Categorized | Anchetă/Poliţie

Director la luat şpăgi. Nume grele în dosarul lui Răzvan Vonea!

Al doilea caz de corupţie în care este implicat un angajat al Universităţii din Oradea, în doar două săptămâni. După ce prodecanul Constantin Romanul a fost prins în timp ce lua mită de la studenţi, jurista-şefă a Universităţii din Oradea, Ramona Bacter, i-ar fi dat mită directorului Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea, Răzvan Vonea, pentru ca anumiți elevi să promoveze anul școlar. Vonea a fost arestat pentru 30 de zile pentru fapte de corupţie.

Răzvan Vonea este cunoscut în Oradea în special datorită strădaniilor sale de a prezenta într-o lumină favorabilă Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, colegiu care a avut aproape mereu rezultate mediocre la examenele naţionale.

Tendinţa lui de a acoperi lipsa de realizări a şcolii pe care o conducea prin bombadarea cu e-mailuri a publicaţiilor locale (spre exemplu, tilul de Şcoală Europeană a colegiului, o titulatură pe care o au foarte multe instituţii de învăţământ din judeţ), era însă doar o faţadă în spatele căreia fostul director trăgea sfori pentru oamenii influenţi cu care susţinea că este prieten la cataramă.

Să amintim aici doar două nume care reies din referatul cu propunerea de arestare preventivă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, „constructorul” Petru Popa şi magnatul Micula.

Trecea chiulangii pe 100 de euro!

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au anunţat, în cursul acestei săptămâni, că împotriva lui Răzvan Vonea, directorul Colegiului „Andrei Şaguna”, a fost începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi dare de mită.

Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2014, Vonea a primit de la Ramona Bacter, şefa serviciului juridic în cadrul Universităţii Oradea, suma de 100 de euro şi diferite produse, o sticlă de whisky şi un pachet de cafea,

„lăsând-o să creadă că are influenţă asupra profesorului Benţe din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice Oradea, că îşi va exercita influenţa asupra profesorului şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei, Teodora Iulia Hanciu, la examenul de la disciplina pe care profesorul o predă”

se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Tot Vonea, în luna februarie 2014, în calitate de director al Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” Oradea, a primit de la aceeaşi Ramona Bacter suma de 100 de euro în scopul promovării elevului Aurel Bodea a semestrului I al anului şcolar 2013 – 2014, în condiţiile în care acesta nu frecventase cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină.

5000 de euro pentru protejaţi

Acuzaţiile procurorilor împotriva directorului nu se opresc aici. Potrivit anchetatorilor, directorul a încercat să rezolve şi componenţa comisiei de examinare la Bacalaureat. Concret, în aprilie 2014, Vonea i-a oferit tot Ramonei Bacter, 5.000 de euro

„în scopul ca aceasta să îşi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii sale drept preşedinte la centrul de examinare „Mihai Viteazul” Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014”.

Vonea urmărea ca Bacter să fie numită preşedintele comisiei pentru ca mai apoi femeia să ajute mai mulţi protejaţi de-ai lui.

„Elevul Popa Paul Beniamin, fiul numitului P.P. (n.r. Petru Popa), cu privire la care suspectul i-a comunicat numitei Bacter Ramona că se află în relaţii apropiate şi că este fiul unui mare constructor ce deţine blocuri de locuinţe în cartierul Nufărul din Oradea, respectiv în Viena, să promoveze examenul de bacalaureat, în contextul în care elevul nu învaţă, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat să o constituie bileţelul dus la centrul de evaluare”

se mai arată în comunicatul procurorilor.

Conform referatului cu propunerea de arestare preventivă a lui Vonea, un alt protejat, cu care acesta s-a lăudat în faţa Ramonei Bacter, era „fiul lui Micula”, care a dat şi el bacalaureatul la centrul de examinare „Mihai Viteazul” din Oradea, pe care însă l-a picat.

Şpăgi peste şpăgi. Date şi luate!

Răzvan Vonea mai este acuzat şi de abuz în serviciu după ce anchetatorii au stabilit că acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin promovarea unor elevi ai unităţii de învăţământ fără ca aceştia să frecventeze cursurile şi fără să fie evaluaţi la nicio disciplină.

„Fie le impunea profesorilor şi diriginţilor din cadrul acelei unităţi de învăţământ încheierea situaţiei şcolare a tuturor elevilor, fie se întâlnea cu elevii pentru a le preda subiectele de teză, după care prelua tezele gata întocmite pentru ca, în cazul unor eventuale verificări, să apară scrisul lor”

arată procurorii.

Tot conform anchetatorilor, Vonea nu doar a primit mită, ci a şi dat.

„În data de 26.05.2014 i-a dat numitei Tiurbe Verghelia, preşedinta comisiei de la examenul de grad, suma de 100 de euro pentru obţinerea unei note mari de către numita Negruţiu Dora Lucia la inspecţia de gradul I pe care aceasta urma să o susţină în data de 29.05.2014. În data de 26.05.2014 i-a dat numitei Secară Oana, preşedinta comisiei de la examenul de grad, suma de 300 de lei pentru obţinerea unei note mari de către numita Negruţiu Dora Lucia la inspecţia de gradul I pe care aceasta urma să o susţină în data de 29.05.2014”

specifică procurorii.

Răzvan Vonea a fost reţinut pentru 24 de ore luni seara, marţi, 8 iulie, fiind prezentat Tribunalului Bihor care a dispus arestarea sa pentru 30 de zile.

Ramona Bacter nu a fost pusă sub învinuire, Răzvan Vonea a fost dat afară!

Până în prezent, Ramona Bacter, şefa Serviciului Juridic al Universităţii, nu a fost pusă oficial sub învinuire. Până în 2012, aceasta a fost şefa Serviciului Juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, presa locală relatând la acea vreme că încasa sume de bani aferente unor proiecte cu fonduri europene la care, în realitate, lucrau alţi colegi ai acesteia.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Bihor nu a stat cu mâinile în sân după scandalul de dare şi luare de mită în care a fost implicat directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna”, Răzvan Vonea eliberându-l marţi, 8 iulie, din funcţie.

„În jurul orei 12.00 am convocat Consiliu de Administraţie la sediul Inpsectoratului şi am decis, împreună cu colegii mei, să-l eliberăm pe Răzvan Vonea din funcţia de director al Colegiului „Andrei Şaguna”. Totodată, a fost suspendat şi din funcţia de preşedinte de comisia de bac, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Eu nu am fost chemat la Parchet la declaraţii şi nu am ştiut nimic despre acest caz până astăzi (n.r. marţi, 8 iulie). Ca preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat mi-am făcut treaba. Dacă vă uitaţi pe statistici veţi vedea că peste 10% dintre elevii eliminaţi la Bacalaureat pentru tentative de copiere au fost din Bihor”

a declarat, şeful interimar al IŞJ Bihor, Nicolae Avram.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4408 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult