Categorized | Anchetă/Poliţie

Un nou scandal la Sorbonica. Medic prins în timp ce lua şpagă de la studenţi!

La prima vedere, ştirea că un medic a fost prins în timp ce lua mită, i-a făcut pe cei mai mulţi să zâmbească. Şi asta pentru că numai cine nu a fost la doctor nu ştie că a da şpagă într-un spital din România este un lucru la ordinea zilei. Gravitatea faptei medicului orădean Constantin Romanul constă însă în aceea că el a luat şpagă de la studenţi ca să-i treacă examenele, adică să-i ajute să devină medici şi să mânuiască bisturiul, fără să aibă cunoştinţele necesare.

Prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Constantin Romanul a fost prins, joi, 26 iunie 2014, în flagrant, în timp ce primea mită de la două studente pentru a le promova la examene.

„Flagrantul a fost realizat la cabinetul medical din incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, unde Adrian Constantin Romanul își desfășoară activitatea în calitate de medic la Secția Oro-Maxilo-Facială, Compartimentul ORL.

Cu prilejul percheziţiei realizate au fost găsite sume importante de bani şi documente, care conferă indicii concrete că şi în zilele anterioare medicul a pretins şi primit de la studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, bani pentru a promova, în perioada imediat următoare, examenele din sesiunea de vară”

a precizat, joi, 26 iunie, Vasile Popa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, Romanul a primit câte 200 de euro de la cele două studente, în cabinetul său fiind găsiţi alţi aproape 2000 de euro.

Conform unor surse, pe listele cu studenţi, unele nume erau bifate, ceea ce ar putea însemna că aceştia dăduseră deja bani dar şi că practica de a încasa şpagă pentru examene era veche, fiind deja sistematizată.

Arest la domiciliu pentru 30 de zile!

Imediat după ce a fost prins în flagrant, medicului i s-a făcut rău, el primind îngrijiri medicale în incinta spitalului. Ulterior, medicul a părăsit unitatea însoţit de procurori şi poliţişti, anchetatorii precizând că au mai descins încă în două locaţii, respectiv la Facultatea de Medicină şi Farmacie dar şi la domiciliul medicului.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea s-au delimitat de scandal, precizând în schimb că nu sunt de acord cu astfel de practici. După ce a fost condus acasă şi apoi la facultate, chirurgul a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru audieri, refuzând să facă orice fel de declaraţie.

„Deocamdată nu ştiu care este poziţia procesuală a clientului meu şi nu ni s-au adus oficial la cunoştinţă acuzaţiile. Ştiu doar că domnul doctor este acuzat că ar fi primit 400 de euro mită de la două studente. Urmează să aflăm mai multe”

a declarat, joi, 26 iunie, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul medicului.

La solicitarea anchetatorilor s-a format o comisie de medici care au analizat situaţia colegului lor, decizând în final, vineri, că acesta poate fi dus în faţa judecătorilor cu propunere de arestare, cu recomandarea ca acesta, după dezbateri, să se reîntoarcă la secţia de Cardiologie, starea sa de sănătate nepermiţând externarea.

Constantin Romanul a ajuns la Tribunalul Bihor transportat cu o ambulanţă şi însoţit de un echipaj SMURD, medicul intrând în sala de judecată într-un scaun cu rotile. Prodecanul a recunoscut în faţa anchetatorilor că a primit cei 400 de euro de la studente însă a susţinut că nu i-a pretins şi nici nu a condiţionat promovarea examenelor de vreo sumă de bani.

Având în vedere starea sa de sănătate, judecătorii Tribunalului Bihor au respins, ieri, propunerea procurorilor de arestare preventivă, hotărând, în schimb, ca medicul să fie arestat la domiciliu 30 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori la Curtea de Apel Oradea.

„Dacă se confirmă vom pune alt prodecan!”

Deşi nu primise nicio adresă oficială din partea instituţiilor statului, joi, în jurul orei 15.00, rectorul Constantin Bungău cunoştea situaţia în care ajunsese prodecanul Facultăţii de Medicină.

„Nu ştiam că prodecanul primea bani pentru a trece studenţii. Aşteptăm date oficiale de la cei care anchetează cazul şi abia apoi putem să ne pronunţăm.

Dacă faptele se vor confirma vom căuta un alt profesor care să-l înlocuiască în funcţia de prodecan al Facultăţii de Medicină.

Ţinând cont de faptul că s-a încheiat semestrul doi, vom avea mai mult timp să găsim persoana potrivită pentru funcţia vacantă. În afară de pierderea funcţiei, dacă se va dovedi vinovat, cazul profesorului Constantin Romanul va fi judecat de Comisia de etică a Universităţii din Oradea care va decide măsurile care se impun”

a declarat Constantin Bungău, care a mai spus că este prima pată pe Universitatea din Oradea de când este el rector.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult