Categorized | Oradea

Un nou monument arhitectural, Palatul Poynár, va fi reabilitat!

Pentru că este deja în stare avansată de degradare, Consiliul Local al Municipiului Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea faţadei, a casei scării şi pentru înlocuirea ţiglei de pe acoperiş la Palatul Poynar. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 441 de mii de lei, fără TVA.

Acest proiect este unul pilot pentru ceea ce înseamnă reabilitare faţade din centrul istoric, iar proiectul tehnic a fost deja finalizat de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Bihor. Municipalitatea va acorda un grant nerambursabil de 20% din valoarea lucrărilor contractate, iar diferenţa de 80% se va acorda locatarilor în baza unui credit rambursabil cu rate pe 5 ani fără dobândă, actualizat cu rata inflaţiei.

Contractul de creditare cu cota ce revine fiecărui locatar se va semna după semnarea contractului de execuţie lucrări. Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 441 de mii de lei, fără TVA.

Casa Poynár se află la intersecţia străzii Grigorescu, cu Piaţa Ferdinand şi este dominată de structura şi decorul tipic stilului secession. A fost construită la finele anului 1907.

La nivelul etajelor, faţada simetrică este ieşită faţă de parter. Cel mai caractertistic element al clădirii este turnul de colţ acoperit cu coif bulbat, al cărui ultim nivel este articulat cu un şir de semicolonete cu capiteluri decorate cu frunze şi croşete.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4398 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Un nou monument arhitectural, Palatul Poynár, va fi reabilitat!”

  1. Enrique Esteban spune:

    PETIŢIE PT RECUNOAŞTEREA PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA
    (eu am semnat, semneaza şi tu!)
    http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult