Categorized | Eveniment

Festivalul Artelor Studenţeşti „Vivat Academia” a debutat cu dreptul!

Coborârea artelor în Cetate, cotinuă, în Oradea. După ce Teatrul a ieşit în Pub iar Filarmonica şi Liceul de Arte au organizat flashmoburi pe Republicii, a venit rândul Facultăţii de Arte a Universităţii din Oradea să se apropie de public şi să arate tuturor o parte din frumuseţile care se găsesc dincolo de zidurile ei.

Festivalul Artelor Studenţeşti „Vivat Academia” a strâns la prima ediţie peste 100 de studenţi, asta fără cei care au urmărit spectacolul de la geamurile sau de la balcoanele celor două cămine de lângă Biblioteca Universităţii. La intrarea în instituţie, organizatorii au amenajat o scenă spectaculoasă, pe parcursul întregii seri, pe pereţii bibliotecii fiind proiectate forme şi lumini viu colorate.

„Vreau să prorectorului care se ocupă cu studenţii, Simona Trip şi maestrului Theodore Coresi pentru ideea acestui spectacol şi pentru că ştiu că nu le-a fost uşor să mobilizeze mai ales studenţii amatori de la alte facultăţi. Sunt sigur că de acum încolo vor fi şi mai multe ediţii pentru că artiştii noştri au foarte multe lucruri frumoase de spus”

a declarat, la începutul festivalului, rectorul Constantin Bungău.

Atmosfera pe parcursul celor aproape patru ore a fost una deosebită, care le-a amintit şi puţinelor cadre didactice prezente, de anii studenţiei. Instalaţia de sonorizare a funcţionat perfect iar studenţii au fost bine pregătiţi astfel că nici nu s-a simţit diferenţa între cei de la Facultatea de Muzică, profesioniştii, şi cei de la celelalte facultăţi, amatorii.

Pogramul a fost unul variat cu muzică pentru toate gusturile. După o „încălzire” cu câteva piese de muzică uşoară, au urcat pe scenă studentele Maria Ghilea şi Adina Ciucur care au interpretat mai multe piese de muzică populară. A fost momentul în care peste 30 de studenţi, printre care şi prorectorul Simona Trip, au încins o horă care a durat câteva minute bune.

Momentul a fost urmat de o parada a modei din materiale reciclabile, în care studentele, care au defilat pe scena viu colorată de luminile reflectoarelor, prin fum şi pe o muzică modernă, îndrăzneaţă, au fost susţinute cu aplauze şi încurajări de „galeriile” aflate la balcoanele căminului de băieţi. Parada a fost un prilej bun pentru studenţii Facultăţii de Arte, coordonaţi de profesori, să-şi demonstreze măiestria în design vestimentar.

Fascinaţie, lampioane şi muzică de cea mai bună calitate!

 

Aşa cum se obişnuieşte la spectacolele importante, ceea ce a fost mai bun a fost lăsat la sfârşit, când pe scenă au urcat Oana Lianu, Cvartetul Varadinum, Lucia Kim din Viena, Theodore Coresi şi Orchestra de Suflători „Osso Varadinum”, condusă de Orosz Janos şi Istvan Szekely.

Cunoscută deja pe plan naţional şi tot mai cunoscută în afara României, Oana Lianu a impresionat pe toată lumea prin felul în care a interpretat atât piesa lui Frank Sinatra – New York, New York, cât şi cu o piesă care a combinat într-un mod fascinant folclorul autentic cu jazz-ul.

Basul Theodore Coresi a arătat tuturor de ce a fost invitat la cele mai importante instituţii muzicale din Europa cântând trei piese care au smuls aplauzele publicului.

O pată de culoare au fost şi piesele cântate de soprana Lucia Kim din Viena alături de pianista Reti Brigitta de la Liceul de Arte şi Cvartetul Varadinum (Costin Eva, Thurzo Sandor, Olah Boglarka şi Agneta Marcu).

Concertul s-a încheiat cu o piesă extraordinară „Dansuri Româneşti” de Hoffman, cântată de Orchestra de Suflători „Osso Varadinum”.

La final, în jurul orei 24.00, studenţii orădeni au lansat din faţa celor două cămine, câteva zeci de lampioane.

Ca o concluzie, spectacolul a fost un adevărat succes atât prin prestaţia studenţilor, aplautaţi şi încurajaţi până la miezul nopţii de colegii şi colegele lor de la geamurile celor două cămine, cât şi pentru profesorii care au avut ocazia să arate că la Facultatea de Arte se face muncă serioasă.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4270 posts on Presa Oradea.


Contact the author

One Response to “Festivalul Artelor Studenţeşti „Vivat Academia” a debutat cu dreptul!”

  1. music spune:

    Festivalul s-a deschis cu lucrarea: Carl Orff – Carmina Burana \\\”O Fortuna\\\”, interpretata de orchestra si corul Facultatii de Arte. Dirijor: Tudor Ciupeiu.

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult