Categorized | Oradea

Oradea se vrea mare. Din Sâmartin până în Borş şi din Paleu până în Nojorid!

Pentru dezvoltarea economică şi socială a Oradiei şi menţinerea principalului pol urban al judeţului Bihor în rândul marilor oraşe ale României, Primăria a trimis o scrisoare comunelor învecinate (Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei, Borş) prin care le cere să se unească cu Oradea. Comuna Sînmartin s-a arătat deja interesată de proiect.

Până în anul 2024, Primăria Oradea îşi propune ca alături de primăriile comunelor învecinate (Biharia, Paleu, Oşorhei, Sînmartin, Nojorid, Sîntandrei, Borş) să creeze o metropolă cu renume din punct de vedere economic, urbanistic şi turistic prin staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Alipirea teritorială a comunelor învecinate cu oraşul ar crea un conglomerat demografic cu potenţial ridicat pentru atingerea scopului menţionat. Locuitorii asigură creşterea economică a unei comunităţi, iar bunăstarea lor înseamnă bunăstarea comunităţii.

Un prim pas în vederea atingerii acestui scop a fost iniţierea unor discuţii cu reprezentanţii Comunei Sînmartin, care s-au arătat deschişi în ceea ce priveşte unificarea celor două unităţi administrativ-teritoriale.

Pentru materializarea acestei iniţiative este necesară promovarea unor hotărâri de consiliu care să ateste acordul celor două comunităţi pentru modificarea limitelor teritoriale şi ulterior va fi organizat un referendum pentru consultarea locuitorilor în acest sens.

Intenţia Primăriei Municipiului Oradea şi a Comunei Sînmartin este de a organiza referendumul local odată cu data alegerilor prezidenţiale din acest an, urmărindu-se reducerea costurilor suportate din bugetele locale pentru referendum.

În această perspectivă, primarul Ilie Bolojan a trimis o adresă primăriilor, cărora le solicită să anunţe dacă sunt interesate de acest proiect.

„Vă rugăm să ne comunicaţi dacă, într-o perspectivă de 5-10 ani, sunteţi interesaţi ca localitatea dvs. să facă parte din proiectul de alipire teritorială cu Oradea, astfel încât referendumul ce urmează să fie organizat la nivelul Municipiului Oradea, la sfârşitul anului 2014, să poată cuprinde şi alte comune care consideră oportun proiectul alături de Municipiul Oradea şi Comuna Sînmartin”

se arată în scrisoarea semnată de primarul Ilie Bolojan.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4364 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult