Categorized | Cultură

„În spatele cortinei”, un film care nu trebuie ratat, vineri, la Moszkva Cafe!

Comunismpatrat„În spatele cortinei”, primul documentar de lung metraj care prezintă instaurarea comunismului în România, realizat în condiţii tehnice de excepţie, va fi proiectat vineri, 25 aprilie, de la ora 19.00, în Moszkva Cafe, în prezenţa scenaristului şi producătorului, orădeanul Alin Mureşan. Documentarul are o durată de 50 de minute, iar intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Filmul este regizat de Bogdan Mustaţă, care a lansat de curând primul său lung-metraj, „Lupu”, şi este deţinătorul premiului Ursul de Aur de la Berlin pentru scurtmetraj (2008). Autorul scenariului este istoricul Alin Mureşan, producător şi scenarist al documentarului Demascarea (regia Nicolae Mărgineanu, 2010), şi autor/editor al mai multor volume despre represiunea comunistă şi sistemul carceral din perioada 1945-1964.

Alin Mureşan (născut pe 30 aprilie 1983, în Oradea) a absolvit Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”. A urmat Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, secţia Jurnalism, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca (2002-2006) şi un masterat în istorie contemporană la Facultatea de Istorie de la Universitatea Bucureşti (2010- 2012). Este angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc din 2007 şi preşedinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană, din 2012.

Documentarul face parte din unul dintre cele mai mari proiecte dedicate studierii impunerii comunismului, dezvoltat de către Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Asociaţia Rost în colaborare cu numeroase asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate.

Proiectul, intitulat „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, se desfăşoară cu sprijinul programului Europa pentru Cetăţeni, al Uniunii Europene. În afara filmului documentar, el presupune şi realizarea unui album foto-documentar „Rezistența armată. O istorie în imagini”, şi o serie de benzi desenate, sub titlul: „Experimentul Pitești”, care au fost prezentate publicului din Bucureşti, Piteşti, Cluj Napoca, Timişoara, Constanţa, Braşov. Începând din luna mai, proiectul va beneficia de o serie de lansări în Slovenia, Letonia, Polonia şi Germania.

Comunismtext1

Proiectul este realizat în parteneriat cu: Occupation of Latvia Research Society (Letonia), Study Centre for National Reconciliation (Slovenia),   Berlin-Hohenschönhausen Memorial (Germania), The Institute for the   Information on Communist Crimes (Suedia), Orthnet Foundation (Polonia), Institutul Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase, Asociația „Sf. Mina”, Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Aspera, Fundaţia Arsenie Boca, Fundaţia Sfinţii Închisorilor, Five’s International şi GMP Advertising.

Mai multe detalii găsiţi pe www.cortinadefier.ro.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult