Categorized | Oradea

Palatul Vulturul Negru ca la 1900!

Primăria Oradea îşi propune în următoarea perioadă, pe lângă punerea în valoare a volumului arhitectural și a decorațiilor spectaculoase ale Palatului Vulturul Negru, şi o recreere a atmosferei anilor 1900, prin organizarea unor funcțiuni apropiate de cele originale ale sălilor. Concret, municipalitatea vrea să amenajeze în holul parterului o cafenea, iar la etaj, o sală de spectacole şi reuniuni.

Spaţiile interioare din Palatul Vulturul Negru sunt propuse şi ele spre reabilitare. Municipalitatea va propune ca în subsolul clădirii să se amenajeze spații tehnice pentru depozite, în holul parterului se propune amenajarea unei cafenele, iar la etaj, sala mare să fie reamenajată ca un spațiu multifuncțional. Aceasta va fi utilizată ca o sală de spectacole, respectiv reuniuni. Adiacent sălii mari va fi amenajat un foaier și grupuri sanitare.

În sala mică vor putea fi organizate vizionări de filme cu caracter cultural, spectacole pentru copii, iar holurile și foaierul pot fi folosite pentru diferite expoziții.

Lucrările prevăzute în proiect vizează, printre altele, recondiționarea treptelor din piatră și a mozaicului turnat, restaurarea ușilor din lemn, curățarea și identificarea detaliilor originale, refacerea iluminatului arhitectural etc.

Prin aceste propuneri și prin restaurarea riguroasă a decorațiilor, administrația locală dorește să readucă imaginea originală a complexului „Vulturul Negru”, ca un spațiu spectaculos și cu potențial turistic.

Conform proiectului, valoarea investiției ar fi de peste 3,8 milioane de euro cu TVA, contribuția Primăriei Oradea urmând a fi de 73,98 %, restul fiind fonduri nerambursabil.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de vineri, 4 aprilie, indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi supuşi votului consiliului local, iar în cazul aprobării acestora Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională va depune spre finanțare proiectul realizat.

O parte din banii necesari vor fi obţinuţi prin Programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, finanțat în cadrul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009–2014 și implementat de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator de Program.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult