Categorized | Educatie

La ce joburi visează liceenii din Oradea

Cu câteva zile înainte de Bacalaureat o firmă de electronice a făcut un studiu pe vestul ţării pentru a afla ce meserii vor să urmeaze elevii după finalizarea studiilor. Conform rezultatelor obţinute, la trei licee din Oradea, băieţii visează să devină programatori, avocaţi şi ingineri de sisteme de informaţie iar fetele avocat, farmacist şi actor.

În Oradea, studiul a fost făcut pe elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul Teoretic „Aurel Lazar”. Din formularele completate de elevi rezultă că majoritatea au un spirit întreprinzător foarte bine dezvoltat (30,9% dintre elevi) ceea ce înseamnă că sunt persoane cu aptitudini de comunicare foarte bune, de încredere și că preferă activitățile care presupun convingerea și direcționarea celor din jur. Această trăsătură de personalitate este mai reprezentativă în cazul fetelor (39%), decât în cazul băieților (20%).

Elevii din Oradea sunt foarte interesați în principal de meseriile din domeniul juridic (18,8% au ales meseria de avocat) și din domeniul medical (10,3% au ales meseria de farmacist). Primele trei meserii alese de băieți sunt: programator (15,1%), avocat (12,4%) și inginer sisteme de informație (11,7%). Primele trei meserii alese de fete sunt: avocat (23,3%), farmacist (14,7%) și actor (12,4%).

Vor profesii liberale

La fel ca în Oradea, şi în celelalte oraşe din zona de vest a ţării, aproximativ 90% dintre elevi aleg profesii liberale, care implică un anumit grad de independență și care presupun un puternic spirit antreprenorial. Însă, indiferent de gen, atât alegerile spontane pe care elevii le fac, cât și trăsăturile lor de personalitate scot în evidență tendința de a prelua conducerea, plăcerea de a negocia și puterea lor de persuasiune.

Totodată, ei sunt înclinați să aleagă profesii cunoscute, popularizate în ultimii ani, care le pot aduce câștiguri financiare. Rezultatele mai arată că elevii sunt predispuși să aleagă profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar și alte profesii care nu au o nicio legătură cu acesta.

De exemplu, elevii care studiază în licee pedagogice, aleg în afară de profesiile din zona educațională și altele complet diferite de zona lor de studiu (avocat, farmacist, programator), iar elevii din licee tehnologice aleg spontan profesii creative, cum ar fi aceea de actor.

Cercetarea a fost realizată de Samsung Electronics România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada aprilie-iunie 2014, pe un eșantion alcătuit din aproximativ 4.000 de elevi de liceu, între 14 și 19 ani, din 15 licee de prestigiu din orașele Timișoara, Arad, Oradea, Baia Mare și Bistrița, în cadrul unei caravane intitulate „Trends of Tomorrow”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4373 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult