Categorized | Anchetă/Poliţie

Kiss, Mudura şi Beniamin Rus urmăriţi penal pentru şpăgi de mii de euro şi spălare de bani!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale față de vicepreşedintele CJ Bihor – Alexandru Kiss, administratorul Lotus Market – Alexandru Mudura şi administratorul Selina – Beniamin Rus, pentru luare de mită şi spălare de bani.

Cei trei potenţi oameni de afaceri din Bihor, împreună cu Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-IoanRoatiş (administrator al societății Martex Trans Oradea), cetăţeanul maghiar Miklossy Ferenc (administrator al societății Keviep Kft Debrețin) şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar (administrator al societății East Bau Construct Oradea) sunt suspectaţi că au fost implicaţi într-o reţea mafiotă la care procurorii DNA lucrează încă din 2003.

Şpagă de la Beniamin Rus pentru Kiss în schimbul unor terenuri!

Conform ordonanţei de începere a urmăririi penale, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina și Trameco – ambele din Oradea) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina) a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide la prețuri mult mai mari.

Cei aproximativ 600.000 euro, reprezentau de fapt şpaga pe care Beniamin Rus i-a plătit-o lui Alexandru Kiss (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Astfel, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, Alexandru Kiss, a prejudiciat CJ Bihor cu 8,6 milioane de euro, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri.

Keviep a dat şpagă pentru groapa ecologică de gunoi a Oradiei

 

Tot despre un mecansim asemănător a fost vorba şi în cel de-al doilea caz cercetat de DNA Oradea. Suspecții Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct şi Martex Trans – toate din Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro.

Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep le-a făcut către firma sa din România, East Bau Construct, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans, administrată de Gheorghe-Ioan Roatiș.

În concret, Keviep a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau Construct, cu peste 500.000 euro.

Cei 300.000 euro spălați, reprezentau mita pe care Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății Keviep, le-a plătit-o lui Alexandru Kiss și Alexandru Mudura pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Licitaţie trucate de Kiss şi Mudura pentru Beniamin Rus

În cel de-al treilea caz, suma de bani spălată a fost de doar 100.000 de euro. După aceeaşi reţetă, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus, cu implicarea firmelor (Selina şi Trameco, ambele din Oradea) și (Ariston Distribution Corporation Ltd din Marea Britanie), în perioada 2003 – 2004, au disimulat plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina) a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston Distribution Corporation, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Ariston Distribution Corporation, la prețuri cu circa 50% mai mari.

Cei 100.000 euro spălați, reprezentau şpaga pe care Beniamin Rus a plătit-o lui Alexandru Kiss şi Alexandru Mudura pentru ca aceştia să-și exercite influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât licitaţia să fie adjudecată de firmele din grupul Selina.

Care sunt de fapt acuzaţiile

Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în sarcina lui Alexandru Kiss, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu (dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit) şi spălare a banilor (pentru trei fapte).

Administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura este cercetat, la fel ca administratorul Selina – Beniamin Rus, pentru spălare de bani (două fapte), Bojtor Vilmos-Laszlo, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani (trei fapte), Gheorghe-IoanRoatiş (administrator al societății Martex), pentru spălare de bani, Miklossy Ferenc (administrator al societății Keviep Kft Debrețin, Ungaria) pentru spălare de bani şi Miklossy Ferenc-Laszlo (administrator al societății East Bau Construct) pentru spălare de bani.

Procurorii orădeni au beneficiat în anchetele desfăşurate de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Celor șapte persane li s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

se afirmă în ordonanţa de începere a urmăririi penale a DNA Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4144 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

  • Definiția incompetenței: săracii Europei, cu cea mai mare creștere economică din UE!

    Avem o creștere a PIB-ului cu 8%. Economia duduie chiar dacă unii spun că, bazată pe consum, creșterea nu este sustenabilă. Cu toate acestea citesc că, în 2017 nu s-a dat în folosință niciun kilometru de autostradă, că am avut cel mai mic buget de investiții din ultimii ani, că organizațiile patronale sunt nemulțumite, că sinducatele vor continua să scoată oameni în stradă, că benzina s-a scumpit de 4 ori și încă mai crește, alimentele s-au scumpit și ele, ROBOR-ul a ajuns la cifre istorice, Euro este de nerecunoscut, utilitățile se vor scumpi în continuare, primăriilor li se confiscă peste noapte banii de investiții. Cum se poate să ai o asemenea creștere economică și țara să se prăbușească în mod vizibil, lucru confirmat și de statisticile (creșterea inflației sau a deficitului bugetar) și ingrijorările europene? Așa cum scria, pe 13 noiembrie, Oxford Analytica nu există decât o singură explicație: incompetența. Rezolvarea? Exact cum au făcut comuniștii, guvernanții au inventat un inamic imaginar: statul paralel. El este de vină pentru toate. Pentru că cei care fură sunt anchetați și băgați în pușcării, pentru prețul oului, pentru scumpirea benzinei, pentru oamenii care ies în stradă, pentru creșterea Euro, ROBOR și, probabil, și pentru confiscarea peste noapte a banilor din vistieriile primăriilor din toată țara. Trebuie să ai probleme serioase în a face diferența între realitate și povești ca să crezi că toate aceste entități diferite (naționale și internaționale, de stat și private, cu domenii atât de variate) au o singură treabă: să zădărnicească „râul de lapte cu maluri de mămăligă” al guvernului. Că tanti din colț, de la ABC, care dă mai scump oul ca luna trecută, este pe o mână cu Isărescu care „a mărit” Euro și ROBOR și că benzinarul din cartier se trage de bretele cu liderul sindicatului magistraților care scoate oamenii la proteste.

    Citește mai mult