Categorized | Anchetă/Poliţie

Kiss, Mudura şi Beniamin Rus urmăriţi penal pentru şpăgi de mii de euro şi spălare de bani!

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmăririi penale față de vicepreşedintele CJ Bihor – Alexandru Kiss, administratorul Lotus Market – Alexandru Mudura şi administratorul Selina – Beniamin Rus, pentru luare de mită şi spălare de bani.

Cei trei potenţi oameni de afaceri din Bihor, împreună cu Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-IoanRoatiş (administrator al societății Martex Trans Oradea), cetăţeanul maghiar Miklossy Ferenc (administrator al societății Keviep Kft Debrețin) şi Miklossy Ferenc-Laszlo, cetățean maghiar (administrator al societății East Bau Construct Oradea) sunt suspectaţi că au fost implicaţi într-o reţea mafiotă la care procurorii DNA lucrează încă din 2003.

Şpagă de la Beniamin Rus pentru Kiss în schimbul unor terenuri!

Conform ordonanţei de începere a urmăririi penale, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți din România (Selina și Trameco – ambele din Oradea) și SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), prin intermediul căruia, în perioada 2005 – 2006, a fost disimulată plata sumei de aproximativ 600.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina) a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania și Olanda, prin intermediul societății Wasleys Worldwide, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani și olandezi, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Wasleys Worldwide la prețuri mult mai mari.

Cei aproximativ 600.000 euro, reprezentau de fapt şpaga pe care Beniamin Rus i-a plătit-o lui Alexandru Kiss (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze Selina în cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Astfel, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, Alexandru Kiss, a prejudiciat CJ Bihor cu 8,6 milioane de euro, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri.

Keviep a dat şpagă pentru groapa ecologică de gunoi a Oradiei

 

Tot despre un mecansim asemănător a fost vorba şi în cel de-al doilea caz cercetat de DNA Oradea. Suspecții Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatiș Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc și Miklossy Ferenc-Laszlo au conceput și pus în aplicare un mecanism financiar complex, implicând societăți comerciale înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct şi Martex Trans – toate din Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) și Ungaria (Keviep Kft Debrețin), prin intermediul căruia, în perioada 2003 – 2004, a fost disimulată plata sumei de 300.000 euro.

Spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care Keviep le-a făcut către firma sa din România, East Bau Construct, folosind ca intermediari societățile Ariston Distribution Corporation, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans, administrată de Gheorghe-Ioan Roatiș.

În concret, Keviep a livrat către Ariston Distribution Corporation LTD utilaje și materiale în valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății East Bau Construct, cu peste 500.000 euro.

Cei 300.000 euro spălați, reprezentau mita pe care Miklossy Ferenc, în calitate de asociat majoritar și administrator al societății Keviep, le-a plătit-o lui Alexandru Kiss și Alexandru Mudura pentru a-și exercita influența asupra membrilor comisiei de negociere, constituită de Primăria Municipiului Oradea, pentru încheierea contractului de parteneriat public-privat având ca obiect execuția și exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

Licitaţie trucate de Kiss şi Mudura pentru Beniamin Rus

În cel de-al treilea caz, suma de bani spălată a fost de doar 100.000 de euro. După aceeaşi reţetă, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo și Beniamin Rus, cu implicarea firmelor (Selina şi Trameco, ambele din Oradea) și (Ariston Distribution Corporation Ltd din Marea Britanie), în perioada 2003 – 2004, au disimulat plata sumei de 100.000 euro.

Spălarea banilor a fost efectuată sub masca plății (de către Selina) a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății Ariston Distribution Corporation, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo. Deși societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achiziția utilajelor a fost făcută prin intermediul societății paravan Ariston Distribution Corporation, la prețuri cu circa 50% mai mari.

Cei 100.000 euro spălați, reprezentau şpaga pe care Beniamin Rus a plătit-o lui Alexandru Kiss şi Alexandru Mudura pentru ca aceştia să-și exercite influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât licitaţia să fie adjudecată de firmele din grupul Selina.

Care sunt de fapt acuzaţiile

Cele mai multe infracţiuni au fost înregistrate în sarcina lui Alexandru Kiss, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean care este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu (dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit) şi spălare a banilor (pentru trei fapte).

Administratorul Lotus Market, Alexandru Mudura este cercetat, la fel ca administratorul Selina – Beniamin Rus, pentru spălare de bani (două fapte), Bojtor Vilmos-Laszlo, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani (trei fapte), Gheorghe-IoanRoatiş (administrator al societății Martex), pentru spălare de bani, Miklossy Ferenc (administrator al societății Keviep Kft Debrețin, Ungaria) pentru spălare de bani şi Miklossy Ferenc-Laszlo (administrator al societății East Bau Construct) pentru spălare de bani.

Procurorii orădeni au beneficiat în anchetele desfăşurate de sprijinul SRI, BCCO Oradea, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Celor șapte persane li s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”

se afirmă în ordonanţa de începere a urmăririi penale a DNA Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4178 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

advert

Jurnal de pe frontul neputinței

Indivizi lunecoși, cu cefe late, la costume, aleși pentru a-i reprezenta pe cei mulți și a duce cetatea spre bunăstare, sunt preocupați doar de propriul lor bine, caută modalități pentru a fura fără să fie prinși, iar dacă sunt prinși, să scape cât mai ieftin. Toate acestea în timp ce marea masă de manevră este ținută din bici, cât mai needucată cu putință pentru a nu cere socoteală, a nu se revolta, a nu deschide ochii.
Avari și inculți, incapabili să lege două vorbe, mint prostimea că România este o mașină de lux când, de fapt, e un hârb gata-gata să se dezmembreze la cea mai mică curbă. Cum să ai creștere economică de peste 5%, cea mai mare inflație din UE și să te împrumuți ca pe timpul crizei economice?
Ziua de mâine a celor, din ce în ce mai puțini, care țin în spate tot scheletul hidos al hienei numită stat, este amanetată de bișnițarii de moravuri ușoare puși în fruntea țării. Naționalizarea pensiilor private înseamnă de fapt confiscarea unui viitor ceva mai bun. Distrugerea și otrăvirea prezentului nu este suficientă, trebuie eradicată și șansa unui viitor mai bun.
Grupuri de oameni needucați dar cu influență, cu idei demne de evul mediu, vor să impună tuturor, ceea ce ei cred că este normalitate. Preocupați nu de rata mare de șomaj, de situația economică dezastruoasă, de mortalitatea infantilă, nu de familiile care au probleme sau de cauzele care îi fac pe tineri să nu mai întemieze familii, nu de copilele care devin mame în clasele primare, nu de copiii morți din fașă pentru că nu au fost vaccinați, ci de cine cu cine împarte cearceaful.
Rezultatul? Plecăm și nici nu mai vrem să știm unde e țara asta pe hartă. România este a doua țară, după Siria, ca număr de emigranți în Europa. Iar la noi nu este război.

Citește mai mult