Categorized | Educatie

La ce joburi visează liceenii din Oradea

Cu câteva zile înainte de Bacalaureat o firmă de electronice a făcut un studiu pe vestul ţării pentru a afla ce meserii vor să urmeaze elevii după finalizarea studiilor. Conform rezultatelor obţinute, la trei licee din Oradea, băieţii visează să devină programatori, avocaţi şi ingineri de sisteme de informaţie iar fetele avocat, farmacist şi actor.

În Oradea, studiul a fost făcut pe elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” şi Liceul Teoretic „Aurel Lazar”. Din formularele completate de elevi rezultă că majoritatea au un spirit întreprinzător foarte bine dezvoltat (30,9% dintre elevi) ceea ce înseamnă că sunt persoane cu aptitudini de comunicare foarte bune, de încredere și că preferă activitățile care presupun convingerea și direcționarea celor din jur. Această trăsătură de personalitate este mai reprezentativă în cazul fetelor (39%), decât în cazul băieților (20%).

Elevii din Oradea sunt foarte interesați în principal de meseriile din domeniul juridic (18,8% au ales meseria de avocat) și din domeniul medical (10,3% au ales meseria de farmacist). Primele trei meserii alese de băieți sunt: programator (15,1%), avocat (12,4%) și inginer sisteme de informație (11,7%). Primele trei meserii alese de fete sunt: avocat (23,3%), farmacist (14,7%) și actor (12,4%).

Vor profesii liberale

La fel ca în Oradea, şi în celelalte oraşe din zona de vest a ţării, aproximativ 90% dintre elevi aleg profesii liberale, care implică un anumit grad de independență și care presupun un puternic spirit antreprenorial. Însă, indiferent de gen, atât alegerile spontane pe care elevii le fac, cât și trăsăturile lor de personalitate scot în evidență tendința de a prelua conducerea, plăcerea de a negocia și puterea lor de persuasiune.

Totodată, ei sunt înclinați să aleagă profesii cunoscute, popularizate în ultimii ani, care le pot aduce câștiguri financiare. Rezultatele mai arată că elevii sunt predispuși să aleagă profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar și alte profesii care nu au o nicio legătură cu acesta.

De exemplu, elevii care studiază în licee pedagogice, aleg în afară de profesiile din zona educațională și altele complet diferite de zona lor de studiu (avocat, farmacist, programator), iar elevii din licee tehnologice aleg spontan profesii creative, cum ar fi aceea de actor.

Cercetarea a fost realizată de Samsung Electronics România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în perioada aprilie-iunie 2014, pe un eșantion alcătuit din aproximativ 4.000 de elevi de liceu, între 14 și 19 ani, din 15 licee de prestigiu din orașele Timișoara, Arad, Oradea, Baia Mare și Bistrița, în cadrul unei caravane intitulate „Trends of Tomorrow”.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4325 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult