Categorized | Cultură

Inedit. Biserici din lemn, într-o expoziţie marca Ovi Pop!

O nouă expoziţie de impact, marca Ovi Pop, vineri, 28 martie 2014. La Târgul de Turism desfăşurat la Arena „Antonio Alexe” din Oradea, au fost prezentate aproximativ 100 de imagini, cu biserici de lemn din Bihor şi toată ţara, cu monumente şi străzi din Bruxelles şi cu mai multe obiective din judeţ, fotografiate din elicopter.

Târgul de Turism de la Sala Sporturilor a fost un prilej bun pentru organizarea unei expoziţii inedite, marca Ovi Pop. Pe lângă cele 36 de fotografii făcute la Bruxelles, Ovi Pop a expus 45 de imagini cu biserici de lemn din Avram Iancu, Batăr, Mădăras, Olcea, Tinca şi Tulca alături de alte lăcaşe de cult din ţară. Impresionantă a fost fotografia celei mai vechi biserici de lemn din România, ridicată în 1346, aflată la Putna, în Suceava.

„Îmi plac în general monumentele arhitecturale dar bisericile sunt ceva special pentru că sunt pline de originalitate şi oglindesc munca de secole a ţăranului român. Din păcate, foarte puţine mai sunt active, cea din Vişagu, Cluj, fiind deja în paragină.

Este păcat că cei care ar trebui să le administreze îşi bat joc de ele în loc să le renoveze şi să le prezinte ca nişte comori locale.

În Bihor, se construiesc tot felul de aşa-zise edificii moderne cu turnuleţe, tone de ciment, sticlă şi termopane în loc să se facă, la fel ca în Maramureş, unde edificiile de cult se construiesc doar pe stil vechi”

a spus fotograful Ovi Pop.

Alături de cea mai veche biserică de lemn din România, o altă atracţie a fost Biserica Botean din Ineu, una dintre puţinele în care este imortalizată foarte plastic, moartea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4204 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult