Categorized | Oradea

Parcul Salca a fost inaugurat!

A sosit şi ziua mult aşteptată de orădenii din Nufărul. Cu o suprafață de 34.100 metri pătraţi, Parcul Salac de lângă Lotus Center a fost luni, 2 iunie 2014, inaugurat în prezenţă primarul Ilie Bolojan, a viceprimarului Ovidiu Mureșan și a directorului Administraţiei Imobiliare Oradea, Cristian Beltechi.

Noul parc, investiția Administrației Imobiliare Oradea, a fost realizat pe malul Peței, între zona Cantemir și complexul Lotus, din fondurile proprii ale municipalității. Parcul conţine spații inierbate, arbori, arbuști, plante perene, plante de apă, un labirint, un lac cu ponton și un pasaj de trecere, un șanț natural care deversează în pârâul Peța, spații recreativ-educative, alei asfaltate și mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, panouri informative, fântâni cu apă de băut, pergole, foișor, toalete ecologice etc.

„Intenția municipalității a fost să ofere cetățenilor din zonă o adevărată oază de spațiu verde, o zonă frumoasă și liniștită, iar în urma extinderii suprafeței actuale acest parc va fi cel mai mare parc al orașului. Prin pista de biciclete de pe malul Peței acest parc va fi introdus în rețeaua verde a municipiului”

a menționat primarul Ilie Bolojan.

În parc au fost introduse instalațiile de iluminat și cele de irigat automatizat, cu stație de pompare precum și diferite specii de plante.

Arborii plantaţi cuprind 48 de specii de foioase, 30 de specii de conifere, totalizând 178 de copaci, obţinându-se o zonă predominant acoperită cu arbori de 10.912 mp. O suprafaţă importantă este ocupată de gardul viu din foioase şi din răşinoase (7.100 buc), care împrejmuieşte parcul şi un labirint circular medieval cu un diametru de 38,40 metri, un rozariu cuprinzând trandafiri târâtori şi trandafiri agăţători pe pergole, trandafiri miniatur (460), ierburi decorative şi alte plante perene (1.700), bambuşi (210), arbuşti foioase (78), arbuşti conifere (207) şi peluze.

Lac cu specii de plante de apă şi mlaştină

Speciile de arbori, arbuşti, bambuşi, trandafiri, plante perene, graminee, plante acvatice reprezintă un număr de cca. 130 de specii diferite, realizându-se astfel o vegetaţie bogată şi diversă, care va asigura la maturitate o diversitate volumetrică şi cromatică parcului.

Profitând de prezenţa pârâului Peţa, s-a realizat şi un lac cu o suprafaţă de 4.875 mp, plantat cu 11 specii de plante de apă (hidrofile, nuferi : Nuphar lutea, Nymphaea alba Attraction, Nymphaea hibrid – 190 bucăţi) şi de mlaştină (higrofile – Acorus calamus Variegatus, Butomus umbellatus, Cyperus longus, Iris sibirica, Iris Levigata, Mentha Aquatica, Typha latifolia Variegata, Typha minima – 220 bucăţi), traversat, pentru a fi observată viaţa acvatică, de un ponton din lemn şi de un pasaj din blocuri de beton şi piatră naturală care creează o mică cădere de apă (0,20 m).

Lucrările au fost executate de asocierea formată din SC Constructorul Salard SRL și SC Gardener SRL, în baza unui contract cu valoarea de peste 2,15 milioane de lei fără TVA.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4409 posts on Presa Oradea.


Contact the author

2 Responses to “Parcul Salca a fost inaugurat!”

  1. wut spune:

    pacul salca?

  2. IchimV spune:

    Mulțumesc mult de observație. Am remediat eroarea!

Trackbacks/Pingbacks


Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult