Categorized | Anchetă/Poliţie

Ping Pong cu Primăria Oradea pe Parcul „Onisifor Ghibu”!

Luna trecută, părinţii copiilor care se joacă în Parcul „Onisifor Ghibu” din Nufărul au rămas surprinşi să vadă cum zona verde de lângă bustul legendarului pedagog a fost împânzită cu afişe pe care scria „Proprietate privată”. Cauza o reprezintă faptul că terenul aparţine unui orădean pe numele său, Răzvan Puia, care acuză municipalitatea că a construit parc pe o proprietate privată fără să întrebe pe nimeni.

În fiecare zi, imediat după ora 10.00, Parcul „Onisifor Ghibu” din cartierul Nufărul, singurul pe o suprafaţă aglomerată de blocuri, se umple cu copii care se joacă şi dau de mâncare la porumbei. Alături de ei, părinţii şi bunicii se odihnesc pe bănci. Locul este preferat şi de mămicile care ies cu copilaşii în cărucior la plimbare.

Bucuria lor a fost însă umbrită la sfârşitul lunii mai (2014) de apariţia unor ţăruşi, a unei benzi care împrejmuia zona verde din faţa bustului lui Onisfor Ghibu, pe care erau prinse hârtii cu inscripţia „Nu intraţi! Proprietate privată!”.

Îi chemăm la negoceri!

Deşi problema revendicării terenului de lângă Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a apărut în spaţiul public abia în 2014, situaţia era cunoscută de mulţi ani de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO), structură a Primăriei Municipiului Oradea.

Terenul s-a aflat în proprietatea lui Berinde Rozalia care l-a vândut soților Traian şi Cornelia Puia.

În prima fază, Primăria i-a dat în judecată pe cei doi cumpărători, solicitând anularea atât a contractului de vânzare-cumpărare cât şi a Certificatului suplimentar de moştenitor. Printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă acțiunea a fost respinsă, iar cumpărătorii au rămas proprietari.

După câştigarea procesului, s-a făcut conversia pe hârtie a numărului topografic în cadastral, suprafaţa de 1.152 mp fiind reaşezată, modificându-şi forma şi conturul, în sensul ocupării unei porțiuni din Parcul Ghibu.

„Primăria a formulat o altă acţiune solicitând anularea Planului de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate şi obligarea soţilor Puia la lăsarea terenului în proprietatea domeniului public al Municipiului Oradea.

Instanța a admis cererea de chemare în judecată, dispunând anularea Planului de amplasament și delimitare întocmit exclusiv pe parc. În prezent, dosarul cauzei se află în apel”

se afirma într-o informare transmisă de AIO şi semnată de directorul Cristian Beltechi, directorul AIO care a mai spus că îi va chema pe proprietari la negocieri pentru a găsi o soluţie convenabilă şi pentru municipalitare şi pentru proprietar.

Au construit abuziv un parc pe o proprietate privată!

Nu aceasta este însă şi varianta proprieatrului terenului, Răzvan Puia acuzând Primăria de rea voinţă în cazul său şi de anumite interese.

„Nu este vorba despre o revendicare, deoarece terenul în cauză nu a făcut niciodată obiectul legilor fondului funciar. Acesta figurează în Cartea Funciară ca teren „arator intravilan” şi pe care se plăteşte un impozit de 1.000 de lei pe an. Aşadar, nu a existat o revendicare a parcului, ci s-a construit abuziv un parc pe o proprietate privată.

În 2012, când instanţa s-a pronunţat definitiv şi irevocabil asupra dreptului de proprietate, acesta era constituit şi asupra străzii (Aleea Peneş Curcanul), parcării şi asupra unui loc de depozitat gunoaie. Aşadar, am solicitat o reamplasare, aprobată de cei de la Cadastru, care presupunea un schimb de teren cu vecinii, Primăria, şi anume lăţirea parcelei în parc şi retragerea de pe stradă şi parcare, acestea din urmă considerând că primează în ceea ce priveşte interesul municipalităţii.

Noul amplasament se adâncea în interiorul parcului pe o lungime mai mică, 29,76 m. faţă de cea iniţială, 50 m., lăsând în liberă folosinţă a Primăriei restul parcului, stradă etc. Am solicitat Primăriei avizarea unui proiect de construcţie parter plus patru etaje pe noul amplasament, cu parcare subterană şi spaţii comerciale la parter. Instituţia Arhitectului Şef, ca răspuns, ne-a propus să modificăm proiectul în parter plus şase etaje, întrucât, citez, „zonă este de perspectivă”.

Astfel, la următoarea şedinţă am primit aviz favorabil de construire pe amplasamentul respectiv, semnat de arhitectul şef al oraşului şi de primarul Ilie Bolojan. La scurt timp după aceea, am fost chemaţi în judecată de către Primăria Oradea, prin primar, pentru anularea noului amplasament, proces câştigat de către reclamanţi în faţă instanţei de fond. Aşadar, în conformitate cu cele hotărâte de către Judecătoria Oradea, am revenit la amplasamentul iniţial, pe stradă, parcare etc., aparent şi surprinzător, o situaţie mai convenbilă pentru primărie şi municipalitate”

a explicat Răzvan Puia.

Nu există autorizaţie, iar autorul este necunoscut

Mai mult, proprietarul susţine că nu crede că AIO este interesată să negocieze.

„Din 2012 până în prezent am înaintat zeci de cereri şi notificări la care nu am primit răspuns.

Am solicitat primăriei să facă dovada unei autorizaţii de construcţie pentru lucrările făcute pe terenul proprietate privată, pentru a afla cine e solicitantul autorizaţiei, şi anume autorul lucrărilor, din nou fără răspuns. Nu există autorizaţie de construcţie. Autorul lucrărilor este necunoscut.

Am notificat Primăria în scopul eliberării terenului şi ridicarea gardului, felinarelor, băncilor, din nou fără răspuns sau efect. Într-un final, am înştiinţat municipalitatea cu privire la intenţia de a delimita proprietatea noastră de vecinătăţi, invitându-i pe 23.05.2014 să asiste la ţăruşare şi graniţuire. Astfel, în prezenţa unui reprezentant al Primăriei, s-a efectuat această operaţiune de către un topograf autorizat, semnându-se un proces verbal şi având ca efect actuala împrejmuire şi ţăruşare din parc”

spune proprietarul.

Indiferent de soluţia pe care o va da justiţia în acest caz, de punctele de vedere ale celor două părţi implicate, orădenii din Nufărul au mare nevoie ca Parcul „Onisifor Ghibu” să rămână în acea zonă. Şi asta pentru că părinţii şi copiii nu prea au alternative când vine vorba de a-şi petrece timpul liber, împreună, într-un spaţiu special amenajat.

Parcul „Onisifor Ghibu” a fost reamenajat în 2009, când Primăria Oradea a primit, prin donaţie, mobilier în valoare de 32 de mii de lei, de la mai multe centre comerciale importante din Oradea.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4374 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult