Categorized | Opinie/Pamflet

RCS-RDS devine stăpână pe cablurile din Oradea!

Primarul Ilie Bolojan intenţiona de mult timp să găsească o soluţie pentru a scăpa de peisajul dezolant al zecilor de cabluri împrăştiate prin tot oraşul. Soluţia la care s-a ajuns în acestă săptămână este cea a îngropării lor şi a închirierii, în schimbul unei sume de bani, a terenului folosit pentru această operaţiune. Bună pentru turism, măsura s-ar putea dovedi a fi una păguboasă pentru orădeni.

Săptămâna aceasta a avut loc negocierea directă pentru concesionarea unei suprafețe de 100.000 mp de teren, proprietatea publică a Municipiului Oradea, în vederea realizării unei canalizații subterane pentru amplasarea rețelelor de comunicații electrice și electronice.

În urma negocierii cu firma SC RCS&RDS SA, s-a adjudecat o redevență de 60.005 euro pe an către municipalitate, pe o perioadă de 40 de ani.

Pentru această concesiune au mai fost organizate două licitații, deschise în data de 29.04.2014 și 03.06.2014. Deoarece la fiecare dintre ele a fost depusă o singură ofertă, și anume SC RCS&RDS SA, acestea au trebuit anulate, fapt care a permis organizarea negocierii directe.

O dată cu proiectele de reabilitare a Pieței Unirii și a fațadelor clădirilor din centrul istoric, municipalitatea și-a anunțat intenția de a coborî în subteran cablurile de comunicații electronice care au aglomerat stâlpii și clădirile din zona centrală și de pe principalele artere.

Cine plăteşte?

Privită la rece, realizarea unei canalizații subterane pentru amplasarea rețelelor de comunicații electrice și electronice pare a fi bună. Iar dacă din toată această operaţiune Primăria Oradea mai şi câştigă bani, atunci lucrurile par a fi şi mai bune.

Rămâne însă un semn de întrebare cu privire la taxele pe care cei care vor administra aceste reţele subterane (RCS-RDS) le vor percepe de la cei care le vor folosi, pentru a-şi scoate banii pe care trebui să-i dea la Primărie. Iar dacă o firmă cum e Electrica va avea de plătit bani firmei RCS-RDS pentru utilizarea reţelei, s-ar putea să crească şi ea tariful pentru factura pe care o plăteşte orădeanul de rând.

Investiția urmează să fie executată în maxim 24 de luni, respectiv realizarea a 150 km de canalizație.

Ichim Vasilică

This post was written by:

- who has written 4407 posts on Presa Oradea.


Contact the author

Leave a Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Please type the characters of this captcha image in the input box

Iranul, butoiul cu pulbere al Orientului!

Modul de acțiune al Iranului pare a fi copiat după cel rusesc. Deși știau clar că au încălcat legea încercând să livreze petrol unui stat care se afla în embargou, au reacționat violent sechestrând o navă britanică și punând în pericol întreaga securitate a strâmtorii Ormuz pe unde tranzitează o treime din petrolul transportat pe cale maritimă în toată lumea. Atacul cu drone s-a făcut prin intermediari, neasumat, la fel cum a făcut Putin când a anexat Crimeea, utilizând militari „anonimi” fără însemnele țării. Retorica internațională a ministrului Iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, și a președintelui Hassan Rouhani pare a fi copiată după cea utilizată de Vladimir Putin și Sergey Lavrov.

Citește mai mult