Categorized | Cultură

Un film care trebuie văzut: „Closer to the Moon” în regia lui Nae Caranfil

La începutul acestei luni, pe 7 martie, a fost lansat şi în cinematografele din România filmul „Closer to the Moon” al regizorului Nae Caranfil. Tragicomedia spune povestea jafului din 1959 de la Banca Naţională şi este o coproducţie internaţională România – America – Italia– Polonia– Franţa.

Patru bărbaţi şi o femeie sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte pentru un jaf ingenios realizat în 1959 la Banca Naţională, jaf care, la acea vreme, a zguduit o ţară întreagă. În aşteptarea execuţiei, comuniştii îi forţează pe protagonişti să-şi joace propriile roluri într-o aşa-zisă reconstituire a evenimentelor, în fapt un film de propagandă destinat oamenilor muncii.

„Motivaţia jafului din 1959 este învăluită în mister şi astăzi, pentru că leii româneşti nu aveau atunci nicio valoare, fiind o valută neconvertibilă. Eu încerc să dau o explicaţie în acest film, dar nu este neapărat ca în acest fel să se fi petrecut lucrurile.

Nu a fost uşor de lucrat cu un producător american dar rezultatul este un triumf al amândurora.

Nu ştiu dacă va fi un succes dar faptul că am ajuns împreună la un finish şi am putut să ne spunem că aşa trebuie să arate filmul, este un triumf în sine.

Este foarte greu să faci astăzi un film care adună nişte bani americani de la persoane juridice şi private, să fie un film de autor şi să nu fie mutilat.

Din acest punct de vedere cred că este cea mai mare reuşită a mea de-a lungul timpului”

a povestit regizorul Nae Caranfil, într-un interviu live pe Gândul.

Regizorul îşi propune să răspundă în acest film ce au făcut protagoniştii cu cei 1,6 milioane de lei furaţi. Distribuţia este una hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Filmul poate fi văzut şi în Oradea la Cinema Palace din Lotus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4190 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult