Categorized | Oradea

Un nou monument arhitectural, Palatul Poynár, va fi reabilitat!

Pentru că este deja în stare avansată de degradare, Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea faţadei, a casei scării şi pentru înlocuirea ţiglei de pe acoperiş la Palatul Poynar. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 441 de mii de lei, fără TVA.

Acest proiect este unul pilot pentru ceea ce înseamnă reabilitare faţade din centrul istoric, iar proiectul tehnic a fost deja finalizat de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor. Municipalitatea va acorda un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor contractate, iar diferenţa de 80% se va acorda locatarilor în baza unui credit rambursabil cu rate pe 5 ani fără dobândă, actualizat cu rata inflaţiei.

Contractul de creditare cu cota ce revine fiecărui locatar se va semna după semnarea contractului de execuţie lucrări. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 441 de mii de lei, fără TVA.

Casa Poynár se află la intersecţia străzii Grigorescu, cu Piaţa Ferdinand şi este dominată de structura şi decorul tipic stilului secession. A fost construită la finele anului 1907.

La nivelul etajelor, faţada simetrică este ieşită faţă de parter. Cel mai caractertistic element al clădirii este turnul de colţ acoperit cu coif bulbat, al cărui ultim nivel este articulat cu un şir de semicolonete cu capiteluri decorate cu frunze şi croşete.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4349 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Un nou monument arhitectural, Palatul Poynár, va fi reabilitat!”

  1. Enrique Esteban spune:

    PETIŢIE PT RECUNOAŞTEREA PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA
    (eu am semnat, semneaza şi tu!)
    http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult