Categorized | Oradea

Aveţi grijă unde aruncaţi gunoiul, dacă ieşiţi la grătar. Indiferenţa s-ar putea să vă coste!

Pentru că sfârşitul de săptămână se anunţă a fi unul plăcut, şi pentru că mulţi orădeni vor ieşi la grătare în natură, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri îi avertizează pe bihoreni că depozitarea deşeurilor de orice tip pe malul apei se pote lăsa cu amenzi semnificative.

Pe malurile apelor aparţinând domeniului public, dacă nu sunt impuse restricţii, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe propria răspundere, pentru plimbare sau recreere, cu condiţia să nu producă prejudicii apelor, albiilor, malurilor şi riveranilor.

„Dorim să atenţionăm tinerii, aflaţi în mini vacanţă, de pericolele la care se expun atunci când desfăşoară activităţi recreative în apropierea construcţiilor hidrotehnice sau în zonele cu curenţi puternici.”

a spus Dumitru Voloşeniuc, director al ABA Crişuri.

barbecuetext1

Începând cu 1 Mai, lacurile devin puncte de atracţie pentru agrement. Fie că este vorba de pescuit, picnic pe malul apei, scăldat sau plimbări cu ambarcaţiuni uşoare, pentru o mai bună siguranţă se recomandă evitarea desfăşurării activităţilor recreative la o distanţă mai mică de 50 de metri de baraje, bazine de liniştire a apei, bazine de captare a apei sau goliri (barajele Drăgan – CJ, Leşu – BH, Lugaşu – BH, Tileagd – BH, Suplacu de Barcău – BH şi Tauţ – AR).

„În Oradea, pe Crişul Repede, de evitat sunt următoarele tronsoane: aval de Uzina de Apă (str. Gutenberg) unde sunt curenţi puternici şi aval de Priza de Apă, unde există un bazin de liniştire format din blocuri mari de beton.

De asemenea, de evitat este şi tronsonul Tinca-Băi, de pe râul Crişul Negru, unde se formează aşa numitul vârtej de apă care, în ultimii ani, a provocat mai multe tragedii.

În ceea ce priveşte râul Crişul Alb, de evitat sunt zonele cu maluri foarte abrupte sau nămoloase din Ineu (AR), Chişineu Criş (AR), Zerind (AR) şi Tămaşda (BH)”

a mai spus Dumitru Voloşeniuc.

Amenzi usturătoare!

 

Pentru activităţile de tip picnic desfăşurate în apropierea cursurilor de apă, ABA Crişuri aminteşte populaţiei că este interzisă aruncarea în albiile cursurilor de apă precum şi depozitarea pe malurile acestora a deşeurilor de orice fel.

Este interzisă şi spălarea în cursurile de apă sau în lacuri şi pe malurile acestora a vehiculelor, autovehiculelor, a altor utilaje şi agregate mecanice, precum şi a ambalajelor sau obiectelor care au în conţinut pesticide sau alte substanţe periculoase, spălarea animalelor domestice dezinfectate cu substanţe toxice, în afara locurilor special amenajate în acest scop şi spălarea obiectelor de uz casnic, cu folosirea substanţelor chimice de orice fel.

În cazul nerespectării legii, amenda aplicată este cuprinsă între 25 de mii şi 30 de mii de lei, pentru persoane juridice, şi de la 6.500 de lei la 7.000 lei, pentru persoane fizice.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4386 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult