Categorized | Oradea

Aveţi grijă unde aruncaţi gunoiul, dacă ieşiţi la grătar. Indiferenţa s-ar putea să vă coste!

Pentru că sfârşitul de săptămână se anunţă a fi unul plăcut, şi pentru că mulţi orădeni vor ieşi la grătare în natură, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri îi avertizează pe bihoreni că depozitarea deşeurilor de orice tip pe malul apei se pote lăsa cu amenzi semnificative.

Pe malurile apelor aparţinând domeniului public, dacă nu sunt impuse restricţii, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe propria răspundere, pentru plimbare sau recreere, cu condiţia să nu producă prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor.

„Dorim să atenţionăm tinerii, aflaţi în mini vacanţă, de pericolele la care se expun atunci când desfăşoară activităţi recreative în apropierea construcţiilor hidrotehnice sau în zonele cu curenţi puternici.”

a spus Dumitru Voloşeniuc, director al ABA Crişuri.

barbecuetext1

Începând cu 1 Mai, lacurile devin puncte de atracţie pentru agrement. Fie că este vorba de pescuit, picnic pe malul apei, scăldat sau plimbări cu ambarcaţiuni uşoare, pentru o mai bună siguranţă se recomandă evitarea desfăşurării activităţilor recreative la o distanţă mai mică de 50 de metri de baraje, bazine de liniştire a apei, bazine de captare a apei sau goliri (barajele Drăgan – CJ, Leşu – BH, Lugaşu – BH, Tileagd – BH, Suplacu de Barcău – BH şi Tauţ – AR).

„În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă (str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton.

De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii.

În ceea ce priveşte râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu (AR), Chişineu Criş (AR), Zerind (AR) şi Tămaşda (BH)”

a mai spus Dumitru Voloşeniuc.

Amenzi usturătoare!

 

Pentru activităţile de tip picnic desfăşurate în apropierea cursurilor de apă, ABA Crişuri aminteşte populaţiei că este interzisă aruncarea în albiile cursurilor de apă precum şi depozitarea pe malurile acestora a deşeurilor de orice fel.

Este interzisă şi spălarea în cursurile de apă sau în lacuri şi pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje şi agregate mecanice, precum şi a ambalajelor sau obiectelor care au în conţinut pesticide sau alte substanţe periculoase, spălarea animalelor domestice dezinfectate cu substanţe toxice, în afara locurilor special amenajate în acest scop şi spălarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substanţelor chimice de orice fel.

În cazul nerespectării legii, amenda aplicată este cuprinsă între 25 de mii şi 30 de mii de lei, pentru persoane juridice, şi de la 6.500 de lei la 7.000 lei, pentru persoane fizice.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4359 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult