Categorized | Cultură

Un film care trebuie văzut: „Closer to the Moon” în regia lui Nae Caranfil

La începutul acestei luni, pe 7 martie, a fost lansat şi în cinematografele din România filmul „Closer to the Moon” al regizorului Nae Caranfil. Tragicomedia spune povestea jafului din 1959 de la Banca Naţională şi este o coproducţie internaţională România – America – Italia– Polonia– Franţa.

Patru bărbaţi şi o femeie sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte pentru un jaf ingenios realizat în 1959 la Banca Naţională, jaf care, la acea vreme, a zguduit o ţară întreagă. În aşteptarea execuţiei, comuniştii îi forţează pe protagonişti să-şi joace propriile roluri într-o aşa-zisă reconstituire a evenimentelor, în fapt un film de propagandă destinat oamenilor muncii.

„Motivaţia jafului din 1959 este învăluită în mister şi astăzi, pentru că leii româneşti nu aveau atunci nicio valoare, fiind o valută neconvertibilă. Eu încerc să dau o explicaţie în acest film, dar nu este neapărat ca în acest fel să se fi petrecut lucrurile.

Nu a fost uşor de lucrat cu un producător american dar rezultatul este un triumf al amândurora.

Nu ştiu dacă va fi un succes dar faptul că am ajuns împreună la un finish şi am putut să ne spunem că aşa trebuie să arate filmul, este un triumf în sine.

Este foarte greu să faci astăzi un film care adună nişte bani americani de la persoane juridice şi private, să fie un film de autor şi să nu fie mutilat.

Din acest punct de vedere cred că este cea mai mare reuşită a mea de-a lungul timpului”

a povestit regizorul Nae Caranfil, într-un interviu live pe Gândul.

Regizorul îşi propune să răspundă în acest film ce au făcut protagoniştii cu cei 1,6 milioane de lei furaţi. Distribuţia este una hollywoodiana, în rolurile principale fiind Mark Strong, Vera Farmiga şi Harry Lloyd.

Filmul poate fi văzut şi în Oradea la Cinema Palace din Lotus.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4411 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult