Categorized | Cultură

450 de ani de la naşterea lui Shakespeare, serbați de Rock Filarmonica Oradea, la București

La jumătatea săptămânii trecute, pe 23 aprilie 2014, în sala Rotonda a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a avut loc evenimentul „450 de ani – William Shakespeare – SONET”, organizat de Rock Filarmonica Oradea.

În cadrul concertului, Florian Chelu Madeva a oferit un recital de excepţie, după cel de pe 18 februarie, la împlinirea a 450 de ani de la moartea lui Michelangelo Buonarroti, eveniment sărbătorit în acelaşi loc.

Spectatorii au asistat la prezentarea operei „Sonet – William Shakespeare/Florian Chelu Madeva”, în interpretarea britanicul David Luke Michael Bryan. Volumul de partituri a fost lansat la Oradea în 2009, la împlinirea a 400 de ani de la apariţia cărţii de sonete a bardului englez, iar acum, la 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare, la Bucureşti.

Alături de interpretul britanic, Alexandrina Chelu, fiica artistului Florian Chelu, a interpretat un sonet al poetei renascentiste Gaspara Stampa, în traducerea lui C.D. Zeletin, de la a cărei moarte s-au împlinit 460 de ani.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat și Radu Cârneci, maestru al sonetului românesc, care s-a arătat profund impresionat de întreaga operă muzicală a lui Florian Chelu, și Violeta Popa, secretar literar la Teatrul Naţional din Bucureşti, ea fiind prima femeie din cultura română care a tradus cele 154 de sonete ale lui Shakespeare.

Au mai luat cuvântul Petru Solonaru și George Tei, renumiţi sonetişti bucureşteni. Alături de ei, la eveniment au mai participat poetul Mihai Prepeliţă, candidat la premiul Nobel pentru literatură şi poeţii Ioana Stuparu, Florica Ceapoiu, Anatol Covali (din Bucureşti), Constantin Moldovan (primarul comunei Mănăstirea Humorului), un bun sonetist şi Carmen Simion din Paşcani.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult