Categorized | Oradea

Studenţii şi elevii basarabeni au împărţit îmbrăţişări pe Corso!

Pentru că pe 27 martie se serbează 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, studenţii şi elevii basarabeni din Oradea au serbat evenimentul oferind îmbrăţişări gratuite pe strada Republicii. Orădenii au fost încântaţi mai ales că au primit gratuit cocarde şi brăţări tricolore.

Ajuns la a VI-a ediţie, „Festivalul Basarabia” a debutat miercuri, 26 martie 2014, la ora 13.00, cu inaugurarea unui pod de flori pe Podul Ferdinand şi cu o expoziţie cu imagini din Republica Moldova. De la aceeaşi oră, un grup de tineri a depus flori la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Tot miercuri, pe strada Republicii, 15 tineri îmbrăcaţi în costume populare au împărţit îmbrăţişări trecătorilor. Printre cei îmbrăţişaţi s-a numărat şi un grup de asiatici, veniţi în Oradea la Festivalul Primăverii dar şi jandarmii care asistau la eveniment.

Pe o muzică tradiţională dar şi pe ritmurile trupei de rock-alternativ Zdob şi Zdub, fetele au legat la mâinile trecătorilor brăţări tricolore şi le-au prins în piept cocarde cu însemne tricolore.

„Organizăm în fiecare an aceste îmbrăţişări basarabene şi ne bucurăm să vedem că orădenii ştiu deja despre ce este vorba şi răspund foarte bine. Nu mai este o noutate pentru nimeni că ne dorim unirea cu România, mai ales acum când Rusia a devenit atât de agresivă.

La urma urmei, ştim cu toţii că a fi moldovean înseamnă a fi român”

a declarat,  Andrian Bîrca, vicepreşedintele Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni din Oradea.

Evenimentele vor continua astăzi, de la ora 17.30, când la Biblioteca Universităţii din Oradea, va avea loc expoziţia „Cu şi despre Basarabia”, şi fotografii de Gheorghe Petrilă, acompaniate de cântece de chitară.

De la ora 18.00, tot la Biblioteca Universităţii din Oradea, lectorul universitar Radu Românaşu va ţine un discurs pe tema „Memoriul Basarabean din 1916. Document important în procesul istoric al unirii Basarabiei cu România”.

Festivalul se va încheia cu alte două evenimente, în aceeaşi locaţie. De la ora 18.30 orădenii vor putea urmări filmul „Se caută un paznic” iar de la 20.00 va avea loc o lansare de lampioane în faţa Bibliotecii.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4269 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult