Categorized | Oradea

Palatul Vulturul Negru ca la 1900!

Primăria Oradea îşi propune în următoarea perioadă, pe lângă punerea în valoare a volumului arhitectural și a decorațiilor spectaculoase ale Palatului Vulturul Negru, şi o recreere a atmosferei anilor 1900, prin organizarea unor funcțiuni apropiate de cele originale ale sălilor. Concret, municipalitatea vrea să amenajeze în holul parterului o cafenea, iar la etaj, o sală de spectacole şi reuniuni.

Spaţiile interioare din Palatul Vulturul Negru sunt propuse şi ele spre reabilitare. Municipalitatea va propune ca în subsolul clădirii să se amenajeze spații tehnice pentru depozite, în holul parterului se propune amenajarea unei cafenele, iar la etaj, sala mare să fie reamenajată ca un spațiu multifuncțional. Aceasta va fi utilizată ca o sală de spectacole, respectiv reuniuni. Adiacent sălii mari va fi amenajat un foaier și grupuri sanitare.

În sala mică vor putea fi organizate vizionări de filme cu caracter cultural, spectacole pentru copii, iar holurile și foaierul pot fi folosite pentru diferite expoziții.

Lucrările prevăzute în proiect vizează, printre altele, recondiționarea treptelor din piatră și a mozaicului turnat, restaurarea ușilor din lemn, curățarea și identificarea detaliilor originale, refacerea iluminatului arhitectural etc.

Prin aceste propuneri și prin restaurarea riguroasă a decorațiilor, administrația locală dorește să readucă imaginea originală a complexului „Vulturul Negru”, ca un spațiu spectaculos și cu potențial turistic.

Conform proiectului, valoarea investiției ar fi de peste 3,8 milioane de euro cu TVA, contribuția Primăriei Oradea urmând a fi de 73,98 %, restul fiind fonduri nerambursabil.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de vineri, 4 aprilie, indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi supuşi votului consiliului local, iar în cazul aprobării acestora Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională va depune spre finanțare proiectul realizat.

O parte din banii necesari vor fi obţinuţi prin Programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009–2014 și implementat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator de Program.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult