Categorized | Cultură

„În spatele cortinei”, un film care nu trebuie ratat, vineri, la Moszkva Cafe!

Comunismpatrat„În spatele cortinei”, primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, realizat în condiţii tehnice de excepţie, va fi proiectat vineri, 25 aprilie, de la ora 19.00, în Moszkva Cafe, în prezenţa scenaristului şi producătorului, orădeanul Alin Mureşan. Documentarul are o durată de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lung-metraj, „Lupu”, şi este deţinătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008). Autorul scenariului este istoricul Alin Mureşan, producător şi scenarist al documentarului Demascarea (regia Nicolae Mărgineanu, 2010), şi autor/editor al mai multor volume despre represiunea comunistă şi sistemul carceral din perioada 1945-1964.

Alin Mureşan (născut pe 30 aprilie 1983, în Oradea) a absolvit Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. A urmat Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca (2002-2006) şi un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti (2010- 2012). Este angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007 şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, din 2012.

Documentarul face parte din unul dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate.

Proiectul, intitulat „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni, al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune şi realizarea unui album foto-documentar „Rezistența armată. O istorie în imagini”, şi o serie de benzi desenate, sub titlul: „Experimentul Pitești”, care au fost prezentate publicului din Bucureşti, Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov. Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia şi Germania.

Comunismtext1

Proiectul este realizat în parteneriat cu: Occupation of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia),   Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the   Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Aspera, Fundaţia Arsenie Boca, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Five’s International şi GMP Advertising.

Mai multe detalii găsiţi pe www.cortinadefier.ro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult