Categorized | Oradea

Studenţii şi elevii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso!

Pentru că pe 27 martie se serbează 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, studenţii şi elevii basarabeni din Oradea au serbat evenimentul oferind îmbrăţişări gratuite pe strada Republicii. Orădenii au fost încântaţi mai ales că au primit gratuit cocarde şi brăţări tricolore.

Ajuns la a VI-a ediţie, „Festivalul Basarabia” a debutat miercuri, 26 martie 2014, la ora 13.00, cu inaugurarea unui pod de flori pe Podul Ferdinand şi cu o expoziţie cu imagini din Republica Moldova. De la aceeaşi oră, un grup de tineri a depus flori la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Tot miercuri, pe strada Republicii, 15 tineri îmbrăcaţi în costume populare au împărţit îmbrăţişări trecătorilor. Printre cei îmbrăţişaţi s-a numărat şi un grup de asiatici, veniţi în Oradea la Festivalul Primăverii dar şi jandarmii care asistau la eveniment.

Pe o muzică tradiţională dar şi pe ritmurile trupei de rock-alternativ Zdob şi Zdub, fetele au legat la mâinile trecătorilor brăţări tricolore şi le-au prins în piept cocarde cu însemne tricolore.

„Organizăm în fiecare an aceste îmbrăţişări basarabene şi ne bucurăm să vedem că orădenii ştiu deja despre ce este vorba şi răspund foarte bine. Nu mai este o noutate pentru nimeni că ne dorim unirea cu România, mai ales acum când Rusia a devenit atât de agresivă.

La urma urmei, ştim cu toţii că a fi moldovean înseamnă a fi român”

a declarat,  Andrian Bîrca, vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea.

Evenimentele vor continua astăzi, de la ora 17.30, când la Biblioteca Universităţii din Oradea, va avea loc expoziţia „Cu şi despre Basarabia”, şi fotografii de Gheorghe Petrilă, acompaniate de cântece de chitară.

De la ora 18.00, tot la Biblioteca Universităţii din Oradea, lectorul universitar Radu Românaşu va ţine un discurs pe tema „Memoriul Basarabean din 1916. Document important în procesul istoric al unirii Basarabiei cu România”.

Festivalul se va încheia cu alte două evenimente, în aceeaşi locaţie. De la ora 18.30 orădenii vor putea urmări filmul „Se caută un paznic” iar de la 20.00 va avea loc o lansare de lampioane în faţa Bibliotecii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4336 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult