Categorized | Cultură

450 de ani de la naşterea lui Shakespeare, serbați de Rock Filarmonica Oradea, la București

La jumătatea săptămânii trecute, pe 23 aprilie 2014, în sala Rotonda a Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti a avut loc evenimentul „450 de ani – William Shakespeare – SONET”, organizat de Rock Filarmonica Oradea.

În cadrul concertului, Florian Chelu Madeva a oferit un recital de excepţie, după cel de pe 18 februarie, la împlinirea a 450 de ani de la moartea lui Michelangelo Buonarroti, eveniment sărbătorit în acelaşi loc.

Spectatorii au asistat la prezentarea operei „Sonet – William Shakespeare/Florian Chelu Madeva”, în interpretarea britanicul David Luke Michael Bryan. Volumul de partituri a fost lansat la Oradea în 2009, la împlinirea a 400 de ani de la apariţia cărţii de sonete a bardului englez, iar acum, la 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare, la Bucureşti.

Alături de interpretul britanic, Alexandrina Chelu, fiica artistului Florian Chelu, a interpretat un sonet al poetei renascentiste Gaspara Stampa, în traducerea lui C.D. Zeletin, de la a cărei moarte s-au împlinit 460 de ani.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat și Radu Cârneci, maestru al sonetului românesc, care s-a arătat profund impresionat de întreaga operă muzicală a lui Florian Chelu, și Violeta Popa, secretar literar la Teatrul Naţional din Bucureşti, ea fiind prima femeie din cultura română care a tradus cele 154 de sonete ale lui Shakespeare.

Au mai luat cuvântul Petru Solonaru și George Tei, renumiţi sonetişti bucureşteni. Alături de ei, la eveniment au mai participat poetul Mihai Prepeliţă, candidat la premiul Nobel pentru literatură şi poeţii Ioana Stuparu, Florica Ceapoiu, Anatol Covali (din Bucureşti), Constantin Moldovan (primarul comunei Mănăstirea Humorului), un bun sonetist şi Carmen Simion din Paşcani.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult