Categorized | Oradea

Studenţii şi elevii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso!

Pentru că pe 27 martie se serbează 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, studenţii şi elevii basarabeni din Oradea au serbat evenimentul oferind îmbrăţişări gratuite pe strada Republicii. Orădenii au fost încântaţi mai ales că au primit gratuit cocarde şi brăţări tricolore.

Ajuns la a VI-a ediţie, „Festivalul Basarabia” a debutat miercuri, 26 martie 2014, la ora 13.00, cu inaugurarea unui pod de flori pe Podul Ferdinand şi cu o expoziţie cu imagini din Republica Moldova. De la aceeaşi oră, un grup de tineri a depus flori la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Tot miercuri, pe strada Republicii, 15 tineri îmbrăcaţi în costume populare au împărţit îmbrăţişări trecătorilor. Printre cei îmbrăţişaţi s-a numărat şi un grup de asiatici, veniţi în Oradea la Festivalul Primăverii dar şi jandarmii care asistau la eveniment.

Pe o muzică tradiţională dar şi pe ritmurile trupei de rock-alternativ Zdob şi Zdub, fetele au legat la mâinile trecătorilor brăţări tricolore şi le-au prins în piept cocarde cu însemne tricolore.

„Organizăm în fiecare an aceste îmbrăţişări basarabene şi ne bucurăm să vedem că orădenii ştiu deja despre ce este vorba şi răspund foarte bine. Nu mai este o noutate pentru nimeni că ne dorim unirea cu România, mai ales acum când Rusia a devenit atât de agresivă.

La urma urmei, ştim cu toţii că a fi moldovean înseamnă a fi român”

a declarat,  Andrian Bîrca, vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea.

Evenimentele vor continua astăzi, de la ora 17.30, când la Biblioteca Universităţii din Oradea, va avea loc expoziţia „Cu şi despre Basarabia”, şi fotografii de Gheorghe Petrilă, acompaniate de cântece de chitară.

De la ora 18.00, tot la Biblioteca Universităţii din Oradea, lectorul universitar Radu Românaşu va ţine un discurs pe tema „Memoriul Basarabean din 1916. Document important în procesul istoric al unirii Basarabiei cu România”.

Festivalul se va încheia cu alte două evenimente, în aceeaşi locaţie. De la ora 18.30 orădenii vor putea urmări filmul „Se caută un paznic” iar de la 20.00 va avea loc o lansare de lampioane în faţa Bibliotecii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4203 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult