Categorized | Oradea

Oradea se vrea mare. Din Sâmartin până în Borş şi din Paleu până în Nojorid!

Pentru dezvoltarea economică şi socială a Oradiei şi menţinerea principalului pol urban al judeţului Bihor în rândul marilor oraşe ale României, Primăria a trimis o scrisoare comunelor învecinate (Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei, Borş) prin care le cere să se unească cu Oradea. Comuna Sînmartin s-a arătat deja interesată de proiect.

Până în anul 2024, Primăria Oradea îşi propune ca alături de primăriile comunelor învecinate (Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei, Borş) să creeze o metropolă cu renume din punct de vedere economic, urbanistic şi turistic prin staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Alipirea teritorială a comunelor învecinate cu oraşul ar crea un conglomerat demografic cu potenţial ridicat pentru atingerea scopului menţionat. Locuitorii asigură creşterea economică a unei comunităţi, iar bunăstarea lor înseamnă bunăstarea comunităţii.

Un prim pas în vederea atingerii acestui scop a fost iniţierea unor discuţii cu reprezentanţii Comunei Sînmartin, care s-au arătat deschişi în ceea ce priveşte unificarea celor două unităţi administrativ-teritoriale.

Pentru materializarea acestei iniţiative este necesară promovarea unor hotărâri de consiliu care să ateste acordul celor două comunităţi pentru modificarea limitelor teritoriale şi ulterior va fi organizat un referendum pentru consultarea locuitorilor în acest sens.

Intenţia Primăriei Municipiului Oradea şi a Comunei Sînmartin este de a organiza referendumul local odată cu data alegerilor prezidenţiale din acest an, urmărindu-se reducerea costurilor suportate din bugetele locale pentru referendum.

În această perspectivă, primarul Ilie Bolojan a trimis o adresă primăriilor, cărora le solicită să anunţe dacă sunt interesate de acest proiect.

„Vă rugăm să ne comunicaţi dacă, într-o perspectivă de 5-10 ani, sunteţi interesaţi ca localitatea dvs. să facă parte din proiectul de alipire teritorială cu Oradea, astfel încât referendumul ce urmează să fie organizat la nivelul Municipiului Oradea, la sfârşitul anului 2014, să poată cuprinde şi alte comune care consideră oportun proiectul alături de Municipiul Oradea şi Comuna Sînmartin”

se arată în scrisoarea semnată de primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult