Categorized | Sanatate

Spitalul Municipal din Oradea va avea un bloc operator la standarde europene!

Blocurile operatorii de la cele două mari spitale din Oradea, vor fi modernizate după câteva decenii. La Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, în următoarea perioadă, blocurile operatorii se vor muta de la etajul patru a clădirii de la etajul trei, urmând ca la etajul superior să înceapă modernizarea secţiei, completată cu aparatură de ultimă generaţie.

Cel mai nou proiect european va fi derulat la Spitalul Municipal acolo unde blocurile operatorii vor fi modernizate la nivel european.

„Vorbim despre un proiect cu o valoare de peste 2,2 miioane de euro din care finanţare nerambursabilă 2 milioane de euro.

Din aceşti bani, 1,66 de milioane de euro îi revin municipiului Oradea, 86,76% (1,44 de milioane) finanţare nerambursabilă şi aproape 220 de mii de euro contribuţie proprie, iar partenerului de proiect, Universităţii din Debrecen, îi revin puţin peste 558 de mii de euro”

a spus, dr. Gheorghe Carp, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc luni, 21 iulie 2014, la Spitalul Municipal din Oradea.

Din aceşti bani, va fi cumpărată aparatură modernă, pentru patru săli de operaţie care vor avea implementat şi un sistem de telemedicină.

„Prin intermediul lui, medicii de aici vor putea cere sfatul unor specialişti importanţi de la toate clinicile din lume, lucru foarte important atunci când specialiştii noştri se vor întâlni cu situaţii mai complexe”

a mai spus dr. Gheorghe Carp.

Dacă dotarea şi aparatura vor fi obţinute pe bani europeni, 614 mp, reprezentând blocurile operatorii, vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local al municipalităţii.

Mortalitate redusă cu 10%

Modernizarea sălilor de operaţii de la Spitalul Municipal este completată de modernizarea blocurilor operatorii, printr-un alt proiect european, la Spitalul Judeţean.

„Spitalele au apelat la fondurile europene pentru dotări, urmând ca modernizarea sălilor de operaţie să fie făcute din banii municipalităţii. La judeţean vorbim despre 5 săli de operaţie”

a mai spus Carp care a fost completat de Cristian Delcea cel care se ocupă, la nivelul Primăriei Oradea, de proiecte:

„După construirea Centrului Cardiovascular „Viva Anima” am reuşit să facem rost, pe o altă axă europeană, de bani pentru proiecte de dotare a blocurilor operatorii. Deşi pentru aceşti bani s-au bătut 8 judeţe, 60% din totalul banilor puşi la disoziţie pe acestă axă au ajuns la Oradea, ceea ce înseamnă că am avut proiecte bune”.

Gheorghe Carp a mai spus că prin ridicarea Centrului „Viva Anima” nu a mai fost nevoie ca bihorenii care au suferit atacuri de cord să fie trimişi la alte centre medicale.

„Primele două ore, atunci când o persoană suferă un infarct, sunt esenţiale pentru supravieţuirea lui iar după ce a fost pus în funcţiune Centrul „Viva Anima” au fost salvate multe vieţi. Mortalitatea a scăzut astfel în Bihor cu peste 10% după darea în funcţionare a acestui centru”

a mai spus Carp.

Făcând un calcul rapid, în ultimii şase ani, din proiecte europene, bani de la Ministerul Sănătăţii şi fonduri proprii, în sistemul sanitar din Oradea s-au investit între 7 şi 8 milioane de euro, bani prin care au fost şi vor fi salvate, în următorii ani, vieţi.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4363 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Cum să iei de proști 200.000 de orădeni!

Un oraș de proști. Asta cred despre orădeni atât miticii de la Tarom cât și conducerea Aeroportului, incompetenți puși acolo pe un singur criteriu, carnetul de membru de partid! Un oraș de proști pe care poți să îi duci de nas distribuind presei un fake news pe care să-l rostogolească în ziarele lor și pe rețelele de socializare.
Aeroportul din Oradea este la un pas de a deveni un fânaț pe care să mai pască doar vitele și oile țăranilor din zonă. Din marea realizare a alianței UDMR-PSD-ALDE care conduce județul a mai rămas doar o rută de zbor spre București pe care cei de la Tarom au scumpit-o atât de tare încât nu va mai zbura nici dracu din Oradea. În acest context, cei vinovați, atât marionetele politice cât și cei care le-au pus acolo, în loc să explice cum s-a ajuns la situația de față și ce fac pentru a schimba lucrurile, trimit presei fake-news-uri în care se ceartă cu primarul Ilie Bolojan.

Citește mai mult