Categorized | Sanatate

Spitalul Municipal din Oradea va avea un bloc operator la standarde europene!

Blocurile operatorii de la cele două mari spitale din Oradea, vor fi modernizate după câteva decenii. La Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, în următoarea perioadă, blocurile operatorii se vor muta de la etajul patru a clădirii de la etajul trei, urmând ca la etajul superior să înceapă modernizarea secţiei, completată cu aparatură de ultimă generaţie.

Cel mai nou proiect european va fi derulat la Spitalul Municipal acolo unde blocurile operatorii vor fi modernizate la nivel european.

„Vorbim despre un proiect cu o valoare de peste 2,2 miioane de euro din care finanţare nerambursabilă 2 milioane de euro.

Din aceşti bani, 1,66 de milioane de euro îi revin municipiului Oradea, 86,76% (1,44 de milioane) finanţare nerambursabilă şi aproape 220 de mii de euro contribuţie proprie, iar partenerului de proiect, Universităţii din Debrecen, îi revin puţin peste 558 de mii de euro”

a spus, dr. Gheorghe Carp, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, 21 iulie 2014, la Spitalul Municipal din Oradea.

Din aceşti bani, va fi cumpărată aparatură modernă, pentru patru săli de operaţie care vor avea implementat şi un sistem de telemedicină.

„Prin intermediul lui, medicii de aici vor putea cere sfatul unor specialişti importanţi de la toate clinicile din lume, lucru foarte important atunci când specialiştii noştri se vor întâlni cu situaţii mai complexe”

a mai spus dr. Gheorghe Carp.

Dacă dotarea şi aparatura vor fi obţinute pe bani europeni, 614 mp, reprezentând blocurile operatorii, vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local al municipalităţii.

Mortalitate redusă cu 10%

Modernizarea sălilor de operaţii de la Spitalul Municipal este completată de modernizarea blocurilor operatorii, printr-un alt proiect european, la Spitalul Judeţean.

„Spitalele au apelat la fondurile europene pentru dotări, urmând ca modernizarea sălilor de operaţie să fie făcute din banii municipalităţii. La judeţean vorbim despre 5 săli de operaţie”

a mai spus Carp care a fost completat de Cristian Delcea cel care se ocupă, la nivelul Primăriei Oradea, de proiecte:

„După construirea Centrului Cardiovascular „Viva Anima” am reuşit să facem rost, pe o altă axă europeană, de bani pentru proiecte de dotare a blocurilor operatorii. Deşi pentru aceşti bani s-au bătut 8 judeţe, 60% din totalul banilor puşi la disoziţie pe acestă axă au ajuns la Oradea, ceea ce înseamnă că am avut proiecte bune”.

Gheorghe Carp a mai spus că prin ridicarea Centrului „Viva Anima” nu a mai fost nevoie ca bihorenii care au suferit atacuri de cord să fie trimişi la alte centre medicale.

„Primele două ore, atunci când o persoană suferă un infarct, sunt esenţiale pentru supravieţuirea lui iar după ce a fost pus în funcţiune Centrul „Viva Anima” au fost salvate multe vieţi. Mortalitatea a scăzut astfel în Bihor cu peste 10% după darea în funcţionare a acestui centru”

a mai spus Carp.

Făcând un calcul rapid, în ultimii şase ani, din proiecte europene, bani de la Ministerul Sănătăţii şi fonduri proprii, în sistemul sanitar din Oradea s-au investit între 7 şi 8 milioane de euro, bani prin care au fost şi vor fi salvate, în următorii ani, vieţi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4259 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Mai crezi și acum că votul tău nu contează?

Acum, când niște „oameni în alb” au venit la tine în curte și ți-au omorât porcul promițându-ți bani la sfântu’ așteaptă, când ai văzut cu ochii tăi, oameni nevinovați, loviți cu bestialitate și gazați de jandarmi aflați în subordinea oamenilor din PSD, acum, mai crezi că votul tău nu contează?
Cum s-a ajuns la asta, cu un guvern care a mărit salarii și pensii (este drept, înghițite într-o bună parte de creșterea prețurilor, de mărirea ratelor la bancă) care are o creștere economică istorică, etc? Să fi ajuns românii la un nivel la care nu mai pot fi cumpărați atât de simplu și nu acceptă marea mită națională. „Vă dăm niște bani în plus, dar lăsați-ne și pe noi să ne scoatem hoții din pușcării, să furăm în continuare”. Toate astea s-ar mai fi întâmplat dacă ați fi ieșit la vot? Iar cei care ați votat PSD, ați votat pentru ca vouă sau celorlalți, oameni simpli și cinstiți, să li se ia porcul din curte sau copiii, părinții, nepoții, plecați în pribegie pentru o bucată de pâine mai bună, să fie bătuți cu bestialitate pentru simplul fapt că vor să aibă unde se întoarce, când tot exilul ăsta economic se va trermina? Ați votat pentru asta? Dacă da, înseamnă că meritați tot ce vi se întâmplă!

Citește mai mult