamenilor muncii.

„Motivaţia jafului din 1959 este învăluită în mister şi astăzi, pentru că leii româneşti nu aveau atunci nicio valoare, fiind o valută neconvertibilă. Eu încerc să dau o explicaţie în acest film, dar nu este neapărat ca în acest fel să se fi petrecut lucrurile.

Nu a fost uşor de lucrat cu un producător american dar rezultatul este un triumf al amândurora.

Nu ştiu dacă va fi un succes dar faptul că am ajuns împreună la un finish şi am putut să ne spunem că aşa trebuie să arate filmul, este un triumf în sine.

Este foarte greu să faci astăzi un film care adună nişte bani americani de la persoane juridice şi private, să fie un film de autor şi să nu fie mutilat.

Din acest punct de vedere cred că este cea mai mare reuşită a mea de-a lungul timpului”

a povestit regizorul Nae Caranfil, într-un interviu live pe Gândul.

Regizorul îşi propune să răspundă în acest film ce au făcut protagoniştii cu cei 1,6 milioane de lei furaţi. Distribuţia este una hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Filmul poate fi văzut şi în Oradea la Cinema Palace din Lotus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4287 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Needucați, indolenți sau complici? Cum ar trebui să ne raportăm la PSD-iști?

Nu toți sunt condamnați pentru fraudă electorală, nu toți merg la vânătoare cu Țiriac, nu toți înjură ziariști sau debiteză obscenități în fața femeilor. Nu toți se laudă că au mitraliere acasă, nu toți vin la muncă cu mașini de zeci de mii de euro, nu toți truchează licitații. Alături de ei, într-o țesătură fină, sunt vârstnici vulnerabili și copii neștiutori, tineri plini de elan și medici cu halate rupte în coate pe băncile universităților. Exact cum militanții Statului Islamic își făceau „cuiburi” în școli și grădinițe ca să nu îi poată găsi rachetele inamice fără a face victime nevinovate. Cum poți tu, univeresitar cu lucrări științifice de valoare să nu vezi că Daea sau Dăncilă sunt, după toate defenițiile, analfabeți funcționali? Asta este meritocrația în care îți dorești să trăiască copiii tăi? Cum poți să nu vezi clar că legile justiției sunt modificate ca să servească unui om sau unui grup de oameni? Și nu o lege, ci mai multe legi, cu același target? Cum poți să te mulțumești cu 60 de km de autostradă pe an? Și dacă continui să faci parte din așa ceva, cum ar trebui eu și ceilalți care vrem să trăim într-o țară condusă de oameni competenți, cu legi care să îi bage pe cei care fură în pușcărie și în fața cărora să fim toți egali și cu drumuri decente pe care să putem circula, cum ar trebui să ne raportăm la tine?

Citește mai mult