Categorized | Oradea

Mihail Ioan Abrudean – Doctor Honoris Cauza al Universităţii din Oradea!

Puţini profesori universitari în România se pot lăuda cu un CV ca al inginerului Mihail Ioan Abrudean. Cercetătorul a făcut istorie, punând România între primele şapte ţări care au exportat izotopi stabili, motiv pentru care a primit luni, 14 aprilie 2014, cea mai importantă distincţie a Universităţii din Oradea, acea de Doctor Honoris Causa.

Eveniment de anvergură în Aula Magna a Universităţii din Oradea. În prezenţa a aproximativ 150 de profesori şi studenţi, Mihail Ioan Abrudean a devenit Doctor Honoris Causa al instituţiei. Au participat, alături de rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universitar – Sorin Curilă şi decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei (IETI) – Teodor Leuca.

„Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca ne-a fost un adevărat părinte începând cu anul 1989, multe dintre cadrele noastre actuale fiind formate sau îndrumate de profesorii clujeni. Pentru toate acestea le mulţumim”

a spus rectorul Constantin Bungău.

Proiecte experimentale cu caracter secret

 

Teodor Leuca a citit apoi „Laudatio” adresat lui Mihail-Ioan Abrudean, punctât cele mai importante elemente din CV-ul profesorului.

„În urmă cu şapte ani i-am cerut ajutorul şi am avut norocul să nu fim refuzaţi. În aceşti ani, în evoluţia IETI s-a văzuta mâna profesorului. A lucrat în foarte multe proiecte experimentale cu caracter secret, de o importanţă deosebită pentru România.

A fost cel care s-a ocupat de separarea izotopilor stabili, de enegetica nucleară şi de proiectarea celui mai puternic laser din ţară.

A publicat 184 de lucrări ştiinţifice, dintre care 35 cotate ISI, 28 fiind incluse în baze de date precum IEEE Xplore Digital Library, 10 articole CNCSIS, 61 publicate la conferinţe internaţionale şi 44 publicate la conferinţe naţionale. Are 21 de tehnologii noi elaborate, omologate sau brevetate. A obţinut 5 brevete de invenţie aplicate, premiate la saloane de invenţie internaţionale şi naţionale”

a spus, printre altele, decanul de la IETI.

După ce a primit diploma de Doctor Honoris Causa, Mihail Ioan Abrudean a ţinut o lecţie, în adevăratul sens al cuvântului, prezentând cu lux de amănunte cercetările în care a fost implicat şi proiectele pe care le-a dus la bun sfârşit.

De numele profesorului Clujean se leagă cele mai importante cercetări de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare din Cluj-Napoca, de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, de la Electroputere Craiova şi de la Institutele de Fizică Atomică din Bucureşti şi Măgurele.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult