Categorized | Oradea

La Oradea, s-au găsit soluţii pentru ocolirea „taxei pe stâlp”, menită să îngroape investitorii!

O nouă întâlnire cu reprezentanţii societăţilor comerciale din parcurile industriale a avut loc miercuri, 21 mai, în sala mare a Primăriei Oradea, la care au participat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Ovidiu Mureşan şi directorul Parcului Euro Business, Delia Ungur.

Ca şi la întâlnirea de la începutul acestei săptămâni, discuţiile s-au axat pe problema creată de OUG 102/2013, prin care firmele sunt obligate, începând cu 1 ianuarie 2014, la plata unui impozit de 1,5% pentru construcţiile neimpozitate, impozit numit şi „taxa pe stâlp”. Din această cauză, societăţile comerciale din parcul industrial care au fost scutite de impozitul de clădire de 1% prin hotărâre a Consiliului Local vor fi obligate să plătească 1,5% la bugetul de stat.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat variantele de lucru care pot fi avute în vedere, ţinând cont şi de faptul că pe 25 mai expiră termenul până la care firmele trebuie să-şi depună declaraţiile de impunere.

Într-o prima variantă, firmele plătesc impozitul de 1,5%, conform legislaţiei actuale, existând posibilitatea ca guvernul să modifice prin HG legea, astfel ca firmele din parcurile industriale să fie scutite de plata acestui impozit, lucru solicitat atât de Primăria Oradea, cât şi de alte primării din ţară, precum şi de entităţi organizatorice din mediul de afaceri. De asemenea, este posibilă modificarea legii în momentul când ea este supusă aprobării Parlamentului.

„Banii să rămână la Oradea!”

O a doua variantă presupune posibilitatea ca societăţile comerciale din parcurile industriale orădene să poată opta dacă rămân sau nu în parc. Pentru aceasta, Consiliul Local urmează să adopte, în şedinţa sa de joi, o hotărâre prin care, la solicitarea companiilor, acestea să poată renunţa la statutul lor din parcul industrial.

În acest caz, la ieşirea din acest statut, ele vor urma să plătească impozitul pe clădire de 1%, deci mai puţin cu 0,5% decât impozitul pentru construcţii speciale.

„Oricum e mai bine – şi cred că sunteţi de acord – ca, în loc ca banii să meargă la bugetul de stat, unde nu se ştie ce se întâmplă cu ei, să fie plătiţi la bugetul local”

a spus primarul Ilie Bolojan.

O a treia variantă este posibilitatea ca firmele care rămân în parc să intre, de la 1 iulie, în regimul de impozitare din muncipiu, întrucât de la această dată nu se mai pot acorda facilităţi. În această perspectivă, există intenţia de a se da o hotărâre de consiliu local prin care companiile care rămân în parcurile industriale să plătească un impozit pe clădire de 0,5%.

De asemenea, va exista şi posibilitatea vânzării terenului către firmele care solicită acest lucru.

Reprezentanţii firmelor din parcurile industriale orădene au agreat propunerile făcute de conducerea Primăriei Oradea, convenind, la sfârşitul întâlnirii, să trimită o scrisoare deschisă Guvernului prin care cer exceptarea firmelor din parcurile industriale de la plata impozitului pe construcţii de 1,5%.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4394 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult