Categorized | Cultură

Un film care trebuie văzut: „Closer to the Moon” în regia lui Nae Caranfil

La începutul acestei luni, pe 7 martie, a fost lansat şi în cinematografele din România filmul „Closer to the Moon” al regizorului Nae Caranfil. Tragicomedia spune povestea jafului din 1959 de la Banca Naţională şi este o coproducţie internaţională România – America – Italia– Polonia– Franţa.

Patru bărbaţi şi o femeie sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte pentru un jaf ingenios realizat în 1959 la Banca Naţională, jaf care, la acea vreme, a zguduit o ţară întreagă. În aşteptarea execuţiei, comuniştii îi forţează pe protagonişti să-şi joace propriile roluri într-o aşa-zisă reconstituire a evenimentelor, în fapt un film de propagandă destinat oamenilor muncii.

„Motivaţia jafului din 1959 este învăluită în mister şi astăzi, pentru că leii româneşti nu aveau atunci nicio valoare, fiind o valută neconvertibilă. Eu încerc să dau o explicaţie în acest film, dar nu este neapărat ca în acest fel să se fi petrecut lucrurile.

Nu a fost uşor de lucrat cu un producător american dar rezultatul este un triumf al amândurora.

Nu ştiu dacă va fi un succes dar faptul că am ajuns împreună la un finish şi am putut să ne spunem că aşa trebuie să arate filmul, este un triumf în sine.

Este foarte greu să faci astăzi un film care adună nişte bani americani de la persoane juridice şi private, să fie un film de autor şi să nu fie mutilat.

Din acest punct de vedere cred că este cea mai mare reuşită a mea de-a lungul timpului”

a povestit regizorul Nae Caranfil, într-un interviu live pe Gândul.

Regizorul îşi propune să răspundă în acest film ce au făcut protagoniştii cu cei 1,6 milioane de lei furaţi. Distribuţia este una hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Filmul poate fi văzut şi în Oradea la Cinema Palace din Lotus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4248 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult