Categorized | Oradea

Grădina Publică de pe dealul Ciuperca, la mâna consilierilor locali!

Dezvoltarea unui habitat natural cu specii de arbori protejați și floră spontană pe dealul Ciuperca, proiect despre care municipalitatea orădeană vorbeşte de câţiva ani, va intra vineri, 4 aprilie, în dezbaterea Consiliului Local al Municipiului Oradea. Obiectivul va costa 1,4 milioane de euro şi se va realiza în 10 luni.

Proiectul va fi finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 și are ca scop amenajarea dealului Ciuperca, adică a unei suprafeţe de peste 35.000 de metri pătraţi.

Conform explicațiilor date de viceprimarul Mircea Mălan, proiectul prevede stabilizarea terenului (efectuarea de lucrări pe suprafața versantului prin ziduri de sprijin din gabioane cu piatră naturală), amenajarea zonei aflate la baza versantului pe partea opusă a dealului față de calea ferată Oradea-Cluj Napoca și a aleeii de acces din strada Olteniei, realizarea unor puncte panoramice (cinci puncte care prezintă cele mai avantajoase panorame asupra habitatului creat, punctul principal fiind un punct de alimentație publică, respectiv punctul de informare turistică), zone de relaxare și amfiteatru în aer liber.

De asemenea, este prevăzut și un sistem automatizat de irigare a întregii suprafețe precum și un iluminat ambiental, care va scoate în evidență dealul și noaptea.

Valoarea totală a proiectului este de 1,4 milioane euro, din care 735 de mii de euro vor fi fonduri nerambursabile. Durata de execuție va fi de 10 luni, iar administrația locală intenționează să pornească procedura de licitație cât mai repede, în funcție de aceasta începând și lucrările de construcție a obiectivului.

Proiectul va fi propus spre dezbatere în ședința extraordinară a Consiliului Local de vineri, 4 aprilie.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4385 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult