Categorized | Cultură

Inedit. Biserici din lemn, într-o expoziţie marca Ovi Pop!

O nouă expoziţie de impact, marca Ovi Pop, vineri, 28 martie 2014. La Târgul de Turism desfăşurat la Arena „Antonio Alexe” din Oradea, au fost prezentate aproximativ 100 de imagini, cu biserici de lemn din Bihor şi toată ţara, cu monumente şi străzi din Bruxelles şi cu mai multe obiective din judeţ, fotografiate din elicopter.

Târgul de Turism de la Sala Sporturilor a fost un prilej bun pentru organizarea unei expoziţii inedite, marca Ovi Pop. Pe lângă cele 36 de fotografii făcute la Bruxelles, Ovi Pop a expus 45 de imagini cu biserici de lemn din Avram Iancu, Batăr, Mădăras, Olcea, Tinca şi Tulca alături de alte lăcaşe de cult din ţară. Impresionantă a fost fotografia celei mai vechi biserici de lemn din România, ridicată în 1346, aflată la Putna, în Suceava.

„Îmi plac în general monumentele arhitecturale dar bisericile sunt ceva special pentru că sunt pline de originalitate şi oglindesc munca de secole a ţăranului român. Din păcate, foarte puţine mai sunt active, cea din Vişagu, Cluj, fiind deja în paragină.

Este păcat că cei care ar trebui să le administreze îşi bat joc de ele în loc să le renoveze şi să le prezinte ca nişte comori locale.

În Bihor, se construiesc tot felul de aşa-zise edificii moderne cu turnuleţe, tone de ciment, sticlă şi termopane în loc să se facă, la fel ca în Maramureş, unde edificiile de cult se construiesc doar pe stil vechi”

a spus fotograful Ovi Pop.

Alături de cea mai veche biserică de lemn din România, o altă atracţie a fost Biserica Botean din Ineu, una dintre puţinele în care este imortalizată foarte plastic, moartea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4410 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult